Brigitte Macron prekršila kraljevi protokol s kraljico Camillo? Gesta prve dame, o kateri govorijo vsi in je povzročila pravo razburjenje

22. 9. 2023
Brigitte Macron prekršila kraljevi protokol s kraljico Camillo? Gesta prve dame, o kateri govorijo vsi in je povzročila pravo razburjenje (foto: Profimedia)
Profimedia

"To je neverjetno!"

Nekaj dni po hitrem obisku Kate Middleton in princa Williama je bil na vrsti kralj Charles III., ki je stopil v Francijo. V spremstvu svoje žene, kraljice Camille, se je monarh odpravil na tridnevni državni obisk, svoje prvo uradno potovanje v Francijo po prevzemu prestola. Kraljevi par je v sredo, 20. septembra, zgodaj popoldne pristal na letališču Orly. Charles in Camilla sta se nato z razkošnim Bentleyjem odpeljala na vrh avenije Champs-Elysées ob vznožju Viteškega loka, kjer sta ju pričakala Brigitte in Emmanuel Macron.

Brigitte Macron prekršila tradicijo ob obisku kraljice Camille in kralja Charlesa III. v Franciji

Predsednik republike in prva dama sta pri sprejemu angleškega kralja in kraljice ravnala v nasprotju s kraljevim protokolom. Običajno se ob srečanju z vladarjem Združenega kraljestva in njegovim soprogom kronanima glavama pokloni. Predsedniški par pa se je odločil za veliko bolj francoski pozdrav. Emmanuel Macron je prvi pozdravil prestižne goste in se rokoval s Charlesom III., nato pa Camilli nežno poljubil roko. Brigitte Macron mu je hitro sledila. Tako kot njen mož se tudi žena voditelja države ni odločila za poklon. Tudi ona je stisnila roko kralju Charlesu in si nato izmenjala stisk roke s kraljico Camillo, preden jo je poljubila po obeh licih, kar si lahko ogledate v spodnjih videoposnetkih.

Brigitte Macron vs. kraljica Camilla: Katera je izbrala lepšo modro obleko za svečano večerjo v palači?

Poljub prve dame z angleško kraljico je povzročil razburjenje

Odločitev Brigitte Macron, da kraljico Camillo poljubi na lice, je takoj povzročila razburjenje, saj so prve dame pred njo britansko monarhinjo in njenega soproga (takrat kraljico Elizabeto in princa Filipa) vedno pozdravile s priklonom. "Poljub za kraljico Camillo in nobenega priklona za kralja Charlesa III. Je prva francoska dama, ki ni naredila priklona," je komentiral novinar televizije BFMTV. "Pri tem sem popoln novinec, toda Brigitte Macron je poljubila kraljico. To je neverjetno!" se je čudil eden od intervjuvancev v oddaji LCI. Drugi je dodal: "To bo jutri na prvi strani britanskih časopisov."

Poljub Brigitte Macron po licu je povzročil tudi razburjenje na Twitterju, kjer je eden od uporabnikov komentiral: "Brigitte je kraljico poljubila na lice. Sem na tleh." V resnici pa je bil pozdrav prve dame morda presenečenje, vendar nikakor ni kršila kraljevega protokola. Korteji nikakor niso obvezni, kot je poudarjeno na uradni spletni strani britanske monarhije. Zdi se, da dobrodošlica, ki jo je izrekla žena predsednika republike, ni pretresla tudi angleške kraljice. Brigitte Macron in Camilla sta si bili prvi dan skupnega bivanja zelo blizu, izbruhnili sta v smeh, prva dama pa je kraljico celo prijela za roko, da bi ji pomagala sestopiti po stopnicah Elizejske palače.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Horoskop: 4 astro znamenja, od katerih zaman pričakujete romantiko

Priporočamo tudi: Dieta Jennifer Lopez za popolno linijo in telo, polno energije: Brez ogljikovih hidratov in sladkorja za rezultate po 10 dneh

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan