Vreme se spreminja ... Kaj pa mi?

Utrujena koža in pomanjkanje tonusa . . Telo ob spremembi letnega časa doživlja stres. To je pravi trenutek, da razmislimo o poživljajočih serumih, rastlinskih negovalnih kurah, svetlobni terapiji in ajurvedskih masažah.

Vreme se spreminja ... Kaj pa mi?

Pomagajte si z rastlinami

Za krepitev imunskega sistema izberemo pravšnje rastline v obliki kapsul ali sirupov, saj bolezenske klice pozimi najraje napadejo slabo oboroženo vojsko imunskih celic. Treba se je torej dobro pripraviti.

Na seznamu najpomembnejših, ki ga je potrdila večina naturopatov, so: ameriški slamnik za stimulacijo imunskega sistema, spirulina za energijo, zelena glina za čiščenje črevesja, antilska češnja, ker vsebuje veliko vitamina C, in drevesni sok breze za razstrupljanje. Dobro je vedeti: naši presnovi najbolj ustrezajo rastline, ki uspevajo v Evropi, najbolje v naši neposredni bližini. Obvezno: izbiramo bio in se odločamo za dopolnila na osnovi ene rastline.

Siva koža?

Podarite si izdelek za razstrupljanje

Neenakomerna polt, sivina, ki sta jo povzročila nikotin in stres . . Kožo je treba temeljito očistiti. Prvi korak: ponovni zagon mikrocirkulacije (ta je odgovorna za rožnati ten polti), ki krvne žile oskrbi s kisikom in izloči nečistoče – to bomo dosegli s kremami, ki vsebujejo vitamin C. Drugi korak: eksfoliacija, saj se svetloba bolje odbija od mehke in homogene kože (lesk zagotavljen) – naredimo jo s kremami na osnovi sadnih kislin, ki pospešijo celično obnovo in kožo stimulirajo. Lahko se odločimo tudi za estetske posege mikrodermabrazije ali pilinge, ki jih ponujajo lepotni saloni.

Utrujena koža?

Privoščite ji serum

Naša koža je na udaru. Agresivno okolje (stres, onesnaženje, veter) zelo slabo učinkuje nanjo, zato se tanjša in guba, izrazne linije pa so vedno bolj vidne. Utrujena koža izgub­lja vitalnost in se zelo hitro izsuši. Serumi, ki vsebujejo trenutno najboljše visokotehnološke učinkovine, jo obnovijo in zaščitijo pred zunanjimi dejavniki. Delujejo kot superneoprensko oblačilo za našo kožo.

Serumi

Ko pred kremo nanesemo serum, se počutimo, kot bi pod dežni plašč oblekli pulover iz kašmirja.

1. Izjemni tekoči Orchideé Impériale, Guerlain. Lahka tekstura in odlična učinkovitost pri podaljševanju življenjske dobe celic. 30 ml, od 215 EUR.

2. Korekcijski serum za zmanj­šanje gub No Surge­tics, Wrinkle Defy, Givenchy. Zabriše vi­d­nejše gube in se bojuje proti po­vešanju obraza, 30 ml, od 80 EUR.

3. Supra Serum, Clarins. Ne­po­g­re­šljiv pri obnovi občutljive kože. 30 ml, od 102 EUR.

4. Prodigy Tissular, Helena Rubinstein. Formula, zasnovana na osnovi rastlinskih popkov, polnih rastnih agentov. Teksturo bi lahko opredelili kot nekaj med serumsko in tekočo. 40 ml, od 150 EUR.

5. Advanced Night Repair Concentrate, Estée Lauder. Pomiri vse znake razdraženosti kože (vnetja, rdečice, žgoči občutek na ko­ži). 30 ml, od 95 EUR.

6. Serum Apaisant Hydratant, Avene. Takojšnji učinek s 77 % po­mirjajoče termalne vode, zajete v gelu ADN-ja. 30 ml, od 22, 60 EUR.

7. Aquasource Supersé­rum, Bio­therm. Po dvajsetem letu, če koža hitro izgublja vlago. Njego­va odlična tekstura po­polno izo­lira. 30 ml, od 43 EUR.

Formule za lesk

Če se začnejo nabirati si­ve celice, želeni ten do­se­žemo s kremo za razstrupljanje.

