Ajurveda: Razkrivamo, kako najdete svojo došo

Uravnovesite neravnovesje. Spodaj smo zapisali, kako.

Lifestyle, 11. 4. 2017

Ajurveda: Razkrivamo, kako najdete svojo došo

Po ajurvedski filozofiji, ki se osredotoča na ohranjanje telesnega in čustvenega ravnovesja, obstajajo tri telesa energije (doše): vata, pita in kapha. Medtem ko so v naših telesih prisotne vse tri doše, tista, ki je prevladujoča, v veliki meri določa našo telesno zgradbo, prehranjevalne navade, celo dovzetnost za nekatere bolezni.

Vata

Pogosto imajo nežno zgradbo (čeprav je nihanje v velikosti, obliki in razpoloženju njihova zaščitna znamka) in suho kožo, lačni postanejo ob nenavadnih urah, imajo nepravilne vzorce spanja, uživajo v vznemirjenju in spremembah, hodijo in govorijo hitro, z energijo, ki prihaja v navalih. Najbolj jim ustreza gibanje, kot so hoja, kolesarjenje, joga in ples. Topla in mehka živila, na primer avokado, polnomastno mleko, gi, korenasta zelenjava in kuhana zrnja, so zanje najboljša hrana, medtem ko naj se izogibajo suhim živilom, kot so krekerji, kava in nikotin, ter preveč surovi hrani. Znaki neravnovesja vključujejo nespečnost, anksioznost, artritis, zaprtje in napihnjenost.

Pita

Pogosto vključuje ljudi z rdečimi lasmi in rumenkasto poltjo. Nagibajo se k ambicioznosti, so strastni in inteligentni. Če so v neravnovesju, so lahko ljubosumni, prepirljivi, preveč jedo in pijejo, dobijo vročino, izpuščaje in razjede. Če so v ravnovesju, njihov obraz žari od sreče, so topli in ljubeči. Po navadi imajo povprečno težo in višino, so močno motivirani in uživajo v zahtevnih športih, kot so smučanje, pohodništvo, tenis in planinarjenje. Dobra živila zanje so grozdje in melone, bučke, kumare in brokoli ter beljakovine in riž.

Kapha

Imajo močnejšo telesno zgradbo – suhost ni njihov zdrav cilj. Običajno se težje prebujajo in še nekaj časa ležijo v postelji; ko vstanejo, pa nujno potrebujejo kofein. Ko so uravnoteženi, so mirni in imajo srečen pogled na svet. Znaki neravnovesja vključujejo pridobivanje telesne teže, zadrževanje tekočine in utrujenost. Zanje so primerni tek na dolge proge, aerobika, veslanje ... karkoli, samo da se premikajo. Izbirajo naj veliko sadja in zelenjave in se izogibajo težki hrani, kot so sir, kravje mleko in rdeče meso.

Pripravila Nina Pretnar
Fotografija: Profimedia

Preberite še: Admir Kapić: Mladi talent, ki hodi po stopinjah velikih francoskih oblikovalcev

Priporočamo tudi: Kako ugotoviti, ali je nekdo "pravi" za vas

Najbolj brano