Odkrijte svoj tip kože in ugotovite, kako jo negovati

Ali ste vedeli, da poznamo kar sedem različnih tipov kože? Vsakega izmed njih je treba dobro očistiti, nahraniti, primerno navlažiti in zaščititi. Pri tem pa morate upoštevali dejavnike, ki so značilni za vaš tip kože.

Lepota, 22. 7. 2015
Odkrijte svoj tip kože in ugotovite, kako jo negovati - Foto: profimedia

Kako odkrijete svoj tip kože?

Za začetek si temeljito umijte obraz, počakajte nekaj ur in na obraz ne nanašajte ničesar. Po dveh ali treh urah na čelo, nos, lica in brado nežno pritisnite kos zelo tankega papirja.

Če se masten madež vidi na celotnem listu papirja, je vaša koža mastna. Suha in normalna koža ne bosta na papirju pustili nikakršnih sledi. Če boste sledi maščobe zasledili na čelu in nosu (torej v obliki črke T), je vaša koža mešan tip.

Normalen tip kože

Za normalen tip kože je značilno, da je mehka in gladka, ni pretirano občutljiva in je dobro prekrvavljena. Pore so majhne, ogrci in mozolji pa redki.

Za takšno kožo je pomembno, da jo redno in temeljito čistimo ter vsakodnevno vlažimo in nahranimo z esencialnimi olji.

Masten tip kože

Če se vaša koža sveti ter imate relativno široke pore in bledo polt, imate po vsej verjetnosti masten tip kože. Dobra plat mastne kože je, da se stara počasneje kot drugi tipi (vendar je to njena edina prednost).

Če imate masten tip kože, je priporočljivo pogosteje uporabljati piling za obraz ter kožo čistiti tudi dvakrat na dan, vendar poskrbite, da preparati za čiščenje niso preveč agresivni. Losjoni za nego in čiščenje naj bodo čim bolj naravni, pomembno pa je, da ne vsebujejo alkohola. Na en teden ali dva pa si privoščite tudi masko za mastno kožo.

Suh tip kože

Suha koža je lahko precej problematična, saj imajo ljudje s suho kožo velikokrat občutek napetosti in zategovanja, koža velikokrat občutljivo reagira, pokažeta pa se lahko tudi rdečica in srbečica. Suh tip kože je nagnjen h gubanju, saj mu primanjkuje kolagena in drugih esencialnih olj in hranil.

Pri negi suhe kože je zelo pomembno, da se izogibate kozmetiki, ki vsebuje alkohol, raje poskusite s tistimi, ki so zasnovani na olju ali vodi. Pomembno pa je tudi, da jo redno negujete z olji, ki bodo kožo nahranili in navlažili.

Občutljiv tip kože

Za občutljiv tip kože je značilno, da je močno napeta, da hitro pordi, se lušči, srbi ali celo peče. Večinoma je to suh tip kože, ki je še posebej občutljiv.

Negujete jo tako kot suho kožo, pazljivi morate biti pri izbiri kozmetike, saj je občutljiv tip kože nagnjen tudi k različnim alergijam, zato pred nakupom kozmetike v trgovini ali drogeriji vedno preizkusite izdelek na majhnem predelu kože ter počakajte dan ali dva, ali se morda pojavi kakšna reakcija, in se šele nato odločite za nakup.

Zrel tip kože

Leta tečejo, koža pa postaja vedno bolj suha, manj prožna, groba, tanka in polna nepravilnosti.

Dobro jo je negovati na podoben način kot suho, vendar ji od časa do časa privoščite še nekaj več, na primer masažo, akupunkturo, zeliščne obkladke, ki kožo spodbudijo in ji omogočijo, da vsrka več hranilnih snovi. Zrelemu tipu kože zelo dobro denejo sredstva, ki vsebujejo vitamine C, E, B3, niacin, aminokisline in beljakovine.

Mešan tip kože

To je tip kože, ki zadržuje lastnosti mastne, suhe in občutljive kože, za to je potrebno, da vsak predel obraza negujete stanju primerno.

Problematičen tip kože

Takšen tip kože je najpogostejši pri najstnikih v puberteti, ko je koža izredno občutljiva, mastna, razdražena in polna nečistoč.

Takšni koži je treba nameniti posebno skrb, najpomembnejše pa je, da na njej ne uporabljamo sredstev, ki vsebujejo alkohol, in drugih agresivnih sestavin. Kože ne smete čistiti preveč, saj to še bolj spodbuja izločanje naravnih maščob. Dobro jo je negovati z naravnimi izdelki in sestavinami, kot sta kamilica in glina.

Pripravila: O. M.

Najbolj brano