To kozmetiko bi morali obvezno hraniti v hladilniku, sicer ...

28. 3. 2024
To kozmetiko bi morali obvezno hraniti v hladilniku, sicer ... (foto: Profimedia)
Profimedia

Če vaš izdelek za zdravljenje aken vsebuje benzoil peroksid, sestavino, ki je sicer zelo učinkovita v borbi proti aknam, bodite pozorni, kako izdelek shranjujete. 

Ti priljubljeni izdelki se namreč zadnje dni soočajo s skrbnim nadzorom, potem ko je Valisure, neodvisni laboratorij za testiranje varnosti in čistosti potrošniških izdelkov in farmacevtskih zdravil, vložil peticijo pri Uradu za hrano in zdravila (FDA), da odpokliče izdelke proti aknam, ki vsebujejo benzoil peroksid. Čeprav FDA še ni izdala uradne izjave, Valisure trdi, da se lahko benzoil peroksid, ko je izpostavljen visokim temperaturam, razgradi v benzen, kemikalijo, ki povzroča raka.

Benzoil peroksid je lokalni antiseptik in sam po sebi sicer ni nevaren. Težava je v tem, da se lahko pri visokih temperaturah razgradi v rakotvorno kemikalijo, imenovano benzen. V skladu z veljavnimi predpisi FDA v ZDA so izdelki za lokalno uporabo proti aknam s koncentracijo benzoil peroksida med 2,5 % in 10 % odobreni in varni za uporabo. Dermatologi običajno priporočajo 2,5 % do 5 % benzoil peroksida za akne na obrazu in višjo koncentracijo med 5 % in 10 % za akne na telesu (npr.hrbtu). Raziskovalci so pri izdelkih z benzoil peroksidom testirali in zaznali so visoke ravni benzena v serijah, ki so bile 18 dni shranjene pri 98,6, 122 in 158 stopinjah.

In kaj pravijo dermatologi?

Dermatologi menijo, da vam najljubših izdelkov proti aknam še ni treba zavreči. Priporočajo shranjevanje tovrstnih izdelkov na sobni temperaturi ali celo v hladilniku. Prav tako apelirajo, da zavržete vse izdelke, ki jim je potekel rok uporabe ali so bili izpostavljeni visokim temperaturam, na primer v vročem avtomobilu ves dan. In če ste resnično zaskrbljeni zaradi benzoil peroksida, ne pozabite, da to še zdaleč ni edina sestavina za zdravljenje aken. Poskusite lahko z alternativo, kot je salicilna kislina, retinoidi, izdelki, ki vsebujejo žveplo, azelaična kislina, ali pa se o možnostih zdravljenja aken pogovorite s svojim zdravnikom.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Tri vaje, ki vam bodo vzele samo 5 minut v dnevu, a prinašajo vrhunske rezultate: Prebudijo telo in duha ter prispevajo h kakovosti zdravja

Priporočamo tudi: Ekskluzivni intervju z MAYE MUSK: »​V najtežjih časih sem ugotovila, da je še vedno veliko bolje biti reven kot biti nesrečen in prestrašen«