1. Krema Exfoliante Rénovatrice, Via Collection. Ta maska, ki je nekaj med pilingom in mikrodermabrazijo, učinkuje že po petih minutah. Naj­prej naredimo enotedensko kuro, nato jo uporabljamo trikrat na teden. 50 ml, od 88 EUR.

2. Krema Etincelante, Nuxe. Mini piling na osnovi kislin hibiskusa, ki poskrbi za lepo teksturo. 50 ml, od 28 EUR.

3. Krema Eclat Originel, Chanel, za maksimalen lesk in udobje. Na suhi koži ustvari rožnati ten. 50 ml, 57 EUR.

4. Krema Capture, Dior, za glajenje prvih gubic in za lesk. Za ženske v tridesetih s tanjšo kožo in z napornim delavnikom. 50 ml, od 65 EUR.

Rdečice ali lise?

Posvetujte se z dermatologom

V zimskih mesecih dermatologi pogosto naletijo na neenakomerno obarvano polt, zategnjeno kožo in bolj izražene gubice. V takšnih primerih je treba čim prej ukrepati, da se poslabšanje stanja prepreči. Če opazite pigmentne lise, pretirano rdečico ali sumljive lepotne pike, obiščite dermatologa, saj ti posege na koži večinoma opravljajo v hladnejših mesecih, ko ni sonca.

Omega zvezde

Dermatologi so prepričani, da je treba kožo negovati ‘od zunaj in od znotraj’. Za negovanje od znotraj je dobro uživati esencialne maščobne kisline, omega 3 in omega 6, da okrepimo odpornost in ohranimo ravnotežje. Že po enomesečni kuri boste opazili razliko. (Kapsule z maščobnimi kislinami omega 3 in omega 6 so na voljo v vseh bolje založenih lekarnah).

Težko prebujanje?

Preizkusite svetlobno terapijo

Pozimi, ko nam začne primanjkovati svetlobe, naša notranja ura ni več primerno naravnana, zato lahko izgubimo ritem. Tu izvirajo težave s spanjem, prebujanjem in razpoloženjem. Svetlobo sonca lahko za 30 minut na dan nadomestimo z intenzivno svetlobo luči (najmanj 250 luksov), ki bo spodbudila izločanje melatonina, hormona, ki uravnava našo notranjo uro. Za vse polhe, ki težko vstajajo, je Philips razvil simulator jutranje svetlobe, ki se vklopi 30 minut pred nastavljenim časom bujenja (Wake-up Light). Alternativa so očala Luminette, ki jih lahko nosite 30 minut na dan, učinkujejo pa na očesno mrežnico. Razvajanje v spajih ali talasih lahko začinite tudi s kromoterapijo.

Želja po hrani in poležavanju?

Naročite se na masažo

Sanjate o bogatem golažu in slastnih palačinkah s čokolado? Pozimi ni nič narobe, če jemo bolj kalorično hrano, saj moramo pridobiti energijo, po drugi strani pa lahko s prevelikimi količinami hrane ali prebogato hrano zasičimo organe pod rebrnim predelom, kar slabo vpliva na limfni sistem. Toksini se ne izločajo tako, kot bi se morali, preskrba s kisikom pa je slabša. Vzpostavi se začarani krog, zaradi katerega izgubimo voljo po gibanju. Rešitev lahko poiščete v ajurvedski ali kitajski medicini, masažah ali določenih joga položajih. Po dveh ajurvedskih masažah se boste ponovno postavili na noge.

Izpadanje las? Pomagajte si s kapsulami za lasišče

Prišla je zima in vaši lasje izpadajo kot listje z drevja. Ni razloga za paniko, saj vam bo volumen uspelo ohraniti s trimesečno kuro z vitaminom B, cistinom, cinkom in esencialnimi maščobnimi kislinami.

Razpokan epidermis? Koži privoščite zaščito v obliki kreme

Izsušena koža ob temperaturnih spremembah in v zaprtih prostorih izgublja svojo zaščito. Bogate kreme kožo ovijejo kot mehko pregrinjalo in pravočasno učinkujejo na žejne plasti kože. Nove zimske formule združujejo vlaženje in delovanje proti staranju.

Najbolj brano