5 najpomembnejših živil, ki pomagajo graditi kolagen tudi po 50. letu

1. 6. 2024
Deli
5 najpomembnejših živil, ki pomagajo graditi kolagen tudi po 50. letu (foto: Profimedia)
Profimedia

Da bo koža bolj čvrsta ​​in zdrava tudi pri petdesetih, uživajte naslednja živila, ki pomagajo in spodbujajo proizvodnjo kolagena.

Ko govorimo o preprečevanju staranja in ohranjanju kakovosti kože, je treba omeniti kolagen. Je strukturna beljakovina, ki kožo ohranja čvrsto in napeto, njena izguba pa prispeva k nastanku drobnih linij in gub, izgubi volumna in povešeni koži. Zato se strokovnjaki v boju proti znakom staranja najbolj posvečajo prav metodam, ki lahko ohranijo ali spodbudijo nastajanje kolagena.

Na letno izgubo kolagena vpliva več dejavnikov, predvsem starost. Ravnovesje v nastajanju in razgradnji te beljakovine se namreč spremeni že po 25. letu, kar pomeni, da letno izgubimo približno 1 % celotnega kolagena.

Medicinski strokovnjaki, dermatologi in strokovnjaki za zdravje kože so opredelili 5 mikrohranil in 5 ključnih živil, ki spodbujajo proizvodnjo kolagena.

MIKROHRANILA

Aminokisline: Kolagen je sestavljen iz aminokislin, kot so glicin, prolin in hidroksiprolin. Te aminokisline so gradniki kolagena in jih najdemo v številnih beljakovinsko bogatih živilih.

Vitamin C: Ta vitamin je bistven za sintezo kolagena. Deluje kot kofaktor pri encimskih reakcijah, ki omogočajo tvorbo kolagena, in ščiti pred oksidativnim stresom.

Baker: Baker je ključni element pri tvorbi kolagena, saj sodeluje pri encimih, ki stabilizirajo in povezujejo kolagenska vlakna.

Cink: Cink prispeva k zaščiti celic pred oksidativnim stresom in pomaga pri regeneraciji tkiv.

Antioksidanti: Antioksidanti ščitijo kolagen pred poškodbami prostih radikalov, ki pospešujejo staranje kože.

ŽIVILA

Citrusi (Pomaranča): Citrusi, kot so pomaranče, limone, limete in grenivke, so bogati z vitaminom C, ki je bistven za sintezo kolagena. Vitamin C pomaga pri tvorbi hidroksiprolina, aminokisline, ki je ključna za stabilnost kolagenske strukture.

Profimedia

Pomaranče so bogate s protivnetnimi in antioksidativnimi lastnostmi, ki lahko izboljšajo elastičnost kože in ščitijo pred poškodbami kože in prezgodnjim staranjem. Uživanje samo ene pomaranče vam daje približno 28 mg vitamina C, glede na WebMD, kar je skoraj 50 odstotkov vašega dnevnega priporočenega vnosa.

Jagodičevje (Borovnice): Jagode, borovnice, maline in robide vsebujejo visoke ravni antioksidantov, zlasti vitamina C. 

Profimedia

Borovnice so bogate z antioksidanti, ki pomagajo zaščititi kožo pred vsakodnevnimi zunanjimi in notranjimi vplivi. Poleg tega so borovnice bogate z vitaminoma A in C, pri čemer vitamin C deluje tudi proti razgradnji kolagena. Borovnice znane tudi po svojih protivnetnih lastnostih. Vnetje je med drugim povezano s številnimi kožnimi obolenji v telesu, vključno s fotostaranjem, ekcemom, aknami in rozaceo. Poleg tega so borovnice sadje, ki ga lahko uživate tudi, če imate težave z želodcem, pri katerih se je citrusom bolje izogibati.

Jajca (jajčni beljak): Jajčni beljaki so bogati z aminokislinami, kot so glicin in prolin, ki so ključne za sintezo kolagena. Jajčni rumenjaki pa vsebujejo žveplo, ki prav tako podpira tvorbo kolagena.

Profimedia

Ko gre za povešeno kožo, lahko beljakovine iz jajčnih beljakov ublažijo gube okoli oči in na obrazu. Na splošno je uživanje do petih jajc na teden odlično za vašo kožo (omenjena količina ne bo škodila zdravju srca).

Ribe in morski sadeži: Ribe, kot so losos, tuna in sardine, ter morski sadeži vsebujejo omega-3 maščobne kisline in aminokisline, potrebne za tvorbo kolagena. Omega-3 maščobne kisline tudi zmanjšujejo vnetja in ohranjajo kožo hidrirano. 

Profimedia

Paradižnik: Ko razmišljate o razpoložljivih superživilih, ki bi jih lahko dodali svojemu režimu za spodbujanje nastajanja kolagena, pomislite še na paradižnik, ki je bogat z beta karotenom in vitaminom C.
Pigment, ki ga najdemo v paradižniku, imenovan likopen pa pomaga zaščititi kožo pred UV-poškodbami in podvoji proizvodnjo kolagena.

Profimedia

Fotografije: Profimedia

Preberite še: To sadje s samo 209 kJ (50 kcal) jejte kot sladico po večerji: Deluje proti zastajanju vode in napihnjenosti

Priporočamo tudi: Preprečite glavobole, zastajanje vode v telesu, upad energije in razdražljivost: Vsako jutro spijte kozarec vode s to sestavino

Novo na Metroplay: Nuša Lesar o najlepšem letu svojega življenja, materinstvu in delu voditeljice