To čudovito evropsko prestolnico morate obiskati še letos

V enem dnevu lahko izkusite marsikaj. 

Lifestyle, 4. 10. 2019
To čudovito evropsko prestolnico morate obiskati še letos - Foto: Profimedia

24 ur se morda res ne sliši veliko, a je v resnici ravno dovolj, da odkrijete najlepše kotičke Bratislave. Prestolnica Slovaške je kot nalašč za krajši mestni oddih.

Nočitev v luksuznem hotelu 

Če imate na voljo le en dan, si privoščite nepozabno noč v enem izmed najboljših hotelov na Slovaškem Grand Hotelu River Park. Kot lahko sklepate že po imenu, se mogočen hotel nahaja tik ob Donavi, le krajši sprehod od središča mesta. 

Izbirate lahko med sedmini kategorijami sob, a brez skrbi, že z najcenejšo različico boste okusili razkošje hotela s petimi zvezdicami. Nekoliko bolj zahtevni pa boste uživali v suitah z ločenim delom za sedenje in pisalno mizo z razgledom na Donavo ali na grad. Kopalnice so opremljene s tuš kabino in banjo. 

Eden izmed najbolj mamljivih vidikov tega hotela je zagotovo spa. Med kopanjem v bazenu ali jacuzziju boste tako lahko uživali ob pogledu na reko. Če se tja odpravite v času sončnega zahoda, se vam bo to še posebno obrestovalo. Ležalniki so postavljeni tik ob oknu, tako da vam čudovitega razgleda ne more zmotiti nič. Le zagotoviti si morate svoje mesto. Spa poleg vrste kopeli in savn ponuja tudi fitnes.

Gurmani boste na svoj račun prišli takoj ob zajtrku kot ob večerji. Restavracija RIVERBANK bo navdušila tudi najbolj zahtevne goste.

Več informacij najdete na www.grandriverpark.com

Kam na večerjo?

Če do sedaj o Bratislavi niste razmišljali kot o kulinarični prestolnici, se bo to zagotovo spremenilo. Restavracija RIVERBANK, ki se nahaja tik ob Donavi, vas bo v hipu očarala. Če se tja odpravljate v toplejših dneh, lahko obrok uživate kar na terasi s pogledom na nad reko zahajajoče sonce. 

Kuharski šef Jaroslav Židek, rojen v Pragi, na Slovaškem ustvarja že več kot 15 let. Je pravi umetnik za unikatno združevanje različic klasičnih slovaških jedi in sodobnih okusov z vseh koncev sveta. Nič čudnega, da je restavracija v preteklosti gostila že mnoga zvezdniška imena, kot je igralka Catherine-Zeta Jones. 

Ste mislili, da ste poskusili že vse slovaške jedi? Nepričakovane mešanice okusov paprikaša z lisičkami s prilogo tipičnih špeclov ne boste pozabili zlahka. Sestavine vrhunske kakovosti so sveže pripeljane z bližnjih kmetij. Ljubitelji morske hrane boste brbončice lahko razvajali z maslenim somom prelitim s špinačnim pirejem, postreženim s hruško, zeleno in sveže naribanim hrenom. Priporočamo, da si za sladico privoščite variacijo mareličnega cmoka, ki ga poznamo tudi v Sloveniji. Židek preprosto sladico, pripravljeno po receptu njegove babice, spremenil v nepozabno harmonijo arome. 

Več informacij najdete na www.riverbank.sk.

Staro mestno jedro

Lagali bi, če bi rekli, da nas staro mestno jedro Bratislave vsaj za trenutek ne spomni na Ljubljano. Središče mesta varujejo Michaelova vrata, ki veljajo za eno izmed najstarejših zgradb v prestolnici. Ob sprehodu po vijugastih ulicah nas ob pogledu na prikupne bare in restavracije na vsakem koraku preveva domačno vzdušje. Privoščite si jutranjo kavo in naj se čas za trenutek ustavi. Če bi si mesto raje ogledali s ptičje perspektive, se lahko povzpnete na stolp v sklopu muzeja orožja. 

Najbolj pozorni boste v osrčju mesta boste opazil tudi štiri bronaste kipce. Najslavnejši je zagotovo delavec, ki iz kanala opazuje dogajanje na ulici. Če ga pobožate po čeladi, naj bi imeli srečo. Prav tako prikupen je tudi Naci, ki ljudi nagovarja s klobukom v roki. Ta je namenjen resničnemu človeku, priljubljenemu klošarju, v spomin kateremu so vaščani z lastnim denarjem postavili kip.

Bratislavski grad

Bratislavski grad, simbol slovaške prestolnice, se dviga na hribu tik nad mestnim jedrom. Z grajskega poslopja se odpira čudovit pogled na celotno mesto s katedralo Svetega Martina v ospredju. Grad je popolnoma prenovljen, saj je bil leta 1811 uničen v požaru, novo podobo pa je dobil šele leta 2010. 

Imate na voljo več kot 24 ur?

Grad Devin, zgrajen v 5. stoletju pred našim štetjem, je od Bratislave oddaljen le slabih 10 kilometrov. Poleg slikovitega gradu in njegove zelene okolice si lahko ogledate tudi stalno razstavo, ki je namenjena arhitekturni zgodovini gradnje. Najlažje se boste tja odpravili z avtom, prevoz pa je omogočen tudi z avtobusom. 

Turistični informacijski center v središču mesta ponuja tudi kartico Bratislava CARD, s katero boste lahko prihranili na vstopninah in javnem prevozu. Na voljo je kartica za 24, 48 ali 72 ur, z začetno ceno 18 evrov. Vključuje 14 brezplačnih ogledov muzejev, vključno z grajskim muzejem in muzejem orožja, vsakodnevna brezplačna vodenja po starem delu mesta, javni prevoz in več kot 100 drugih popustov na atrakcije v Bratislavi in njeni okolici. Več informacij najdete na www.card.visitbratislava.com.

Pripravila: Ana Abram

Fotografije: Ana Abram, Promocijsko gradivo, Profimedia

Preberite še: 5 razlogov, da še letos odpotujete v sanjsko Havano

Priporočamo tudi: Obiskali smo najlepše hotele na Irskem, v katerih morate prespati vsaj eno noč

Najbolj brano