Adijo glamur! Pozdravljeno preprosto življenje! (zgodbe uspešnih žensk, ki so kariere zamenjale za umirjen vsakdan)

Ženske, ki so nekoč hrepenele po odgovornih nazivih, si želijo več povezanosti s samimi seboj, umirjenega življenjska in svobode v ustvarjanju. Poenostavljeno življenje je novi glamur in sanje marsikatere modne urednice.

Lifestyle, 10. 11. 2017

So dekleta, ki med listanjem sijočih revij sanjajo o glamurozni karieri modnih urednic, in so ženske, ki po dolgoletnih karierah na teh zavidljivih pozicijah sanjajo o preprostejšem življenju.

Dejstvo je, da smo priča preobratu v zavesti številnih žensk, ki so zgradile prave modne imperije. Natempirani svet luksuza, dizajnerskih oblek in neskončnih dogodkov, kjer nikoli ne zmanjka šampanjca in namišljenih poljubov, je v nekem trenutku postal preveč utesnjen, da bi se lahko resnično izrazile.

Zgodba, ki navdihuje ...

Namesto, da bi med še eno sezono modnih tednov divjala od prezentacije do prezentacije, je lanskega februarja urednica revije T: The New York Times Style Magazine, Deborah Needleman, predala svoje mesto predvsem zato, da je v Severni Karolini izdelovala metle.

Novembra istega leta je oznanila svoj odstop z obrazložitvijo, da si želi vzeti oddih in več časa preživeti sama, brati, razmišljati, vrtnariti, plesti košare. Brez heca! Vse od takrat je prav obsedena z ročnimi deli, med drugim je izdelovala košare iz protja, mešala parfume in predla volno. Pravi, da je izdelovanje ljubkih ročnih izdelkov nikoli ni privlačilo, dokler ni zapustila revije T in ji je nenadno šinilo v glavo, da bi rada ustvarjala z rokami. 

"Pustila sem službo, da bi pletla košare. Sliši se kot ultimativni kliše," je zaupala Deborah. V bistvu se je želela ponovno povezati s svojimi vrednotami in interesi. Pri košarah je šlo za taktičnost (gojenje in rezanje vrbe), za povezanost z letnimi časi in celotnim procesom skozi leto.

Kot pravi, stvari veliko bolj ceniš, če poznaš celoten proces izdelave. Izdelovanje stvari pa je prav nasprotno od večopravilnosti, ki je sinonim za modni svet.

Holiday all alone! So nice. @julietnicolson1

A post shared by Deborah Needleman (@deborahneedleman) on Sep 5, 2016 at 8:33pm PDT

Preprostost, ki jo je iskala Deborah Needleman, je vrlina, h kateri se obrača čedalje več poslovno uspešnih žensk, ne le iz modnega sveta, temveč tudi iz ostalih panog. Morda gre v tem primeru za nepričakovano potezo zato, ker je splošno mnenje javnosti, da so modni poklici sami po sebi kreativni, dovolj svobodni in glamurozni, da se jim nihče ne bi želel odpovedati. Kvečjemu nasprotno. Seveda ni povsem tako, vsaka medalja ima namreč dve plati.

Modna urednica pri reviji Tank, Naomi Bikis, je prav tako zapustila svet blišča, da bi se posvetila svoji drugi strasti - keramiki.

Leta 2013 se je prvič udeležila delavnice izdelovanja keramike v lokalnem centru skupnosti, dve leti zatem pa je že pustila redno službo in nadaljevala kariero kot samostojna novinarka, ker ji je dalo dovolj fleksibilnosti, da se je lahko bolj posvetila oblikovanju gline. Čez dan je pisala o novih kolekcijah, zvečer pa vihtela vreteno.

Kot pravi, ima proces izdelovanja keramike nanjo terapevtski učinek, saj je kot protistrup za večne roke, ki so jo pestili v nekdanji službi.

Priznava tudi, da je dolgo iskala konjiček, kjer bi lahko ustvarjala z rokami, vrtenje kupa gline pa jo je hitro zasvojilo. Za vretenom ni časa razmišljati o ničemer drugem kot o oblikovanju gline v želeno obliko. Preživljanje časa drugače, kot je kompulzivno brskanje po telefonu, pa ji je vzbudilo pravi občutek olajšanja.

Pripravila: Katja Kozlevčar

Fotografije: Instagram Naomi Bikis in Deborah Needleman

Preberite še: → Ali modni svet visokim petam obrača hrbet? (zapiski modne urednice)

Priporočamo tudi: → Bodite prve! Tu je 6 trendov, ki bodo v 2018 zavzeli Instagram!

Najbolj brano