Če ne veste, kako med epidemijo ostati produktivni, sledite tem nasvetom

Imate kakšen nasvet, kako se osredotočiti na delo, ko je vse, kar se dogaja na svetu, tako stresno? Morda ga imamo res…

Če ne veste, kako med epidemijo ostati produktivni, sledite tem nasvetom - Foto: Profimedia

Današnje delovno in življenjsko okolje je neverjetno stresno, zaradi česar je težko ostati osredotočen, še težje pa je v tem kaotičnem svetu ostati trdno na tleh in ne pustiti, da nas zajame strah. To je skoraj nemogoče, saj smo zadnje čase z vseh strani bombardirani z negativnimi novicami, poslušamo o uničenju, smrtnih žrtvah, ki ga povzroča virus COVID ter smo obdani z ljudmi, ki jih je virus prizadel tako ali drugače. Kot da virus še ni dovolj, se dobesedno tresejo še tla. Večina od nas je zdaj fizično izoliranih in poskuša krmariti med tistimi še obstoječimi odnosi, sicer na daljavo in v omejeni obliki ter novimi rutinami dela od doma.

Če ste se zdaj vprašali, "zakaj torej še en članek o Covidu", imate prav, vendar vam obljubljamo, da vam bo vsebina prišla še kako prav.

V teh časih, polnih izzivov je težko ostati produktiven in inovativen, kljub temu pa je to ključnega pomena. Če bomo le uspeli misli usmerili v delo, ostati pozitivni, znali poskrbeti zase, le tako bomo lahko še naprej gradili svojo prihodnost, kljub vsej negotovosti, s katero se soočamo v sedanjosti. Zaupanje in vera v boljši jutri ter lastna sposobnost nam bodo pomagali ostati mirni in le tako bomo tudi sami lahko rasli in napredovali.

Z vami bomo delili nekaj nasvetov, kako v zdajšnjem kaotičnem svetu ostati mirni in produktivni

1. Vedite, kaj lahko nadzirate in česa ne

Kot pravi znamenita molitev: "Bog, daj mi moč, da sprejmem stvari, ki jih ne morem spremeniti, pogum, da spremenim stvari, ki jih lahko, in modrost, da spoznam razliko." Imeti in živeti to modrost zdaj, je ključnega pomena. Živeti moramo v trenutku in delati s tistim, kar lahko nadzorujemo in kar lahko spremenimo, namesto, da panično drvimo v stvari, ki so izven dosega našega nadzora. Pomislite kako brezpredmetno je, da si povzročamo skrbi za stvari, ki jih ne moremo spremeniti, s tem pa izgubljamo našo dragoceno energijo in čas. Dogajanje po svetu je žal, kljub temu, da bi si sami želeli biti rešitelj sveta, izven našega nadzora. Lahko pa se osredotočimo na stvari, za katere imamo moč, da na njih vplivamo. Svobodno lahko nadziramo svoje dobro počutje, tako fizično kot psihično, poskrbimo za svojo varnost, za svoje dobre prehranjevalne navade, gibanje, kondicijo in sprostitev.  

Ta nadzor imamo že ves čas, zdaj se je samo korenito spremenilo okolje okoli nas.

Čeprav ste morda ločeni od svojih kolegov in družine, delate doma v trenirki, morate vseeno vzpostaviti rutino, ki vam bo omogočala nadzorovanje vaše "nove normale". Ne pozabite, vi ste tisti, ki določate kdaj in kako začnete svoj dan, ali ga boste začeli z nasmeškom ali namrgodenim obrazom, kje boste ustvarili svoj nov delovni kotiček in kakšne motnje boste v svojem okolju dovolili. Seveda obstajajo stvari, ki jih ne morete nadzorovati. Predstavljamo si kako težko je delo od doma z otroci, ko morda v času vašega pomembnega sestanka preko videokonference v vaš prostor glasno prileti vaš otrok. Ostanite mirni, v the časih bo okolica to gotovo razumela, še vedno pa imate okoli sebe dovolj stvari na katere lahko vplivate. Že na to kako boste na svojega nič hudega slutečega otroka reagirali.

2. Izognite se neproduktivnemu strahu

Čeprav je strah lahko naš prijatelj, ki nas potisne v akcijo in opozori na nujno nevarnost, lahko pa ta isti strah, takoj ko postane prevelik deluje tudi proti nam. Ta lahko "zamrzne" naše delovanje in namesto akcije tako ustvari tesnobo in paralizo. COVID-19 nas je vse dodobra prestrašil, soočili smo se z nepoznano situacijo, na katero sami nismo imeli vpliva, zgolj na to kako bomo zaščitili samega sebe. Marsikdo od nas je dopustil, da ga preplavi strah, znašli smo se v začaranem krogu tesnobe, slabega počutja in stresa. Ko strah tako močno deluje proti nam, se pojavijo trije škodljivi dejavniki:

Ego - strah lahko negativno vpliva na naš ego in nas potisne k nepotrebni sebičnosti. Ta je sicer včasih zaželena, saj nam je vsem znano, kako stvari potekajo in da je nujno potrebno, da najprej poskrbimo zase, le tako bomo lahko pomagali tudi ostalim. Le pazite, da ta ne preraste v kaj nezdravega.

