Lasje: trendi za pomlad-poletje 2008

Dolgi ali povsem kratki. Zdi se, da so frizerji po­zabili na vmesno dolžino, ki je bila še to zimo zelo priljubljena. A nič zato, tudi paž lahko z modnimi smernicami za dolge in kratke lase spremenite v nadvse trendno pričesko. Sušilnik v roke!

Lasje: trendi za pomlad-poletje 2008 - Foto: Fotografija Imaxtree

Tekstura

Najpomembnejše smernice te sezone so: volumen, lahkoten kot puhast oblak, moker morsko razmršen videz in gladki svetleči lasje (najpogosteje počesani s čela nazaj).

Dolgi in spuščeni

Ta sezona je kot nalašč za vse, naveličane popolnosti. Razmršeni, še napol mokri lasje bodo nadvse modni ne glede na to, ali so ravni ali kodrasti. Razlika je le v velikosti in številu ‘zavojev’. Sproščen mediteranski trend je bil priljubljen predvsem pri italijanskih oblikovalcih. Najlepše so ga izvedli pri Giorgiu Armaniju, Etru in Gucciju. Veter v laseh pa bi lahko poimenovali pričeske, ki so kraljevale v francoski prestolnici. S tupiranjem ali kuštranjem pridobljen volumen je zaznamoval modne piste pri Sonii Rykiel in Viktor & Rolfu. Za boljši učinek so naravni kodri zaželeni. Spet bolj spodobni in zadržani pa se vedno lahko zanesete na klasiko, gladko počesane lase z obvezno prečo na sredini glave. To so do milimetra natančno izčesali pri Givenchyju in Krizii.

Speto

V svetu mode še vedno kraljujeta figa in šinjon – lasje, nizko speti tik pod vratom, da so videti skoraj povsem razpuščeni (Louis Vuitton, Alberta Ferretti in Roberto Cavalli). V figo speti lasje pa delujejo bolj elegantno. Najbolj smo bili navdušeni nad figo podobnemu zvitku, narejenemu iz kite, spletene v obliki ribje kosti (Bottega Veneta in Amanda Wakeley). V osemdesetih zelo priljubljeno banano so pri YSL premaknili na stran in klasično spetim lasem dodali ščepec sodobnosti. Z zgodovino so se spogledovali še pri Valentinu, Antoniu Marrasu in Benjaminu Choju. Drobni zvitki, speti v različne strukture, močno spominjajo na pričeske iz dvajsetih in tridesetih let. Močan vpliv na modno industrijo pa ima očitno tudi pevka Amy Winehouse s svojo močno natupirano visoko speto figo. Uspešno so jo posnemali pri DSquared2 in Nanette Lepore. Pozabili pa niso niti na vedno priljubljen klasično spet gladek čop (La Perla), ki so ga pri Chanelu popestrili s prepogibanjem.

Petra Windschnurer

Fotografije Imaxtree

ELLE, April 2008

Najbolj brano