Zakaj so nekatere ženske videti kot najstnice, druge pa kot njihove matere? 8 nepričakovanih dejavnikov, ki na to vplivajo

6. 12. 2023
To so razlogi, zaradi katerih je ženska lahko videti starejša, kot v resnici je. (foto: Profimedia)
Profimedia

Pravijo, da se ženska dejansko začne starati, ko začne skrivati ​​svoje pomanjkljivosti.

Z vsakim letom postaja razlika med vrstniki vidnejša. Na primer, nekatere 30-letne ženske so lahko pri tej starosti videti kot študentke, druge pa morda zamenjajo za matere svojih prijateljic. Dejavniki, ki vplivajo na videz, so lahko precej nepričakovani. 

Ne spreglejte:

1. Lepotni trend z visokimi ličnicami

Odkar so v modo spet prišle ličnice, ki spominjajo na manekenke iz devetdesetih, se je veliko žensk začelo znebiti bukalnih maščobnih blazinic (maščobe na licih). Sama operacija ni zelo zapletena, bolniki pa jo izvajajo v lokalni anesteziji - kirurg naredi zareze na notranji strani lica in odstrani maščobne blazinice.

Ta na videz nepomembni poseg ima lahko resne posledice in plastični kirurgi pacientom z ozkim obrazom odsvetujejo, da se ga podvržejo, saj je lahko obraz, ki mu manjka del naravnega strukturnega ogrodja, na koncu videti izčrpan in izčrpan.

Seveda so naravno definirane ličnice videti čudovite, vendar le, če so genetsko darilo naših staršev in ne posledica kirurške spremembe strukture obraza. Pomembno si je zapomniti, da so posledice tega postopka nepopravljive, zato je verjetno lažje vzljubiti svoja naravna lička, kot pa zaradi modnega trenda v prihodnosti obžalovati posledice.

2. Preveč kozmetičnih tretmajev v salonih

Verjetno ste opazili, da koža žensk, ki z leti pretiravajo s salonskimi posegi in pilingi, postane nenaravno gladka, kar nas lahko spominja na voščeno lutko. To lahko privede do prezgodnjega staranja — koža bo postala tanka in ohlapna, pojavile se bodo vidne kapilare in gube.

Žensko strast do še enega priljubljenega posega, vbrizgavanja botoksa, je razvidno iz specifičnega sijaja kože in ravnega čela, ki je posledica atrofije mišic. To lahko povzroči izgubo naravnega volumna obraza, zaradi česar je koža videti starejša. In redna korekcija obraza s pomočjo polnil popači naravno anatomijo obraza in vizualno doda leta. Stranski učinki teh posegov so še posebej vidni pri osebah, mlajših od 35 let.

Zaključek: Kozmetologi in plastični kirurgi imajo težave pri delu s pacienti, katerih obrazi so bili večkrat preoblikovani z operacijami in injekcijami. Torej, kasneje v življenju ženska začne izvajati "odrasle" posege, dlje bo lahko videti naravna in mlada.

3. "Slaba" prehrana

Bolj ko oseba izgubi težo, večja je možnost, da se pojavi "diet face". Zaradi pomanjkanja maščobe postanejo nazolabialne gube bolj vidne, gube globlje, pomanjkanje volumna okoli oči pa naredi obraz utrujen in starejši.

Po 40. letu starosti je bolje, da opusti željo po preveliki izgubi teže ali pa se poskuša vrniti na težo, ki jo je imel kot najstnik. Študija, izvedena na dvojčkih, kaže, da če se ITM osebe poveča za 4 točke, je oseba, mlajša od 40 let, videti starejša, oseba, starejša od 40 let, pa mlajša. Ko oseba dopolni 55 let, lahko pridobi 8 točk na lestvici ITM in je še vedno videti mlajša od svojih vrstnikov na dieti.

4. Premalo ali preveč telesne dejavnosti

Aktiven življenjski slog ne samo izboljša zdravje, ampak tudi podaljšuje mladost. In to dejstvo je podprto s študijo, ki nakazuje, da starejši ljudje, ki redno telovadijo, ne le upočasnjujejo proces staranja, ampak imajo tudi imuniteto in raven holesterola, primerljivo z mladimi.

A pomembno je, da si postavimo zdrave meje, saj je druga skrajnost v odnosu do pasivnega življenjskega sloga pretirana telesna aktivnost, ki lahko povzroči več škode kot koristi. Tracey Mountford, direktorica kozmetične klinike v Londonu, je opozorila, da se lahko po 40. letu zaradi intenzivne vadbe pospeši izguba obraznega volumna, posledično pa je lahko človek videti precej starejši, kot je v resnici.

5. "Sladkorni" obraz

Vnetje, povešena koža, vrečke pod očmi in gube na čelu so cena ljubezni do sladkarij. Sladkor spodbuja glikacijo – proces, pri katerem presežek glukoze poškoduje kolagen in ga naredi neelastičnega, kar pospeši staranje kože.

6. Spanje na boku ali trebuhu

Znanstveniki so ugotovili, da se ljudje, ki slabo spijo, hitreje starajo. V raziskavi je sodelovalo 60 žensk, starih od 30 do 49 let, in pokazalo se je, da imajo ženske, ki jim primanjkuje spanca, znake staranja kože, kot so gube, pigmentacije in pomanjkanje elastičnosti. Njihova koža je postala tudi bolj občutljiva na okoljske dejavnike in zmanjšala se je njena sposobnost obnavljanja po izpostavljenosti soncu.

Po drugi študiji pa je pomemben tudi način spanja. Človek ponoči približno 20-krat spremeni položaj telesa. V 65% primerov ljudje spijo na boku, kar prispeva k nastanku gub na obrazu in vratu. Človek s starostjo vse redkeje menja spalni položaj - število se ponoči zmanjša s 27 na 16-krat. In dlje ko človek ostane v istem položaju, dlje se mora njegova koža spopadati s škodljivimi učinki.

7. Ločitev

Glede na študijo, ki so jo izvedli plastični kirurgi, lahko ločitev pusti sledi na obrazu. V tej študiji so sodelovali dvojčki in rezultati so pokazali, da so bili ljudje, ki so šli skozi ločitev, videti skoraj 2 leti starejši od svojih bratov in sester, ki so bili poročeni, samski ali celo ovdoveli.

8. Antidepresivi

Stres je vplival tudi na vizualno zaznavo dvojčkov iz poskusa, omenjenega v prejšnji točki. Raziskovalci verjamejo, da je sprostitev mišic, ki jo povzročijo antidepresivi, lahko razlog za sprostitev kože.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Kot dizajnerski model: To bodo najhitreje razprodani Zarini čevlji za božične in novoletne zabave

Priporočamo tudi: 5 razlogov, da je ženska videti starejša, kot je, in se tega ne zaveda

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan