Kralj Charles mora princu Williamu plačati 700.000 funtov najemnine, da lahko obdrži svoj dom Highgrove

Dom kralja Charlesa zdaj uradno pripada princu Williamu. 

Kralj Charles mora princu Williamu plačati 700.000 funtov najemnine, da lahko obdrži svoj dom Highgrove - Foto: Profimedia

Med številnimi spremembami, ki se trenutno dogajajo v kraljevi družini (med njimi je najpomembnejša ta, da je princ Charles postal kralj Charles), je tudi ta, da imata princ William in Kate Middleton nov naziv. Poleg tega, da sta vojvoda in vojvodinja Cambriška, sta tudi vojvoda in vojvodinja Cornwallska, kar pomeni, da princ William uradno upravlja vojvodstvo Cornwall.

Celotno razlago o vojvodstvu smo pripravili prav tu, v osnovi pa gre za zasebni portfelj zemljišč in finančnih naložb, sestavljen iz 52 449 "hektarjev zemljišč" in 345 milijonov funtov vrednih poslovnih nepremičnin. Ena od zasebnih nepremičnin, ki jih vojvodstvo nadzoruje, ni nič drugega kot Highgrove, Charlesova družinska hiša, na katero je izredno navezan.

Ker Highgrove pripada vojvodstvu, je William zdaj njegov lastnik - kar pomeni, da mu mora Charles za nadaljnjo uporabo hiše plačevati najemnino. Po pisanju časopisa Daily Mail: "Od Charlesa se pričakuje, da bo svoj ljubljeni Highgrove obdržal kot družinsko hišo. Je v lasti vojvodstva Cornwall, ki ga bo William podedoval, ko bo Charles postal kralj. Takrat bo William postal očetov lastnik, ki bo letno pobiral 700.000 funtov najemnine."

In to je le del denarja, ki ga William zasluži kot cornwallski vojvoda. Čeprav ne more prodati vojvodskega premoženja za osebno korist, William dobi letni prihodek, ki ga to premoženje ustvari. Premoženje vojvodstva je lani menda znašalo 1,2 milijarde funtov, princ Charles pa je v letih 2021/22 domov odnesel 23 milijonov funtov. Pričakujte torej, da bo William na leto dobil vsaj toliko, če ne še več!

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Princ William in Kate Middleton prvič v javnosti po kraljičinem pogrebu: Princesa čudovita v Dolce & Gabbana plašču

Priporočamo tudi: Mojca Mavec očarala v večerni obleki z golim hrbtom

Najbolj brano