Natalie Portman

»Zahvalila bi se še enkrat, a ne zadnjič, staršem, zaradi katerih sem postala dekle in igralka, kot me vidite danes,« je z oskarjem za glavno žensko vlogo v filmu Črni labod v roki dejala Natalie Portman. Solze so se mešale s smehom, kako se tudi ne bi.

Natalie Portman - Foto: Red Dot

Natalie Portman je bila kot Natalie Hershlag in kot edini otrok v izraelskem Jeruzalemu rojena dr. Avnerju Hershlagu, ginekologu in velikemu strokovnjaku za umetne oploditve, ter Shelley Hershlag, gospodinji, danes tudi osebni menedžerki hčerke.

Njeni, za Hollywood nevsakdanji inteligenca in skromnost sta se prenašali iz roda v rod. Mamino sorodstvo se je iz Rusije in Avstrije preselilo v Združene države Amerike, tudi očetovi predniki so bili judovskega rodu, v Izrael so se preselili iz Poljske in Romunije.

Njen dedek po očetovi strani je bil na primer profesor ekonomije, ki je umrl med mučenji v koncentracijskem taborišču Auschwitz, v Romuniji rojena babica je med drugo svetovno vojno vohunila za britansko vojsko in zunanje ministrstvo. Avner in Shelleyjeva sta se srečala v judovskem centru v Ohiu in po njegovi vrnitvi v Izrael ostala v odnosu prek telefonskih klicev in pisem. Ko je Shelleyjeva Avnerja obiskala v Izraelu, je tam tudi ostala. Kot zakonska žena je junija 1981 rodila deklico Natalie.

Hershlagovi so se v Združene države Amerike preselili leta 1984, in če danes vprašate Natalie, kje je njen pravi dom, ima pripravljen odgovor.

»Zares imam rada Združene države Amerike, toda moje srce je v Jeruzalemu. Tam se zares počutim doma.«

V filmu Črni labod je Portmanova vrhunsko odigrala izkušeno balerino in navdušila tudi sicer izjemno zahtevnega in natančnega filmskega kritika Kurta Loderja, da je ta zapisal: »Portmanova je kot izkušena balerina odigrala najboljšo vlogo doslej, in to pri tako nadarjeni igralki veliko pove.«


Na z oskarjem nagrajeno vlogo se je Portmanova pripravljala šest mesecev in vadbi baleta vsak dan posvetila od pet do osem ur. Njeno že tako bolj drobno telo je dobilo atletske zasnove, izgubila je tudi nekaj kilogramov, a to nikakor ni nič nenavadnega. Portmanova je namreč že od otroških let vegetarijanka in borka za pravice živali. Še več, ko je prebrala knjigo Jonathana Safrana Foerja Eating Animals, je postala celo veganka in ne uživa živalskih proizvodov ter ne nosi krzna, usnja in perja.


»Vsi moji čevlji so znamke Stella McCartney ali Targer, saj ne uporabljajo ničesar živalskega izvora,« pravi Natalie, ki je leta 2007 predstavila lastno linijo veganske obutve. A boj za pravice živali ni edina dobrodelna aktivnost igralke, ki je od lani v zvezi z Benjaminom Millepiedom, plesalcem newyorškega baleta, svojim učiteljem za vlogo Črnega laboda.

Že dolgo se zavzema tudi za sistem mikroposojil v najrevnejših državah sveta in je v ta namen prepotovala že pol Afrike in lep del Latinske Amerike.

(Nova)

Najbolj brano