To je resnično najboljši postopek, da se gubice ne bodo pojavile in poglobile

Injiciranje botoksa je danes najpogostejši lepotni poseg, kljub temu pa ima še vedno veliko ljudi o tej terapiji napačne informacije. 

Lepota, 4. 5. 2022
To je resnično najboljši postopek, da se gubice ne bodo pojavile in poglobile - Foto: Profimedia

"Botoks gotovo sodi med najboljše ukrepe za preprečevanje nastajanja oziroma poglabljanja gubic na zgornjem delu obraza. Danes vemo tudi to, da če pričnemo s to terapijo, ko so gubice še drobne, večinoma okrog 30 leta starosti, se ob redni terapiji te gubice sploh ne bodo pojavile oziroma se ne bodo poglobile.", pove Katja Gorenšek, dr.med., specialistka dermatovenerologije in estetska dermatologinja Estetske klinike Skin, kjer izvajajo nekirurške estetske posege, ter vam celostno svetujejo kako do lepšega videza ter čudovite kože.  

"Terapijo z botoksom sem opravila že večkrat in lahko rečem, da je to hiter, neboleč in zelo učinkovit postopek, da danes omilim globino gubic in tako odpravim utrujen in jezen izraz na obrazu." - Petra Windschnurer, lepotna urednica Elle

Terapija z botoksom se v večini uporablja za zmanjševanje gubic ob očeh, med obrvmi in na čelu, saj so to tiste gubice, ki jih večina od nas prve opazi že kmalu po 30 letu starosti. Motijo nas predvsem zato, ker z gubicami med obrvmi izražamo jezo in če so te stalno prisotne na našem obrazu, dajemo vtis, kot da smo pogosto jezni. Gubice na obrazu poleg jeze nakazujejo tudi čustva, kot sta začudenje, utrujenost … Večinoma torej niso gubice same tiste, ki nas zmotijo, ampak ravno ta negativna konotacija čustev, ki se pojavi na našem obrazu in je ne želimo izražati. Vedeti moramo, da so gubice v tem predelu najprej dinamične, kar pomeni, da se pojavijo le takrat, ko ta čustva dejansko izražamo in so normalen del mimike našega obraza. Po 30 letu starosti pa te gubice počasi postajajo statične, torej so izražene tudi v mirovanju, ko teh čustev ne želimo izraziti. Gubice "jeze" so tako izražene tudi, ko se smejimo in smo veseli. 

Pri tej terapiji z botoksom uporabimo botulinski toksin. Ta aktivna učinkovina zaustavlja živčne signale, ki mišicam naročajo, da se krčijo (bolj strokovno povedano botulinski toksin v živčno-mišičnem stiku prepreči sproščanje nevromediatorja acetilholina). Mišica se kljub temu še vedno lahko krči, vendar z nekoliko manjšo močjo, posledica pa je manjša vidnost gubic. Pripeti se torej selektivna sprostitev tistih mišic, ki gubice povzročajo.

Terapija z botoksom je tako primerna za vse tiste, ki si želijo bolj spočitega, urejenega in mladostnega videza, pa tudi za tiste, ki si želijo preprečiti pojav gubic na zgornjem delu obraza. 

"Ravno v tem mesecu sva se z možem udeležila največje svetovne konference estetske medicine na svetu in veliko smo se pogovarjali o tem, da bodo milenijci prva generacija z možnostjo aktivne preventive pred znaki staranja na obrazu. Kaj to pomeni? Estetska medicina je v zadnjih 10 letih močno napredovala, vendar vsi vemo, da je še vedno najboljša metoda v estetiki preprečevanje znakov staranja, saj so tako rezultati najbolj naravni in enakomerni. Torej preventiva, ki v osnovi zajema zaščito pred soncem, zdravo prehrano, obilo gibanja. Ob tem pa imamo sedaj na voljo veliko učinkovin, ki aktivirajo obnavljanje kože in tvorijo učinkovito obrambo pred prostimi radikali, ki povzročajo prezgodnje staranje kože. Med ukrepe za preprečevanje nastajanja oziroma poglabljanja gubic na zgornjem delu obraza pa sodi tudi terapija z botoksom. Sedaj vemo, da če pričnemo s to terapijo, ko so gubice še drobne, večinoma okrog 30 leta starosti, se ob redni terapiji te gubice sploh ne bodo pojavile oziroma se ne bodo poglobile. Torej milenijci so generacija, ki že pred 30 letom starosti opazuje vse spremembe na svojem obrazu in se hitro odloči za aktiven pristop. Tako imajo možnost pričeti aktivno preprečevati znake staranja na obrazu s pomočjo različnih aktivnih učinkovin v kremah, s pomočjo medicinskih aparatur, kot je laser, ki obnavljajo mladosten sijaj kože in aktivirajo obnavljanje kolagena, ter s pomočjo botoksa, ki preprečuje pojav gubic na zgornji tretjini obraza.", pove Katja Gorenšek, dr.med..

Iz prve roke: Kako je videti poseg z botoksom

Sama terapija traja približno 30 minut, pomemben del posega pa je bil predhodni pogovor z zdravnikom. V Estetski kliniki Skin k odpravljanju znakov staranja pristopajo celostno, kar pomeni, da je zdravnik ocenil in mi predstavil moje šibke točke na obrazu, ki me postarajo, razložil kakšen rezultate lahko po posegu z botoksom pričakujem in katere druge terapije so še primerne za moje stanje kože. Sama sem želela omiliti gubice okoli oči, ki se poleti zaradi sonca in posledične mimike pripiranja oči še poglobijo, ter odpraviti gubico prve stopnje med obrvmi. Po pogovoru mi je zdravnik odstranil ličila in očistil kožo ter  ocenil moč mišic, v katere  bo apliciral botoks. To je videti tako, da se namrščite, nasmejite in začudite, da zdravnik vidi delovanje mišic, oceni njihovo moč in tako določi, koliko enot botoksa bo potrebnih za določeno mišico, da bo prišlo do njene sprostitve in posledično do zmanjšanja gubic. V ambulanti Estetske klinike Skin so zagovorniki naravnih rezultatov in to predlagajo tudi svojim strankam. Seveda pa je rezultat terapije predvsem odvisen od tehnike aplikacije, torej od izkušenj zdravnika in ne le od števila uporabljenih enot botoksa. Tudi  v mojem primeru so uporabili toliko botoksa, da so zmanjšali moč mišic in zgladili gubice, pri čemer pa sama še vedno lahko izražam čustva na svojem obrazu. Zdravnik je nato z najtanjšo možno iglico injiciral botoks v naprej označene točke. Postopek je resnično neboleč, saj iglice skoraj ne čutite. 

Koliko časa traja botoks in kdaj vidimo prve učinke

Prve učinke vidimo nekaj dni po terapiji, končni rezultat pa se izrazi 14 dni po terapiji. Torej mišice se postopoma manj krčijo in so bolj sproščene, zato tudi sprememba ni hipna, ampak se izrazi počasi v dveh tednih po terapiji. Učinek terapije z botoksom traja do 4 mesece. Tako kot prvi učinek terapije nastopi postopoma, prične postopoma tudi popuščati do 4 meseca po terapiji. Učinek popušča čez več tednov, zato ni težave, da bi prišlo do hipne spremembe gubic in bi okolica to opazila. Večina strank se odloči za ponovitve terapije na od 4 do 6 mesecev. Je pa učinek vseh terapij individualen, slabši je na primer pri kadilcih.

Fotografije: Profimedia, Tamara Vidmar

Najbolj brano