15 najboljših filmov o modi za vse modne navdušenke

2. 8. 2020
15 najboljših filmov o modi za vse modne navdušenke (foto: Profimedia)
Profimedia

Te filme si morate ogledati vsaj enkrat v življenju.

Ne glede na to, ali gre za biografijo Yvesa Sainta Laurena, prve korake v modo Gabrielle Chanel, pogled v zakulisje prestižne modne revije ali vpogled v svet modela, letošnje poletje je pravi čas, da se potopite v neortodoksne zgodbe in vpadljive osebnosti, ki sestavljajo fantastičen, bleščeč in neustavljiv svet mode.

1. Yves Saint Laurent (2014)

V filmu Yves Saint Laurent režiserja Jalila Lesperta opazujemo življenje enega največjih imen francoske visoke mode, kjer se osebno in profesionalno življenje pogosto mešata. Od vodilnega položaja v Diorju leta 1957 do ustanovitve lastne modne hiše leta 1961, vključno z njegovim odnosom s Pierrom Bergéjem. Film poskuša utelesiti kompleksno ustvarjalnost francoskega oblikovalca. S svojimi navdihi, neuspešnimi poskusi in zloglasno rusko baletno kolekcijo leta 1976 se film dotakne vseh vidikov. Pierre Niney si je z vlogo Yvesa Sainta Laurenta prislužil nagrado César za najboljšega igralca, s čimer je presegel Gasparda Ulliela, ki je istega leta igral isto vlogo v filmu Saint Laurent Bertranda Bonella.

2. Hudičevka v Pradi (2006)

Ko se mlada novinarka Andrea Sachs (Anne Hathaway) znajde v vlogi asistentke Mirande Priestly (Meryl Streep), odgovorne urednice revije Runway, doživi velik kulturni šok. Andrea se s svojim videzom ne ukvarja veliko in ima določen prezir do površnosti modnega sveta, ki ga Miranda Priestly hitro prevzame in pozneje kritizira. Ta priredba romana Lauren Weisberger iz leta 2003 je zaradi obilice humorja in petih zvezdic vredna ogleda.

3. Saint Laurent (2014)

Saint Laurent režiserja Bertranda Bonella prikazuje mitsko in nekoč škandalozno življenje Yvesa Sainta Laurenta. Režiser gledalce popelje v sedemdeseta leta, v čas, ko je bil oblikovalec znan po tako inovativnih kot elegantnih oblačilih. V božanski odiseji v misli oblikovalca režiser preuči to obdobje, polno avantur in sprememb. Gaspard Ulliel ponuja intenziven portret oblikovalca, ki se, da bi pozabil na svoje notranje demone, potopi v svet mamil in zabave.

4. Smešni obraz (1957)

Pred Hudičevko v Pradi je bil Smešni obraz. V drugem času in drugem kraju  Audrey Hepburn živi zgodbo o Pepelki v Parizu v 50-ih. V tej glasbeni komediji Stanleyja Donena, enega zadnjih klasičnih hollywoodskih žanrov, Jo Stockton, zaposlena v knjigarni Greenwich Village, ki se navdušuje za filozofijo, po zaslugi vztrajnega prepričevanja postane model za revijo Quality. Urednica revije Maggie Prescott in fotograf Dick Avery jo želita prepričati, da bi delala zanju. Jo in Dick se med glasbeno spremljavo Georga in Ire Gershwin zaljubita v povojnem Parizu in tako združita dve vesolji, ki se na začetku ne mešata dobro.

5. Coco Chanel (2009)

Od otroštva v internatu do njenih prvih krojaških veščin v Parizu in rojstva modne hiše, biografija Coco Chanel režiserke Anne Fontaine je podroben pregled neverjetnega življenja Gabrielle Chanel, ki se v svoje delo vrže tako strastno kot v svoje ljubezenske zgodbe. Audrey Tautou graciozno uteleša to krasno mademoiselle, ki je osvobodila ženske s svojimi elegantnimi oblačili. Francoska režiserka se je odločila, da se bo osredotočila na oblikovalko pred njenim časom slave, da bi bolje razumela žensko, ki stoji za modno ikono, in upodobila ranjeno žensko, ki jo je spodbudilo njeno zanemarjeno otroštvo in tragične ljubezenske zgodbe. Eleganten in čustven film, ki končno upodablja pravo Coco.

6. Neonski demon (2016)

Mlado dekle se odpravi v Los Angeles v upanju, da bo začelo manekensko kariero. Njen hiter vzpon do slave in čistost vzbujata občutke ljubosumja pri drugih manekenkah. Medtem ko se nekatere manekenke zgledujejo po njej, bodo druge storile vse, da bi uničile njen uspeh. V filmu Nicolasa Winding Refna igra Elle Fanning svojo najbolj zahtevno vlogo doslej.

