Ali veste kolikokrat bi morali temeljito očistiti vašo krtačo za lase?

18. 4. 2024
To so razlogi za hitro mastenje las. (foto: Profimedia)
Profimedia

Tako kot čistite vaše lase in lasišče, bi morali obvezno čistiti tudi vaše krtače za lase. V nasprotnem lahko pričakujete kronična vnetja, draženje, prhljaj in druga zaskrbljujoča stanja lasišča, za katere strokovnjaki pravijo, da se lahko pojavijo, če uporabljate umazane ščetke in glavnike za lase. 

Krtačenje razporedi sebum, ki je nujno potreben za vzdrževanje pH ravnovesja našega lasišča in ohranjanje vlažnosti las. Če si torej lase skrtačite z umazano krtačo za lase se umazanija, izdelki in odmrle kožne celice, ki se zataknejo v ščetinah, ponovno naložijo na vaše lasišče.

Zaradi zdravja las in splošne higiene je znanje, kako očistiti krtačo za lase, ključni del vsakega zdravega režima las. 

profimedia

Kdaj nujno očistiti krtačo za lase?
Obvezen znak, da morate umiti krtačo, je, ko začnete opažati sivo dlako (kombinacija vlaken, prahu, umazanije, olja, odmrlih kožnih celic in kopičenja izdelkov za lase), ki se ovija okoli ščetin. Ti delci se lahko naberejo na površini ščetin, če krtače ne čistite redno.

Kako pogosto bi morali čistiti krtačo glede na vaš tip las?

Naravni kodri in tanki lasje? Enkrat tedensko. Gosti lasje in lasje z grobo teksturo? Vsaj dvakrat na mesec. Če pogosto uporabljate izdelke za oblikovanje potem prav tako enkrat tedensko s krtače odstranite umazanijo. Glavnike iz sintetičnega materiala je treba prati enkrat tedensko, če jih uporabljate vsak dan, in tri do štiri tedne, če jih ne uporabljate. Lesene glavnike ni potrebno prati pogosto, le odstranite izpadle lase.

Profimedia

Kako očistim krtačo za lase?
Sintetične ščetke je lažje oprati v primerjavi s tistimi z naravnimi ščetinami, kot je ščetka iz ščetin merjasca. Ščetke z oblazinjenimi podstavki in lesenimi ročaji zahtevajo posebno pozornost med čiščenjem, da preprečite poškodbe zaradi vode ali zvijanje.

Profimedia

Ročno pranje s šamponom

Krtače in glavnike iz neporoznih materialov, silikona, trde plastike ali gume operete ročno s čistilnim iz šampona in vode. Napolnite skledo ali umivalnik s toplo vodo in dodajte majhno količino šampona ali tekočega mila nato namočite krtačo v to milnico za približno 10 do 15 minut. Sperite krtačo z vodo in jo posušite na zraku. 

Poškropite z milom in vodo

Krtače iz naravnih ščetin in lesa ne smete potopiti v vodo. Po ščetinah poškropite mešanico šampona in vode iz razpršilne stekleničke. Nato z rokami zmasirajte ščetine ali uporabite čisto zobno ščetko, da zrahljate morebitne ostanke umazanije in sperite s toplo vodo, preden jo položite na sušenje na zraku.

Uporabite kis

Kis pomaga razgraditi maščobo in izdelke, ki vsebujejo polimere (npr.spreji za lase in geli). Jabolčni kis ima antibakterijske lastnosti in nevtralizira kakršen koli vonj. Ker je kis nestrupeno čistilno sredstvo, ga je zelo varno uporabljati na krtačah, ne da bi pri tem poškodovali ščetine ali dno čopiča.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Sledite tem nasvetom in vaše noge bodo to poletje videti super

Priporočamo tudi: "En mesec sem si umivala lase brez šampona in to je rezultat" (Če vaši lasje spadajo v to kategorijo, se te metode ne poslužujte)

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan