Olje, tekoče zlato

Olje je pravi lepotni fetiš. Njegove lahke teksture koži ponujajo dišečo in hranilno nego.

Lepota, 20. 4. 2014
Olje, tekoče zlato - Foto: profimedia, promocijsko gradivo

Čeprav se nam lahko zdi, da je olje v svet kozmetike vkorakalo šele zdaj in se kot izjemen trend povz­pelo na vrh priljubljenih kozmetičnih izdelkov, je, resnici na ljubo, sestavni del lepotilnih ritualov že od antičnih časov. Nekatera najbolj poznana 'starodavna' olja so mandljevo, olivno, arganovo in ricinusovo olje. Tako nekoč kot tudi danes so rastlinska olja cenjena zaradi zdravilnih sestavin, bogata so namreč z vitaminom E ter esencialnimi maščobnimi kislinami omega 3, 6 in 9, ki so pomembne za izgradnjo celic in delovanje organizma.

Na koži

Zakaj so olja tako cenjena na področju nege kože? Ker delujejo kot zaščitni film, ki preprečuje izparevanje vlage. O tem blagodejnem učinku olja se lahko prepričate takoj, ko ga nanesete. Koža bo takoj videti sijajno, zmehčala se bo in postala bolj gladka, izginila bosta tudi neprijeten občutek zategovanja na izsušeni površini in neugledno luščenje. Fina olja za telo so najpogosteje parfumirana (še zlasti arganovo), medtem ko se pri oljih, namenjenih negi obraza, odločajo za odvzemanje nedišečih molekul iz njih. Velika prednost rastlinskih olj je tudi, da se v njih topijo vitamini, topni v maščobah, kot je vitamin E. Ta še posebej slavi po zdravilnih in lepotnih sposobnostih, med drugim skrbi za antioksidacijski učinek in ščiti celice pred prostimi radikali, ki so med poglavitnimi povzročitelji nastanka gub.

Če boste olje nanesli na suho kožo na obrazu (pred tem ga segrejte v dlaneh) in pustili, da ga koža povsem vpije, jo boste preskrbeli z lipidi in preprečili nadaljnjo dehidracijo (olja so priporočljiva tako poleti kot pozimi). Drobne gubice na predelu okrog oči ob nanosu olja dejansko izginejo. Preizkusite avokadovo olje, ki je za ta predel še zlasti primerno. Z nanosom olja je mogoče preprečiti tudi razdraženost kože na površini, ki jo povzročijo določene sestavine, delujoče proti staranju (nanesite ga pod kremo). Po drugi strani pa so prav olja tudi pravi 'trojanski konj', kar zadeva pomlajevanje, saj poskrbijo, da se aktivne sestavine proti staranju, kot so retinol, vitamin C in glikol, absorbirajo globlje v kožo, v predele, kjer celice skrbijo za produkcijo kolagena.

Z oljem lahko obraz tudi čistite, še zlasti če imate težave z mastno kožo. Da, prav ste prebrali. Načelo delovanja je zelo preprosto: če so se vaši dosedanji poskusi čiščenja pretiranega mastnega sloja ali sebuma izkazali za neuspešne, zakaj ne poskusite drugače?! Obraz očistite z blazinico, na katero ste nakapali olje jojobe, ki je po sestavi zelo podobno sebumu. Jojobino olje lahko v ritualu čiščenja zamenjate z mandljevim, medtem ko za nadaljnjo nego mastne kože uporabite še Clarinsovo lotosovo olje, ki resnično dobro neguje mešano kožo in deluje proti nastajanju mozoljev v vseh življenjskih obdobjih (preverjeno tudi na našem uredništvu).

Olje za vsak tip kože

Izbira pravega olje? Zadeva je zelo preprosta. Imate suho kožo? Potem so za vas primerna olja, kot je mandljevo ali, še bolje, sezamovo, ki je zelo bogato in žametno. Koži bo priskrbelo izgubljene lipide in tako oskrbelo poškodovano lipidno bariero kože. Če je koža utrujena, so zanjo primerna olja, kot so olje vrtnic, olje mareličnih jedrc in lotosovo olje. Imajo poživljajoči učinek, kar se na koži lepo pozna. Lešnikovo olje in olje sivke pomirjajoče delujeta na rdečico na obrazu in ublažita zgodnje učinke staranja. Mastna koža in olje? Je to sploh mogoče združiti? Kot že rečeno, seveda!

Ognjičevo in rožmarinovo olje uravnavata produkcijo odvečnega sebuma, odstranjujeta nečistoče in preprečujeta vnetje.

Ko se izboljša še elastičnost por (ki se zožijo), je celotna slika kože na obrazu povsem drugačna. Za normalno kožo so najbolj primerna olja, ki vsebujejo jojobino olje ali olje aloe vere. Vsa izmed naštetih olj v njihovi najbolj čisti in ekološki obliki je mogoče najti pri slovenskem podjetju Amalu; na njihovi spletni strani si lahko po želji naročite tudi mešanico olj, izdelano prav za individualne potrebe vaše kože. Več na amalu.si.

Lepotni ritual

Vedno bolj aktualne so tudi profesionalne nege z naravnimi ekološkimi olji. Te so še zlasti priporočljive, ker koži tako ne privoščimo le hranilnih sestavin, temveč tudi izjemno masažo, ki nadvse učinkovito deluje proti staranju. Ročna masaža, ki jo izvaja usposobljeni lepotni terapevt, poskrbi za boljšo prekrvitev (dovod učinkovin je hitrejši in boljši), za lifting učinek (obrazne mišice prisili k 'telovadbi') in za konec še za limfno drenažo na področju oči (z odstranjevanjem strupov uplahnejo zabuhlost in podočnjaki).

Več na felicitas.si.

Pripravila: Petra Windschnurer

Najbolj brano