Spremenite svoje navade in se pomladite

Manj sladkorja, več spanja ... spremenite svoje navade in se izognite znakom staranja. 

Lepota, 23. 1. 2013
Spremenite svoje navade in se pomladite - Foto: Chris Opel

Staranje nikogar ne spravlja v dobro voljo, zato je toliko bolj razveseljivo novo razkritje. Pred kratkim objavljena študija raziskovalnih laboratorijev Biotherm prikazuje številčno razmerje med kronološkim naravnim staranjem, ki je neizogibno, ter staranjem, na katerega vplivajo življenjski slog in zunanji dejavniki (kar pomeni, da ga lahko nadziramo), in rezultati so spodbudni: 80 odstotkom znakov staranja se je mogoče izogniti ali jih celo odpraviti. Že nekaj časa je znano, da se ljubitelji UV-žarkov starajo hitreje kot tisti, ki se soncu izogibajo.

Enako velja za kadilce. Nikomur pa še ni uspelo natančno izmeriti vpliva takega načina življenja na pojavnost gub. Nauk je, da lahko z zmerno 'preureditvijo' svojih življenj, s čimer omejimo vpliv zunanjih dejavnikov, in z uporabo ustreznih kozmetičnih sredstev dosežemo 'uspešno staranje'. In še eno presenečenje: »Opazili smo,« razkriva direktorica raziskovalnega oddelka pri Biothermu, »da se znaki staranja, pridobljeni zaradi specifičnega načina življenja, veliko bolj odzivajo na negovalna sredstva kot znaki, ki so posledica kronološkega staranja, še zlasti to velja za spremenjeno teksturo kože, polt brez sijaja in pojav gub.« Spodbudno, kajne? Zato smo vam pripravili osebni pomlajevalni program, ki upošteva vaše šibke točke.

Imate radi sladko?

Znamenja, ki ne lažejo

Vaša koža je manj čvrsta, manj napeta in nagnjena k izsušenosti. Gube so močneje izražene, obrazni oval ni gladko oblikovan, na nadlakteh pa se nabira maščevje ...

Razlaga

Preveč sladkorja v koži pomeni 'karamelizacijo' kolagenskih in elastinskih vlaken, ki zato postanejo toga, kar imenujemo glikacija. Ta vpliva na čvrstost in elastičnost. Raziskave so pokazale povezanost med indeksom telesne mase in glikacijo. Tudi koža diabetikov je v slabšem stanju, občutljivejši so za UV-žarke, saj je njihova kožna pregrada poškodovana. Sladkor namreč ljubi vse beljakovine, ne le kolagena in elastina, temveč tudi keratin, ki je prisoten v vrhnjih plasteh kože.

Kozmetični recept

Svoje moči uperite proti glikaciji. Pri tem so učinkovita negovalna sredstva, ki s svojimi učinkovinami onemogočijo proces 'karamelizacije', obenem pa pomagajo koži pri ponovni tvorbi kakovostnega kolagena in elastina. Kombinacija seruma in kreme ni prav nič premočna.

Naš izbor

 Dnevna krema: popolna nega, usmerjena v jedro težav in obenem dopolnjena z nežno teksturo, ki se ji ni mogoče upreti. Intenzivna obnovitvena krema proti gubam Re-Nutriv, Estée Lauder.

 Krema za obraz z lifting učinkom: izvleček kvasa spodbuja sintezo glavnih proteinov v koži (kolagena tipa IV in VII ter elastina), izboljšuje tonus, gladi površino kože in pojavnost gub ter poudari obliko obraza. Firming Lifting Corrector, Factor II, Valmont.

Ste pod hudim stresom?

Znamenja, ki ne lažejo

Na vaši koži, zlasti na licih, se pojavljajo gubice, ki so posledica izsušene kože. Polt je brez leska, ob vsakem zunanjem dražljaju se pojavi rdečica, koža je izredno občutljiva za temperaturne spremembe.

Razlaga

Psihološki stres spodbudi možgane, da v kožo sprostijo določene snovi, kar zanjo ne pomeni nič dobrega. Med najmanj simpatičnimi so glukokortikoidi, ki povzročijo zmanjšanje odpornosti in upočasnitev celične obnove. Kožna pregrada je oslabela, koža izgublja naravno zaščito. Pridružijo se še vnetni in vazodilatacijski nevrotransmiterji. Da bi se o tem dokončno prepričali, so znanstveniki preučevali kožo študentov v izpitnem obdobju: njihova kožna pregrada je bila močno oslabela, izsušenost pa zelo očitna. Močna izsušenost kože ima za celice enako pogubne posledice kot UV-žarki.

Kozmetični recept

Z negovalnimi sredstvi, bogatimi z esencialnimi maščobami in učinkovinami, ki kožo pomirjajo in v njej zadržujejo vodo, okrepite kožno pregrado in ponovno poskrbite za dobro navlaženost kože.

Z nego proti rdečici in sredstvi, ki pomirjajo kožo, odpravite pretirano občutljivost.

Tako pogosto, kot vas je volja, na obraz nanašajte učinkovito vlažilno masko – ta deluje osvežilno, pomirja in v trenutku napne kožo. Na obrazu jo lahko pustite tudi čez noč.

Naš izbor

 Pomirjevalna krema: koža, ki je pod nenehnim pritiskom, je z njo pomirjena, osvežena in mehka. Krema koži povrne ravnovesje in odpravi poškodbe, ki jih povzroča stres. S svojo zeleno teksturo zakrije rdečico. Hranljiva in pomirjevalna krema proti rdečici Lierac Prescription.

 Serum za vlago: serum za nočno nego obraza, ki kožo oskrbi s potrebnimi maščobami in vlago. Kožo čez noč obnavlja ter ji daje zdrav sijaj in enakomeren ten. Vsebuje rastlinski plankton, ki spodbuja celično obnovo, povečuje čvrstost kože ter jo nahrani, hkrati pa deluje protivnetno. Omega 3, Night Repair Serum, REN.

 Obnovitveni balzam: učinkovit kompleks treh vrst organskega medu in obnavljalnih lastnosti arnike za nego suhe, poškodovane in razdražene kože odlično hrani in globinsko obnavlja poškodovano kožo ter pomirja rdečico. Gladka in bogata tekstura deluje kot blažilen obliž na prizadetih delih, medtem ko slastna dišava pomaranče z nežnim dotikom medu razvaja kožo in čute. Certificirano organski Medeni nektar, Melvita.

lepo

Ljubite sonce?

Znamenja, ki ne lažejo

Vaša koža je odebeljena (pojav prizadene kožo, ko so njene globlje plasti poškodovane), gube na vratu in licih so bolj izražene, na dekolteju se pojavijo pigmentni madeži, obrazni oval opazno izgublja elastičnost.

Razlaga

Med 30. in 40. letom je skoraj 100 odstotkov znakov staranja posledica izpostavljanja UV-žarkom, med 40. in 65. letom pa so ti še vedno odgovorni za 85 odstotkov znamenj časa. UV-žarki povzročijo močno vnetje in obilno sprostitev prostih radikalov, celice in njihov DNK so neposredno napadeni, še zlasti globlje plasti kože, kjer sta prisotni čvrstost in elastičnost.

Kozmetični recept

Kremo z UV-indeksom uporabljajte vsak dan, in ne le v poletnih sončnih dneh. UVA-žarki so v mestih prisotni v vseh letnih časih, in prav ti so najhujši napadalci. Najmanjši zaščitni indeks izven poletne sezone naj ne bo nižji od 15 in naj pokriva širok spekter UVA-žarkov.

Izberite negovalna sredstva, ki vsebujejo močne obnovitvene in krepilne učinkovine, kot so retinol, vitamin C in skrbno izbrani naravni izvlečki, ki zmorejo sprožiti obnovitvene procese v koži in nastajanje kakovostnega kolagena.

