Anja Kotar: Spoznajte mlado, talentirano kantavtorico, ki živi čez lužo

Anja Kotar je po srcu otrok, po duši pevka, pianistka in plesalka. Za Elle je spregovorila o svoji glasbeni poti ter o svojem šolanju in življenju v Kaliforniji. 

Lifestyle, 22. 3. 2016
Anja Kotar: Spoznajte mlado, talentirano kantavtorico, ki živi čez lužo - Foto: osebni arhiv

Ste zelo mladi, štejete jih komaj 18. Kdaj ste ugotovili, da je glasba vaše poslanstvo?

Odkar pomnim, sem si želela biti glasbenica ali, kot sem rada govorila, ko sem bila majhna, pevka, plesalka in igralka. Na začetku je bilo prikupno, saj je večina petletnih deklic sanjala o nastopanju in veliki pevski karieri, a kmalu so moji starši ugotovili, da sem trdno odločena, da si to res želim, začeli so me jemati resno in me podpirati.

Kako bi opisali svojo glasbo?

Sem kantavtorica in vse svoje pesmi v celoti napišem sama, vedno se začnejo za klavirjem. Delala sem v različnih žanrih, vse od klasične glasbe in džeza do muzikala in popa, zato poskušam kvalitete vseh združiti v novo obliko. Kot kontrast klasičnemu klavirju in komorni glasbi rada postavljam džez harmonije in z vokali ustvarjam teksture. Te kombiniram s tehno pop tolkali, s čimer nastaja zanimiv pop-soul-rok-indie zvok. Ker je klavir moja prva ljubezen, ga na vseh posnetkih igram sama.

Kaj vas veseli bolj, petje ali igranje klavirja?

Klavir igram od petega leta in dolgo sem bila osredotočena na klasično glasbo. To mi je dalo osnovo, da sem znala glasbo analizirati in da sem jo v določenem obdobju začela sama tudi pisati. Petje je bilo vedno moja največja ljubezen, saj se z njim lahko izražam na načine, ki mi jih klavir ne dopušča, čeprav se tega nisem nikoli učila.

Izdajo prvega albuma ste uspešno financirali prek kampanje na Kickstarterju. Kako ste dobili to zamisel?

Kickstarter izhaja iz Silicijeve doline v Kaliforniji, kjer trenutno živim, in ker prihajam iz računalniške družine, sem želela to izkoristiti ter za svoj glasbeni prvenec NOMAD EP združiti tehnologijo in glasbo.

Slovenski javnosti ste se že želeli predstaviti na X Faktorju, a ste bili premladi. Zdaj prihajate tako na Emo kot na Slovensko popevko. Zakaj?

X Faktor je bil zame zelo posebna izkušnja, saj sem se takrat javnosti prvič predstavila kot pevka, in moji starši so začeli zares verjeti, da bi mi lahko uspela glasbena kariera. V ZDA sem izkusila veliko različnih, novih žanrov, in odkar smo se preselili, sem želela svojo glasbo in delo deliti s Slovenijo. Dnevi slovenske glasbe so najprestižnejši in največji glasbeni dogodek v Sloveniji.  Pomenijo mi izziv in enkratno priložnost, da se predstavim slovenski javnosti, zato sem se prijavila z dvema kantavtorskima pesmima.

Preizkusili ste se tudi kot igralka v filmu Gremo mi po svoje. Bi rekli, da z igranjem v muzikalih združujete vse svoje talente?

Vsekakor! Spomnim se svojih prvih dni v ameriški srednji šoli, ko se mi je zdelo, kot bi prišla v Glee ali High School Musical. Na vratih konservatorija je bil objavljen razpis za avdicije za jesenski muzikal in takoj sem se prijavila! Pred tem nisem vedela veliko o muzikalih, a že po prvi vaji sem vedela, da je to moja strast. Moje sanje so se začele uresničevati, ker sem lahko združila svoje talente in res bila pevka, plesalka in igralka. Delo v gledališču mi je dalo popolnoma nov vpogled v svet nastopanja, saj sem dobila tudi priložnost, da sem napisala svoj muzikal ter režirala veliki spomladanski muzikal Godspell.

Kako se življenje in študij v Kaliforniji razlikujeta od slovenskih?

Življenje v Kaliforniji (in Ameriki nasploh) je zastavljeno na veliko – od velikih razdalj do velikih avtomobilov in restavracij hitre prehrane, ki se v zadnjem času pospešeno spreminjajo v trendne restavracije z organsko hrano. Amerika je znana kot kotel, kjer se mešajo narodi in kulture z vseh koncev sveta, zato je velik poudarek na strpnosti. V nasprotju s preostalo Amerike v Kaliforniji vse poteka bolj počasi in sproščeno (in skoraj vsak zna ali je vsaj kdaj poskusil srfati). Na področju šolanja je odnos med učenci in učitelji veliko bolj oseben. Šolske ure so daljše (po 85 minut) in predmetov je manj, a so ti bolj intenzivni. Nalog in testov je občutno več kot v Sloveniji, saj je to najboljši način učenja. Poudarek je tudi na razumevanju naučenega materiala in praktičnih izkušnjah.

Kdo je Anja Kotar zasebno?

Anja je še vedno otrok po srcu. Rada nepričakovano začne plesati, uživa v poslušanju vinilk Raya Charlesa, je nepopravljiva perfekcionistka ter redno sprem­­­lja in prebira Elle.

Anja Kotar - Tightrope

Tekst: Tadeja Ogrizek

Foto: Osebni arhiv 

Najbolj brano