Želite videz lepe naravno zagorele polti? Preverite vodnik za popolno nego in samoporjavitev

Kožo je treba pred nanosom samoporjavitvenih sredstev najprej primerno pripraviti.

Lepota, 10. 6. 2015
Želite videz lepe naravno zagorele polti? Preverite vodnik za popolno nego in samoporjavitev - Foto: profimedia

Priprava kože

Čiščenje

Na kožo najprej nanesite piling, ki odstrani površinski sloj mrtvih celic. Tako boste spodbudili obnavljanje kože, ki bo postala gladkejša, ter omogočili bolj enakomeren nanos in daljšo obstojnost sredstva za samoporjavitev.

Kakšen piling izbrati?

Najbolj učinkovit je piling v kremi, ki vsebuje mikrogranule in se preprosto nanaša. Z njim lahko učinkovito zgladite tudi trdo kožo na predelih, kot so komolci in kolena. Za ohranjanje mehke in sijoče kože je priporočljivo, da piling uporabljate enkrat ali dvakrat na teden, ne glede na to, ali uporabljate sredstva za samoporjavitev ali ne.

Nasvet strokovnjaka

Dlake si odstranite vsaj en dan pred nanosom samoporjavitvenega sredstva, saj potrebuje razdražena koža nekaj časa, da se pomiri.

Vlaženje

Vlažilne kreme ne nanašajte na celotno telo, temveč le na obraz in predele, kjer je vaša koža bolj suha, saj lahko vlažilna sredstva za samoporjavitvene izdelke delujejo kot ovira in povzročajo neenakomerno obarvanost. Kožo na obrazu najprej temeljito očistite z nežnim pilingom, nato pa nanesite vlažilno kremo, da preprečite, da bi bil ten na vašem obrazu pretemen. Z vato temeljito očistite obrvi, predel kože ob lasišču pa namažite z vazelinom.

Nanašanje izdelka za samoporjavitev

Da se med nanašanjem izdelkov za samoporjavitev vaša koža na dlaneh in zapestju ne obarva oranžno, uporabljajte rokavice. Sredstva v tekoči obliki nanašajte z gobico, pritrjeno na držalo.

Noge in stopala

Stopalo dvignite na rob kadi in začnite nanašati izdelek od gležnjev proti bokom. Dobro razmažite. Ko se začne sredstvo za samoporjavitev sušiti, ga razmažite tudi po stopalih, pri čemer se izognite petam. Umijte roke, nato pa z navlaženimi bombažnimi blazinicami obrišite kožo na členkih in ob nohtih, med palcem in kazalcem, ob robovih stopala ter na peti in kolenu, saj so to predeli, ki lahko ob neenakomernem nanosu izdajo, da vaš zagorel videz ni naraven. Postopek ponovite na drugi nogi.

Nasvet strokovnjaka

Za nanašanje izdelka na kritične predele, kot so kolena, komolci, členki in gležnji, zmešajte (v razmerju 1 : 1) sredstvo za samoporjavitev s svojim najljubšim losjonom za telo.

Obraz

Da vaša polt ne bi bila videti preveč umetno, se namesto za enkratni nanos raje odločite za več nanosov manjših količin sredstva za samoporjavitev. Če ste nagnjeni k ogrcem, morate vedeti, da bodo ti po nanosu izdelka videti temnejši in bodo zato še bolj opazni. Predeli obraza, kjer se kopičijo mrtve celice, na primer okoli nosu, bodo vpili več barvila, zato se lahko tam pojavijo temnejše lise.

Kako podaljšati obstojnost zagorelega videza?

Vlaženje, vlaženje in še enkrat vlaženje. Večina izdelkov za samoporjavitev vsebuje sestavine, ki izsušijo kožo, zato bo vsakodnevno nanašanje vlažilne kreme ohranjalo zadostno količino vlage v koži in tako podaljšalo obstojnost zagorelega videza.

Kako popraviti napake?

Temnejših lis se lahko znebite tako, da navlažite rob stare brisače, nanj nanesete nekaj pilinga in z njim nežno podrgnete po predelu kože, kjer so lise nastale.

Kako ustvariti zagorel videz s pomočjo ličil?

Osnova za lep zagorel videz je brezhibna podlaga. Izberite obarvano kremo, ki je nekoliko temnejša od vaše polti in jo nanesite na celoten obraz, nato uporabite rahlo bleščeč bronzirni puder in ga s čopičem za nanašanje rdečila nanesite na ličnice. Kanček bronzerja nanesite tudi na nos, predel ob lasišču, čelo in vrat, za piko na i pa z rdečilom v rožnatem ali breskovem odtenku poudarite lične jamice.

Najbolj brano