7. Coco Chanel in Igor Stravinski (2009)

Pariz v 20-ih. Vsi govorijo o Coco Chanel. Bogata pariška javnost hiti v njen butik na Rue Cambon 5, da se razvaja z ženstvenimi in elegantnimi kreacijami, označenimi z ikoničnim dvojnim C. Oblikovalko za kuliso lomi izguba ljubimca Boya Capela, ki je umrl v avtomobilski nesreči decembra 1919. Njena žalost traja, dokler ne sreča skladatelja Igorja Stravinskega. Očarana nad karizmo in osebnostjo umetnika, ki je pobegnil pred rusko revolucijo, se Coco Chanel odloči, da bo v svoji vili Garches sprejela njega, njegovo ženo in otroke ter postala njegova ljubica. Prav to strastno povezanost režiser Jan Kounen izpostavlja v svojem čudovitem filmu, v katerem Anna Mouglalis in Mads Mikkelsen utelešata srečanje ustvarjalnih umov.

8. Kdo ste vi, Polly Maggoo? (1966)

Satirični film Williama Kleina o svetu mode je nujen ogleda. V Parizu leta 1966 Grégoire Pecque (Jean Rochefort) v okviru televizijskega poročila z naslovom "Kdo ste vi, Polly Maggoo?" spozna manekenko Polly Maggoo (Dorothy McGowan). Namenoma ironičen in čudaški film odlikuje šarm in slog iz šestdesetih let prejšnjega stoletja.

9. Šivilja (2015)

V avstralskem filmu režiserke Jocelyn Moorhouse osupljiva Kate Winslet igra vlogo uspešne šivilje Tilly, ki se iz Evrope vrne v svoje majhno domače mesto v Avstraliji. Tillyjevi motivi niso tako nedolžni, če upoštevamo nekdanje sosede, ki so ji uničili otroštvo. Film, opremljen s kar nekaj komedije, prikazuje kruto in kritično družbo, kjer govorice podžigajo nemir skupnosti.

10. Fantomska nit (2017)

Fantomska nit pripoveduje zgodbo o Reynoldu Woodcocku (Daniel Day-Lewis v svoji zadnji vlogi), ki kraljuje nad svetom visoke mode Londona v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Ta elegantna modna kronika vsebuje lepo ljubezensko zgodbo, ki jo je režiral Paul Thomas Anderson. Poleg tega je film tisto leto osvojil oskarja za najboljšo kostumografijo.

11. Zoolander (2001)

Leta 2001 smo bili blagoslovljeni s komičnim duetom Bena Stillerja in Owna Wilsona, ki sta v zadnjih 20 letih nastopila v 13 filmih. V tem nadvse zabavnem filmu gledalci spremljajo pustolovščine moškega manekena Dereka Zoolanderja, ki ga igra Stiller in ki postane ena največjih žrtev modnega sveta. Ta film ima eno najboljših igralskih zasedb doslej z Davidom Bowijem, Millo Jovovich, Tomom Fordom, Natalie Portman in Lennyjem Kravitzom.

12. Osebna stilistka (2016)

Kostume za ta film Olivieja Assayasa, v katerem je Kristen Stewart igrala osebno asitentko, ni priskrbel nihče drug kot modna hiša Chanel. Chanelova muza, igralka Kristen Stewart igra osebno stilistko, ki jo preganja duh njenega pokojnega brata dvojčka. Na koncu jo je spodbudil krasti pri stranki, toda kdo je kriv? Olivier Assayas je na filmskem festivalu v Cannesu 2016 prejel nagrado za najboljšega režiserja.

13. Pret-a-porter (1994)

Posnet na pariškem tednu mode spomladi 1994, film prenaša gledalce v vrtinec pariškega sveta mode, ki ga je pretresla sumljiva smrt predsednika modnega sveta v prometni nesreči. V filmu nastopa eleganten duo Sophia Loren in Marcello Mastroianni, dve veliki imeni v italijanskem filmskem svetu.

14. Would I Lie to You? (1997)

Obupanega in brezposelnega Eddieja (Richard Anconina) najame judovski šef tekstilnega podjetja American Dream v pariški soseski Sentier. Edini problem je v tem, da so vsi mislili, da je Eddie jud, kar je bil glavni dejavnik pri njegovi zaposlitvi. Bo resnica prišla na dan?

15. Strastna zapravljivka (2009)

Becky ima težavo, zasvojena je z nakupovanjem. Zanjo je nakupovanje edini način, da se počuti resnično živo. Ironično je, da je zaposlena kot pisateljica za finančno revijo, ki naj bi bralcem svetovala glede njihovih prihrankov. Pri skrivanju svoje zasvojenosti pred šefom in sodelavci se mora Becky soočiti s svojimi notranjimi demoni.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 6 spletnih trgovin z luksuzno modo, ki dostavljajo v Slovenijo

Priporočamo tudi: To je trenutno najbolj priljubljena maskara!

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan