Lagodno in brezskrbno v poletne dni

Poletje užijete v vsej njegovi opojnosti. Brez noža, brez bolečih posegov, brez črnic – le z gladko, čvrsto kožo, ki jo bo tako prijetno božati in pokazati na ogled, ter celo z nekaj centimetri manj.

Lagodno in brezskrbno v poletne dni - Foto: Shutterstock

Sem športnica, se zdravo prehranjujem in veliko telovadim. Zanima me, ali je res, da v veliki meri na celulit vpliva tudi stres?

Tako je, tudi stres je eden od dejavnikov, ki vplivajo na nastanek celulita. Stresne situacije namreč povzročijo povečano izločanje hormona kateholamina, za katerega so raziskave pokazale, da je povezan s tvorbo celulita.

Drug hormon, ki se izloča ob izpostavljenosti stresu, je kortizol, ki vpliva na povečano hrambo celulita v celicah, poveča pa tudi apetit po slaščicah in hrani, ki je bogata z ogljikovimi hidrati.

Lep pozdrav, ali vsakodnevna masaža pomaga odpraviti celulit. In ali limfna drenaža lahko odpravi celulit.

Eden od vzrokov za nastanek celulita je oslabela cirkulacija po limfatičnem sistemu. Limfa vsebuje bele krvne celice, ki skrbijo za naš imunski sistem, pomaga pa tudi pri izločanju odvečnih snovi, maščob in strupov iz telesa.

Limfni obtok lahko učinkovito spodbudimo z masažo, ki jo izvajajo terapevti in posebej za to prilagojeni postopki in aparature, ki se kombinirajo z drugimi metodami, k izboljšanju blažjih oblik celulita pa lahko tudi sami prispevamo z masažo v obliki krožnih gibov in pravim pritiskom na mesta, kjer se nahaja celulit.

Takšne masažo izvajamo približno 15 minut na dan, vendar je težava v tem, da ne prodremo dovolj globoko, zato se priporoča strokovna pomoč.

Živjo, zanima me odgovor na večno vprašanje, ali anticelulitne kreme resnično delujejo.

Znanstvene raziskave niso potrdile uspešnosti krem pri odpravljanju celulita, lahko bo le postal manj viden, vendar so rezultati običajno kratkoročni.

Najbolj pogosta sestavina krem, ki so pokazale učinke, je kofein, ker pospešuje pretok krvi in deluje diuretično. Z raziskavami dokazano je, da retin –A, ki je metabolit retinola s povečano tvorbo kolagena v dermisu odebeli kožo , s čimer se neravnine površine kože nekoliko izravnajo.

Pri vseh učinkovinah, ki jih nanašamo v obliki krem, pa ostaja vprašanje prave koncentracije, in ali so učinkovine sploh lahko uspešne, če jih nanašamo na kožo in ne globinsko.

Z nobeno od krem celulita ni možno odpraviti, lahko pa se z njihovim rednim nanašanjem izboljša sam izgled celulita.

V kolikšni meri prehrana vpliva na nastanek celulita? Ali so gazirane pijače res največji tvorec celulita? Sama se namreč ne morem odpovedati gaziranim pijačam, prijateljice pa me stalno opozarjajo, da »mehurčki« povzročajo celulit.

Gazirane pijače oziroma ¨mehurčki¨ sami po sebi ne tvorijo celulita, vendar takšne pijače vsebujejo veliko kalorij v obliki sladkorjev, ki poslabšajo izgled pomarančaste kože. K odpravljanju celulita je potrebno pristopiti celostno, zato samo izogibanje gaziranim pijačam ni dovolj.

Sem mati 2 malih otrok in poleg redne tedenske vadbe zelo pazim na svojo prehrano. Pred kratkim sem začela uporabljati kontracepcijske tabletke in zdi se mi da imam vedno več celulita. Ali kontracepcijska sredstva res vplivajo na nastanek celulita?

Obstajajo dokazi o povezavi med kontracepcijskimi sredstvi in celulitom, saj vplivajo na naše hormonsko ravnovesje. Kontracepcija povzroča povečanje prisotnosti estrogena v telesu, ki slabša vezivna tkiva, preoblikuje naše telo in obenem lahko vpliva na povečanje celulita.

Danes je sicer prisotnost hormonov v kontracepcijskih sredstvih nižja kot je bila včasih, zato so tudi vplivi na telo manjši. Potrebno pa je poudariti, da vplivi na celulit niso bili dokazani s kliničnimi študijami, kljub temu pa številni zdravniki pojav celulita obravnavajo kot znak, da zdravljenje ni potrebno.

Razmišljam da bi se celulita znebila z limfno drenažo. Ali gre za dolgotrajnejšo rešitev, ali lahko kaj hitro pridobim celulit nazaj? Znanka je bila na limfni drenaži in učinek je bil opazen samo par tednov, nato pa se je stanje še poslabšalo in je pridobila še več celulita (res pa je da se ni nič pazila pri prehrani).

Odprava celulita zahteva celostni pristop, limfna drenaža ter proticelulitne masaže pa predstavljajo le enega od ukrepov v trdovratnem boju proti celulitu. Limfna drenaža deluje tako, da odpre limfne poti in spodbudi pretok limfe po njih, s tem pa izločanje toksinov in odpadnih snovi iz težavnih področij, kjer se celulit običajno nahaja.

Vendar le ta ukrep sam po sebi ni dovolj, saj je potrebno za dosego želenega rezultata spremeniti tudi svojo prehrano - torej jesti zdravo in predvsem živila z nizkim glikemičnim indeksom, piti velike količine tekočin, predvsem vode in izvajati redno telesno vadbo. Le na takšen način bo vaša borba s celulitom uspešna.

Ali redna vsakodnevna masaža odstrani celulit?

Redna vsakodnevna masaža celulita ne bo odpravila, lahko pa s spodbuditvijo prekrvavitve nekoliko izboljša izgled pomarančne kože. Težava je v tem, da s takšno masažo ne prodremo dovolj globoko, da bi dosegli opazno zmanjšanje celulita, zato priporočam strokovni posvet, če se odločimo za profesionalno masažo ali izvajanje sodobnih metod, ki znanstveno pristopajo k odpravljanju celulita.

Zanima me kako lahko celulit odpravimo na »naravni način« brez umetnih preparatov.

Izgled celulita lahko izboljšamo, predvsem pa v določeni meri preprečimo slabšanje njegovega videza z zdravim načinom življenja, torej z zdravo in uravnoteženo prehrano, pitjem zadostne količine tekočin in redno telesno vadbo. Še dodatno lahko izgled pomarančne kože popravimo z aparatom, kot je Vela Shape, ki ga promoviramo v naši akciji. 

Marsikdo se kljub ¨zdravem načinu ¨ življenja motečih maščobnih blazinic ne more znebiti. V takšnem primeru aparat Vela Shape z radiofrekvenco, infrardečo svetlobo, masažo in vakumom zmanjša same maščobne celice, spodbudi prekrvavitev, ter s tem izločanje presnovnih produktov iz telesa, s tem pa poleg zdravega načina življenja še dodatno prispeva k zmanjšanju celulita.