Krivda - strah ustvarja nezaželeno krivdo, ko v vseh stvareh želimo poiskati napake in so za našo nesrečo in slabo voljo vedno krivi drugi.  Krivimo ljudi, ki za po našem mnenju ne upoštevajo pravil, se ne držijo ukrepov, s svojo brezbrižnostjo pa škodijo vsem ostalim. Napake iščemo v politiki ali vodstvu ljudi, ki so nam naložili omejitve, ki ne obrodijo sadov. Na koncu pa morda krivimo še svojo preteklost in ljudi, ki naj bi nam tako daleč nazaj napačno svetovali in nas usmerjali. Mogoče je čas, da enkrat za vselej počistimo s krivdo, si priznamo tudi naše lastne napake in se osredotočimo zgolj na stvari, ki jih imamo mi sami moč spremeniti.

Izguba vere - strah lahko privede do napletanja najhujših možnih scenarijev v naši glavi, to je nekaj kar vsi zelo radi počnemo, ko izgubimo vso vero, nas preplavi strah in panika, mi pa kot najboljši možni scenaristi svojega lastnega filma režiramo najbolj grozovite podobe.

Bodite pozorni na lastno raven strahu in na to, ali ta trenutno vpliva na vašo sposobnost za delo.

Če ugotovite, da se tudi sami znajdete v kakšnem od zgornjih naštetih negativnih vzorcev razmišljanja, si vzemite nekaj minut in samo zadihajte. Nato poskusite spremeniti svoje razmišljanje, tako da razmislite o tem, kako sami prispevate k skupni bitki za premagovanje epidemije, vprašajte se, ali spoštujete ukrepe in omejitve, skrbite za svojo lastno varnost in varnost drugih ljudi ter kaj bi še lahko storili. Če ste na vse to odgovorili z "da", ste na odlični poti, pravzaprav naredite dovolj zase in za celotno družbo. Bodite ponosni nase, da kljub vsem grozotam letošnjega leta zmorete ohranjati zdrav razum, globoko vdihnite, ter si na glas povejte "naredim vse kar je v moji moči". Čas od nas zahteva, da bolj kot kdaj koli prej verjamemo, da bo še vse v redu. Vera je tista, ki nas ohranja “žive” v najhujših obdobjih.

3. Znebite se svojih slabih navad

Zdaj res ni čas, da bi svojim "slabim" navadam pustili prosto pot in jih v časih, ko ni vse rožnato še negovali in pustili, da so one tiste, ki nas nadzirajo. Prepuščanje slabim navadam v težjih obdobjih je sicer nekaj najbolj enostavnega in predstavlja nekakšno varno zavetje, vendar je ravno zdaj čas, da se jim izvijete iz objema in se zatečete k novim, pozitivnim navadam. To je čas za disciplino in strukturo. Vaša miselnost je ključnega pomena za vaš uspeh, zato se boste, če se boste produktivno vedli, počutili odlično. Nikar se ne zatekajte k mislim "eh, saj je vse brez veze" ali pa morda k lenobi, ta čustva vas bodo dodatno pahnila v slabo voljo, brezciljnost in tesnobo. Tako pa boste ostali žrtev svojih slabih navad. Ne pozabite, da je samodisciplina nekaj, kar lahko nadzirate, s tem pa boste tudi lažje nadzirali svojo produktivnost.

4. Vzemite si odmor od novic

Čeprav je pomembno, da spremljate novice in ste na tekočem z vsem "novim", z njimi nikar ne postanite zasvojeni. Verjetno smo se v obdobju epidemije prav vsi že znašli v kalupu, ko smo kar na dve minuti pregledovali novice, brali medije in v strahu čakali kdaj nas spet zasujejo. Čeprav nam je vsem dobro znano v kako resni situaciji smo, je celodnevno gledanje takšne drame lahko tihi ubijalec misli. Določite si ure, ki bodo namenjene pregledu novic, na primer zjutraj in zvečer. Vsekakor pa se izogibajte gledanju ali branju slabih novic pred spanjem, saj lahko to vpliva na vašo sposobnost spanja, kar je ključnega pomena, da ostanete zdravi in ​​zbrani. Ne pozabite poiskati tudi pozitivnih in šaljivih zgodb, te so v teh časih še kako pomembne, da nam dvignejo razpoloženje, spremenijo naš fokus, za trenutek pa omogočijo, da pozabimo na vse slabo.

Morda se vam zdi, da je toliko stvari izven vašega polja nadzora, vendar ne pozabite, da še vedno obstaja toliko stvari, na katere imate vpliv samo vi sami.

Zdaj se moramo bolj kot kadar koli prej hitro prilagoditi času v katerem smo se znašli, da bomo lahko ostali produktivni, zdravi in močni ter uspešno upravljali s svojim življenjem. Čas je, da se dvignemo nad vse slabo, kar ždi okoli nas, pokažemo svoje prave barve in pustimo, da se tudi sami iz vseh slabih situacij in izkušenj nekaj naučimo. Torej, vzemite si ta čas, da spoznate svojo najboljšo različico sebe, ostanite zbrani ter nikoli ne izgubite vere v boljši jutri.

Prevedeno po članku z Marie Claire.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Ženske po vsem svetu so zaradi Tik Toka obsedene s to maskaro za manj kot 11 evrov

Priporočamo tudi: Hailey Bieber navdušila v najlepšem kostimu do sedaj

Najbolj brano