Čisto vsak lahko vrtička!

Povsem jasno je, da je najbolj zdrava hrana tista, ki jo pridelamo z lastnimi rokami. Le tako lahko resnično vemo, na kakšen način je bila pridelana in od kod je prišla.

Lifestyle, 17. 10. 2016
Čisto vsak lahko vrtička! - Foto: Profimedia

A ko govorimo o vrtičkanju kaj kmalu pridejo izgovori: nimam pogojev, prostora, časa, znanja... In odhitimo v trgovino po solato, paradižnik, začimbe, jagode...

Kaj pa, če bi lahko gojili svoja zelišča, manjšo zelenjavo, sadje ali rože tudi v zelo majhnih in omejenih prostorih? Zdaj lahko res vsak postane vrtičkar!

In zakaj bi sploh morali imeti svoj vrtiček?

1. Vedeli boste, kaj jeste

Kot smo že omenili, ker je danes tako težko zaupati prehrambni industriji in se ne potrebujete več obremenjevati s tem, kateri dodatki v hrani so škodljivi, ali je bila hrana obdelana s pesticidi, herbicidi ali insekticidi. Je zelenjavo iz tržnice zares pridelal kmet? Vsi tej podatki vas ne bodo več obremenjevali, ko boste imeli svoj vrtiček.

2. Povečali boste samozadostnost

In posledično ne boste tako odvisni od trgovin ter prihranili denar.

3. Pregnali boste depresijo

Raziskave so pokazale, da kontakt z zemljo in rastlinami spodbudi sproščanje naravnega antidepresiva - serotina v možganih.

4. Pojedli boste več zelenjave in izboljšali svoje zdravje

In to takšne, ki vsebuje mnogo več hranil kot hrana, ki je izgubila svojo energetsko vrednost med tovorjenjem, skladiščenjem in čakanjem na trgovinskih policah.

5. Prihranili boste energijo

Koliko energije in goriva bi prihranili, če ne bi bilo potrebno transportirati toliko hrane po svetu?

6. Zmanjšali odpadke

In koliko nepotrebnih embalaž in plastike se porabi za vsa živila v trgovini...

7. Vzpostavili stik z zemljo

Kot družba smo v večini izgubili stik z zemljo in hrano. S pridelovanjem svoje hrane boste vzpostavili povsem drugačen - globlji odnos do zemlje in njenih darov.

Kako torej ustvariti vrt, če nimate pogojev zanj?

Z vertikalnim urbanim vrtom. Idejo za Urban Planty je razvil mlad Slovenec Anej Sirk s svojo start up ekipo za urbano vrtnarjenje. Vrtiček je sestavljen iz lahkega aluminijastega stojala in 9 jutinih lončkov, ki rastlinam nudijo izjemne pogoje za rast. Lončki so narejeni iz jute, ki omogoča, da je zemlja izpostavljena zraku ter ohranja vlažnost. Spodnji del pa deluje kot vodni rezervoar. Pa še okrasite ga lahko po svoji kreativnosti. Teleskopsko nastavljivo stojalo lahko brez vrtanja umestite praktično kamorkoli – na balkon, teraso, v dnevno sobo ali na okensko polico in prilagodite na katerokoli višino do 2,85 metrov. Zdrži do 60 kilogramov obremenitve. Nosilce za lončke pa lahko poljubno razporedite. Njegovo vzdrževanje je zares preprosto, poleg tega s svojim estetskim videzom polepša vsak prostor in mu prida element narave.

Kako je standup komik Aleš Novak sestavil Urban Planty? 

Anej je svojo inovativno zgodbo predstavil tudi v oddaji Štartaj, Slovenija!, ki jo lahko spremljate vsako nedeljo na POP TV. Štartaj Slovenija je projekt z 12 slovenskimi podjetniki, 12 izdelki in enim ciljem: z dejanji tudi največjim skeptikom dokazati, da je v Sloveniji z dobro idejo možno uspeti. Do konca decembra bomo tako spremljali 12 lokalnih ustvarjalcev, ki so se znašli pred svojim največjim podjetniškim izzivom: realnostjo prodaje v trgovski verigi, natančneje, v megamarketih Interspar.

Med vsemi izdelki na polici Štartaj Slovenija bo ob koncu projekta izbran Hit produkt 2016, njegovega avtorja pa čaka izjemna nagrada: 6-mesečna ekskluzivna pogodba s Spar Slovenija ter medijska podpora POP TV.

Uspemo lahko le, če se medsebojno podpiramo. Lončke in vertikalni vrt za unikaten in praktičen urbani vrt torej poiščite na posebej označeni polici, ki je od 26. septembra na voljo v vseh 13 megmarketih Interspar.

Kaj boste pa vi posadili v vaše lončke? Baziliko, jagode ali čili?

Najbolj brano