Pozdravljeni! Že od kot majhna punčka nisem pretirano marala športa. Tudi na prehrano nisem nikoli pazila, vendar tudi nikoli nisem jedla veliko hitre prehrane in sladkarij. Doma smo imeli sicer vedno kuhano hrano, ki pa je bila precej kalorična. Zadnjih nekaj let se prehranjujem veliko bolj zdravo, rekreativno sem se začela ukvarjati tudi s športom. Zelo velike probleme imam s tonusom kože. V kozmetičnih salonih pravijo, da celulit ni tako velik problem kot povešena koža (celulit sicer imam). Zanima me kako popraviti tonus kože, ki je kot se je izrazila neka kozmetičarka, slabši kot pri nekaterih ženskah v zrelih letih. Poleg slabega tonusa kože pa imam tudi ogromno majhnih in večjih strij, ki so na telesu ostale že od osnovne šole. Ker izgled mojih nog zelo slabo vpliva na mojo samopodobo, me zanima kako izboljšati tonus kože. Ali sploh lahko pridem do čvrstega izgleda kože? Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Kot ste sama dobro povdarila sta celulit in oslabljen tonus kože dva ločena problema in z njima se spopadamo različno. Čeprav Vela Shape  z eno izmed svojih modalnosti, to je z radiofrekvenco ugodno vpliva na sam tonus kože, koža namreč postane bolj napeta in gladka,  ima postopek seveda svoje omejitve.

V kolikor je tonus kože zelo slab in je koža ohlapna, je ne  moremo učinkovito napeti z nobeno od neinvazivnih tehnik z aparati, temveč je za to potreben operativni poseg t.i. kirurški lifting, ki je odvisno od problematičnega dela lahko omejen na stegna, trebuh, zadnjico, roke, v kolikor so problematični vsi omenjeni deli telesa, pa govorimo o t.i. kirurškem body liftu.

Pri vsakemu od omenjenih posegov je potrebno odvečno kožo odstraniti, s čimer dosežemo ponovno napetost kože, ki ostane.i Seveda govorim o ohlapni  koži z zelo zmanjšanim tonusom, v kolikor pa je tonus le nakazano zmanjšan, ste lahko vseeno prava kandidatka za postopek z Vela Shapom.

Ali je terapija Vela Shape res tako učinkovita kot piše in koliko je trajno učinkovita? Namreč pred kratkim sem dala skozi eno od aticelulitnih terapij,ki naj bi poleg tega,da se znebim vidnega celulita mi tudi zmanjšala obseg nog(težave imam samo tu) pa je bil učinek ravno kontra. Celulit je še bolj viden in obseg mojih nog je še večji zato sem posledično postala skeptična glede takšnih in drugačnih terapij. Naj povem,da se prehranjujem zdravo,se veliko gibljem in po večini pijem vodo.

Anticelulitne terapije so zelo različne,temu primerni so seveda tudi rezultati. Dandanes so mediji preplavljeni z raznimi tovrstnimi postopki, žal pa gre v vse preveč primerih za postopke, ki ne privedejo do obljubljenih rezultatov.

Vela Shape je postopek ki ima dolgoletno tradicijo, rezultati pa temeljijo na številnih multicentričnih študijah; rezultati študij so primerljivi, vsi pa navajajo izboljšanje izgleda celulita, ohlapnosti oziroma tonusa kože, ter zmanjšanja obsega tretiranih področij.

Nobeden od postopkov, tako kirurški kot nekirurški ni večen in tudi pri Vela Shapu se priporoča vzdrževanje stanja s periodičnimi terapijami. Vsekakor pa bodo rezultati dolgotrajnejši, če boste po končani terapiji uživali uravnoteženo prehrano in skrbeli za redno vadbo.

Ali morda vpliva jemanje kontracepcijskih tabletk na pojav celulita,saj se mi zdi,ko sem jih jemala 4 leta,imela več celulita na predelih,kjer ga prej ni bilo opaziti.

Obstajajo domneve o povezavi med kontracepcijskimi sredstvi in celulitom, saj vplivajo na naše hormonsko ravnovesje. Kontracepcija povzroča povečanje prisotnosti estrogena v telesu, ki slabša vezivna tkiva, preoblikuje naše telo in obenem lahko vpliva na povečanje celulita. Danes je sicer prisotnost hormonov v kontracepcijskih sredstvih nižja kot je bila včasih, zato so tudi vplivi na telo manjši. Potrebno pa je poudariti, da vplivi oralnih kontraceptivov na celulit  s kliničnimi študijami niso bili dokazani .

Najbolj brano