Čez leto si pred plastjo kreme privoščite serum proti pigmentnim madežem, ki te omili in preprečuje nastanek novih. Nanesite ga tudi po dekolteju in ne pozabite na hrbtišče rok.

Naš izbor

 Globalna nega v obliki kreme: formula z algami, ki so produkt visoke tehnologije in ki odlično zadovoljujejo naše potrebe po zaščiti in obnovitveni moči. Formula dodatno zagotavlja žametni občutek, ki se mu ni mogoče upreti, in izjemen osvežujoč vodni vonj. Dnevna krema Blue Therapy, SPF 15, Biotherm.

 Serum proti kožnim madežem: učinkovito sredstvo, ki zavira nastanek pigmentnih madežev pri izviru. Embalaža s tedensko dozo je zelo posrečena, saj jo lahko brez težav dodamo v toaletno torbico, da ne zamudimo niti enega dne nanosa. Koncentrirani serum Even Brighter, Eucerin.

Je vaš spalni ritem zmeden?

Znamenja, ki ne lažejo

Vaša koža je raskava, pojavljajo se prezgodnje gube, podočnjaki in neenakomerna polt.

Razlaga

Naj bo vzrok vaše nočno delo, vaše pogoste poti med različnimi časovnimi pasovi ali vaša ponočevanja, vaše telo in koža sta pod pritiskom neurejenega ritma spanja. Celice se običajno podrejajo cirkadialnim ritmom, ki so posledica menjave dneva in noči; podnevi se branijo, ponoči se obnavljajo. In svetloba je tista, ki z vplivanjem na določene gene ureja omenjene procese. Ko koža izgubi orientacijo glede poteka dneva, se mehanizmi zaščite in obnove pomešajo.

Kozmetični recept

Kožo pri procesu obnove podprite z negovalnim sredstvom, ki je bogato z retinolom ali podobnimi različicami. Uporabljajte ga zjutraj in zvečer, tako boste prepričani, da ste zajeli vsa razdobja, ko se dogaja naravna celična obnova.

Privoščite si popolno nego za predel okoli oči, ki hkrati deluje proti odpravljanju gub, znamenj utrujenosti in izraznih gubic, saj je zaradi krajšega spanja krajši tudi čas, ko obraz počiva. Tudi v tem primeru je priporočljiva jutranja in večerna uporaba.

Naš izbor

 Nega proti utrujenosti za predel okoli oči: prednost mastne formule z učinkom izjemnega udobja je, da izbriše izrazne gube, obenem pa omili izrazitost podočnjakov in zmanjša žepke pod očesi. Krema za predel okoli oči Smile'n Repair, Givenchy.

 Čudežni serum za prekratke noči: ginko v njem pospešuje mikrocirkulacijo, vitamin E in rižev izvleček se bojujeta proti prostim radikalom, izvleček kvasa izboljša celično oskrbo s kisikom, sojin izvleček ohranja elastičnost, izvleček sladkega korena pomirja vnetja. Midnight Secret, Guerlain.

Kadite?

Znamenja, ki ne lažejo

Vaša koža je groba, rumenkasta, gube pa so globoke – posebno okoli ust. Lahko se pojavijo tudi rdečica in izražene žilice.

Razlaga

Na lestvici dejavnikov, ki pospešujejo staranje, se tobak uvršča neposredno za UV-žarki in daleč pred onesnaženostjo zraka; to dokazuje tudi dejstvo, da je bilo opravljenih vsaj dvakrat toliko znanstvenih razprav o vplivu tobaka na staranje kože kot o tovrstnem vplivu onesnaženja. Če v obdobju 40 let vsak dan pokadite škatlico cigaret, pomeni, da ste svojim dejanskim letom dodali sedem let in pol. Prvi učinek: vojska prostih radikalov napade celice in njihov DNK. Nikotin povzroča krčenje žil, kar pomeni manjši dotok kisika v tkiva in slabšo prehranjenost celic. Ponav­ljanje giba vlečenja cigarete pa povzroči tudi spremembe v obliki ust.

Kozmetični recept

Vsak večer poskrbite za skrbno čiščenje obraza s čistilnim mlekom in losjonom, ki pritegne nečistoče, in sicer po zadnji cigareti in ne takoj po prihodu iz službe.

Vsaj vsak večer nanesite serum, bogat z učinkovinami proti gubam, ki poleg tega osvetljuje tudi polt.

Uporabljajte zaščitno in obnovitveno sredstvo proti gubam za predel okoli oči in predel okoli ust. Zjutraj in zvečer ga s konicami prstov nanesite na omenjena mesta.

Naš izbor

 Nega za ustnice in oči: krema z nežnim delovanjem učinkovito zmanjšuje gube in gubice okrog ustnic in oči. Izjemne naravne sestavine zagotavljajo mladostni videz z naravnim lifting učinkom ter sproščeno in obnovljeno kožo, hranijo in gladijo kožo okoli ustnic ter zmanjšujejo zabuhlost okrog oči. Koncentrat proti gubam za oči in ustnice Melvita.

 Luksuzna krema: z dvojnim delovanjem pripomore k očitnemu rezultatu – kožo vidno napne in ji doda sijaj. Učinkuje na celični ravni, naravni musculifter (kvas) spodbuja presnovo mišičnih celic, kar izboljša čvrstost in napetost kože, medtem ko izvleček zlate kamilice pospeši prekrvitev in spodbudi naravni lesk. Cellular Performance, Lifting Radiance Cream, Sensai, Kanebo.

lepi

Vas duši mesto?

Znamenja, ki ne lažejo

Na vašem čelu in licih se pojavljajo rdečica in prezgodnji pigmentni madeži. Nazolabialne gube so bolj izrazite, polt je brez sijaja, kožna tekstura pa groba.

Razlaga

Različni delci v ozračju vsebujejo strupene kemične spojine, ki povzročajo nastanek prostih radikalov. Posebno škodljiv je ozon, ki nastaja v reakciji med UV-žarki in izpušnimi plini, njegova količina pa čez dan narašča. Dovolj je stabilen, da lahko prodre globoko v kožo, vse do njenega DNK in do celičnih mitohondrijev. Posledice so vnetno stanje celic, poškodbe DNK in nenasičenost tkiv s kisikom, kar pomeni oslabelo obnovitveno moč.

Kozmetični recept

Zvečer očistite kožo, rajši dvakrat kot le enkrat. Čistilni peneči gel za obraz, čistilno olje ali mleko in losjon – priporočamo, da jih uporabljate z električno ščetko (Clarisonic ali Philipsovo Visapure), s čimer zagotovite, da noben agresivni delec ne more prebiti noči z vami.

Uživajte antioksidante v neomejenih količinah. Izberite multiaktivne komplekse, da si zagotovite širok spekter zaščite.

Vsaj enkrat na teden uporabite luščilno masko, ki očisti pore, zgladi povrhnjico, poživi polt in obnovi celice.

Naš izbor

 Zaščitni serum: visokozaščitni kompleks se upre vsem oblikam vsakodnevnih zunanjih napadalcev. Formula v želirni teksturi občutljivi koži zagotavlja popolno udobje v jesensko-zimskem obdobju. Gel Phloretin CF, SkinCeuticals.

 Razstrupljevalna glinena maska za obraz: globinsko očisti kožo in oži pore, tako da je koža čista, gladka in čvrsta. Vsebuje tropsko spirulino, ki skrbi za celično obnovo in celicam dovaja energijo. Maska za mešano kožo REN.

 Čistilno mleko: izdelek vsebuje mandljevo olje iz certificirane biološke pridelave. Zaradi svoje kakovosti je še zlasti nežen in učinkovit za vsakodnevno čiščenje vseh tipov kože. Mandljevo čistilno mleko Green Line.

Priredila: Erika Švara

Najbolj brano