Kaj se dogaja z Britney Spears? Dokumentarec razkriva neznane podrobnosti o njenem boju za svobodo

Kako je pop princesa neodvisne ženske, ki je odločala o svoji karieri, prišla v roke pohlepnih ljudi, ki jo izkoriščajo za osebno korist?

Kaj se dogaja z Britney Spears? Dokumentarec razkriva neznane podrobnosti o njenem boju za svobodo - Foto: Profimedia

Britney Spears že več kot 12 let nima pravice upravljati svoje kariere, bogastva, ki si ga je pridobila v šovbiznisu ali življenju. Po javnem zlomu leta 2007 ji je sodišče zakonito dodelilo skrbnika, njenega očeta Jamieja, pevka pa se z odločitvijo bori že dolgo. Primer skrbništva nad zdaj 39-letno Britney se je spremenil v gibanje #FreeBritney, ki je podžgalo družbena omrežja, sprožilo pa je tudi razprave o posameznikovih pravicah in duševnem zdravju.

Potem ko je novembra izgubila pravno bitko, da bi poskusila prekiniti nadzor  očeta, je 5. februarja na FX in Hulu prišel dokumentarni film "Framing Britney Spears" v produkciji The New York Times, ki razkriva doslej neznane podrobnosti o spornem skrbništvu in pravnem varstvu in bitki med Britney in njenim očetom. Med intervjuvanci za dokumentarni film sta njen sedanji odvetnik, ki ga je imenovalo sodišče, in trdi, da se Britney boji očeta in ne želi nastopati, dokler njen oče nadzira njeno kariero in premoženje, ter odvetnik, ki ga je poskušala najeti na začetku te bitke, dolgoletna družinska prijateljica in vodja trženja, ki je bila v začetku kariere zadolžena za ustvarjanje njene podobe.

Zdi se, da Britneyjin boj za osvoboditev še ni končan, ali bo ta dokumentarec k njej prispeval, bomo še videli. Dokumentarni film 'Framing Britney Spears' uspe le opraskati površino zapletenega skrbniškega razmerja, ki ga ima oče Jamie nad Britney in njeno kariero ter bogastvom, a zelo dobro razloži, kaj je Britney pripeljalo do preloma. Pa pojdimo po vrsti. 

Britney Vs. paparaci

Za film je bil intervjuvan eden od paparacev, ki je spremljal Britney v začetku leta 2000, ki je bil tam med zloglasnim zlomom, med katerim si je obrila glavo, paparazzo, ki ga je napadla z dežnikom. Končno izvemo ozadje zgodbe - napad se je zgodil, ko so ji fotografi sledili do hiše njenega nekdanjega moža Kevina Federlinea, ki je zavrnil njeno prošnjo za druženje z njenima sinovoma, kar jo je pričakovano razžalostilo in razburilo. In potem so paparaci poskušali izzvati reakcijo. In so jo dobili. In si prislužili bogastvo s fotografijami, kjer napada njihove avtomobile. Paparaci se niso predali, ker so takrat lahko dobili ekskluzivne fotografije za milijon dolarjev, ne glede na posledice, ki jih je to pustilo na njihovih tarčah, takratni urednik enega od tabloidov pa se je branil s trditvijo, da prodaja časopisov raste s takšnimi fotografijami. Kaj to govori o nas kot družbi?

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by julia shiplett (@juliashiplett)

Seksizem

Britney od začetka kariere neguje podobo device, tudi v resni zvezi z Justinom. Puritanska miselnost, ki hkrati pričakuje, da bo na odru seksi vamp ženska in doma čedna punčka, je komaj čakala, da bo njen ugled 'okrnjen', bledenje podobe pop princese pa so televizijske voditeljice spodbudile z njihovi eksplicitni komentarji, vprašanji Justinu Timberlaku o njunem spolnem življenju, ki jih je z veseljem pozdravil, delno pa je svojo solo kariero gradil na maščevalnih uspešnicah, kot je "Cry Me a River", z aluzijami na Britney. Zahvaljujoč dvojnim standardom patriarhata je njegova priljubljenost rasla, njena pa sorazmerno upadala.

Sposobna za delo, a ne za samostojno življenje?

Leta 2008 je Britneyen oče Jamie, zdravljen alkoholik in do takrat v življenju razmeroma odsoten lik, zaprosil za skrbništvo nad hčerko, ki se je očitno borila s grdimi platmi slave, napadi v medijih pa so jo prikazovali kot nesposobno mamo, ki se je ločila in izgubila skrbniško bitko nad sinovi. Njena mama Lynn je v svoji knjigi zapisala, da misli, da je njena hči trpela poporodno depresijo, a zakaj ni priskočila na pomoč, ni pojasnjeno. Kljub Britneyinim protestom in želji, da bi skrbništvo in upravljanje njenega življenja in posla prevzel kdo drug kot njen oče, Jamie zmaga v pravni bitki in prevzame nadzor. V prvem letu skrbništva se je Britney vrnila na oder, MTV pa je posnel vpogled v njeno zasebno življenje, ki nazorno prikazuje njun nefunkcionalen odnos, Britneyjevo posmehovanje očetovi strogosti in priznanje, da je nihče ne posluša. Vsi so slišali, a je tudi takrat nihče ni poslušal. Posname nov album, gre na turnejo, dobi rezidenco v Las Vegasu in zasluži milijon dolarjev na teden. Res neverjetno za nekoga, ki menda ni sposoben samostojnega življenja in odločitev.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Britney Spears (@britneyspears)

Oboževalci

Naraščajoča priljubljenost družbenih omrežij je povzročila možnost, da so zvezde ustvarjalci lastne podobe in medijske vsebine, Britneyin profil na Instagramu pa so nekateri oboževalci spremljali zelo religiozno. Tako je nastal podcast "Britney’s Gram", ki je v vsaki objavi iskal skrita sporočila o Britneyinem duševnem stanju, in ko nekaj dni ni bilo objav, so začeli gibanje #FreeBritney. Zdi se, da so se od oboževalcev spremenili v rešitelje, ki so sprožili spremembo diskurza v medijih in dvomili v zakonitost skrbništva, ki vsem vpletenim očitno prinaša finančno korist v škodo osebe, ki naj bi jo pravno zaščitili.

Čas sprememb

Pritisk javnosti je spet naredil svoje, zdaj pa se zdi, da se te spremembe premikajo v drugo smer, za Britney ugodnejšo. Pevki je uspelo, da je banka skupaj z očetom poskrbela za njeno bogastvo. Vendar pravni boj ni končan, prav tako ne socialni. Toda na sporedu pa so se na ta način pojavila pomembna vprašanja o osebnih svoboščinah, dojemanju žensk v medijih, odgovornost medijev za duševno stanje zvezd in diskurzu, ki ga bomo nadaljevali v prihodnosti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Britney Spears (@britneyspears)

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Pozabite na vse ostalo, to bo barva las letošnje pomladi

Priporočamo tudi: Jennifer Lopez čudovita v najlepšem zimskem plašču doslej

Najbolj brano