Katera metoda za odstranjevanje dlačic na obrazu je najučinkovitejša?

Dlačice na ženskem obrazu so zaželene samo v obliki obrvi in trepalnic, vse druge je treba odstraniti. Katera metoda vam najbolj ustreza?

Lepota, 1. 10. 2016
Katera metoda za odstranjevanje dlačic na obrazu je najučinkovitejša? - Foto: Profimedia

Pinceta

Kako deluje: Dlačice pulite eno po eno v smeri rasti. S pinceto jo primite blizu korena.

Najbolj primerna je za: Majhne površine na obrazu.

Koliko časa deluje: Od tri do osem tednov.

Minus: Če dlačice ne potegnete dovolj hitro ali je s pinceto ne oprimete dovolj blizu rastišča, se lahko dlaka strga in pozneje vrašča v kožo.

Depilacija z voskom

Kako deluje: Po predelu, kjer želite izpuliti dlake, nanesite lepljivo substanco (hladni ali topli vosek ali sladkorno pasto) in nanjo položite trak. S hitrim potegom traku substanco odstranite skupaj z dlačicami.

Najbolj primerna je za: Večje površine na obrazu.

Koliko časa deluje: Od tri do šest tednov.

Nasvet: Da bi bila ta metoda uspešna in da se lepljiva substanca lahko česa oprime, morajo dlačice zrasti minimalno pol centimetra. Če se odločite za topli vosek, naj se ohladi, kolikor je mogoče, da se ne opečete; višino temperature preizkusite na notranjosti zgornje podlahti.

Minus: Vraščene dlačice, osip, drobni mozolji. Dlačice na obrazu rastejo v zelo različnih smereh, medtem ko se pri depilaciji tega pogosto ne upošteva, zato prihaja do vnetij.

Epilacija z laserjem

Kako deluje: Strokovno podkovana oseba dlačice odstranjuje z intenzivno lasersko svetlobo, tako da jo usmerja na točno določeno mesto.

Najbolj primerna je za: Večje površine na obrazu.

Koliko časa deluje: Dva meseca po posegu dlačice ne rastejo. Za popolno odstranitev je potrebnih kar nekaj posegov (od štiri do osem). Med njimi dlačic ne pulite, temveč po potrebi brijete.

Nasvet: Med postopkom se morajo obvezno nositi očala. Najbolje je, da je vaša koža pred začetkom zelo svetla (nezagorela), saj laser deluje tako, da prepozna razliko med barvo kože in barvo dlake.

Minus: Rdečica in blaga oteklost kože v prvih 24 urah. Včasih so mogoče tudi opekline, zato je najbolje, da takšne posege izvajate pod nadzorom dermatologa.

Elektroliza

Kako deluje: Skozi tanko iglo v dlačni mešiček spustijo električni tok, ki uniči korenino dlake. Za trajno odstranitev dlačic je potrebnih več posegov. Bolečina je kratkotrajna in bolj neprijetna kot boleča.

Najbolj primerna je za: Manjše površine na obrazu.

Koliko časa deluje: Če je korenina uničena (večinoma se uničijo že po enem posegu), se dlačic lahko znebite enkrat za vselej. Pri temnih dlakah je ta poseg bolj učinkovit kot IPL ali lasersko odstran­jevanje dlačic.

Nasvet: Pred posegom je treba kožo pripraviti, in sicer površinsko očistiti in po potrebi še zmehčati povrhnjico. Zahtevajte (in se prepričajte), da uporabijo novo iglo!

Minus: Odstranitev dlačic je dolgotrajen in precej drag poseg. Včasih se kakšna že odstranjena dlaka znova pojavi, ker je bila odstranjena mrtva, spodaj pa je že rasla nova, ki je igla ni dosegla. 

Preberite še:

Priporočamo tudi članek: 

Najbolj brano