Top zapovedi in prepovedi pri negi kože

Kaj priporočamo, kaj odsvetujemo, da bodo vaša koža, lasje in nohti zdravi in vedno primerno negovani.

Nega

Voda

Ne tuširajte se prevečkrat. Vemo, da je poleti to včasih zaradi vročine zelo težko, ampak z večkratnim tuširanjem čez dan, si lahko porušite ravnotežje kože. Verjetno mislite, da si jo na ta način vlažite, vendar ima lahko izsuševalen učinek na povrhnjico. Zato se poleti, če se že morate tuširati več kot enkrat na dan, se le na hitro polijte z vodo in se po umivanju vedno namažite z vlažilno kremo. Vsekakor pa je za ohranjanje osnovne higiene

Pijte dovolj vode. Če želimo imeti lepo in zdravo kožo, moramo dnevno zaužiti vsaj 2 lita in pol vode. S tem iz telesa odstranjujemo toksine. Ne pozabite, da sta sadje in zelenjava prav tako dobra vira vode.

Vlaženje

Ne pretiravajte z uporabo vlažilnih krem. Poleti ni potrebno uporabljati tako močne vlažilne kreme kot pozimi. Če neka krema pusti debelejšo plast na koži, to še ne pomeni, da bolj vlaži. Nekatere močnejše kreme lahko na koži ustvarijo pregrado, zaradi katere koža ne more vpijati vlage. Kreme s sintetičnimi sestavinami pa zadržujejo na povrhnjici mrtve celice, zato je lahko vaša koža videti utrujena in brez sijaja.

Uporabljajte nočne kreme. Obnova kožnih celic je rahlo hitrejša ponoči kot podnevi, zato to izkoristite in še dodatno spodbudite svojo kožo z lahkotno nočno kremo.

Kofein

Ne pijte preveč kave. Skodelica kave brez smetane in umetnih sladil na dan je za naše telo koristna. Vendar pa prevelika količina kofeina le dehidrira naše, zato ne pretiravajte pri pitju kave, saj koža potrebuje veliko vlage za zdrav videz.

Uporabljajte kreme s kofeinom. Raziskave so pokazale, da kofein čvrsti kožo in pomirja rdečico. Ravno zaradi teh dveh lastnostih je kofein idealna rešitev za podočnjake, zabuhlost okoli oči in gubice. Tudi kreme proti celulitu, ki vsebujejo kofein, so bolj učinkovite, kot tiste brez.

Piling

Ne uporabljajte grobih pilingov. Izogibajte se produktom s strtimi oreščki, saj so ponavadi nazobčani in lahko na koži povzročijo miniaturne rane, zaradi katerih je koža še bolj občutljiva. Čeprav naj bi piling uporabili dvakrat na teden, moramo pri tem upoštevati tip kože. Mastna koža prenese piling tudi do štirikrat na teden, med tem ko suha in občutljiva koža le enkrat do največ dvakrat.

Uporabljajte pilinge z naravnimi sadnimi encimi. Sadne encime, ki jih med drugim najdemo v bučah, papaji in ananasu, nežno razgrajujejo odmrle kožne celice. Če pa že imate svoj najljubši piling in ga ne želite menjati, brez skrbi. Ob vsaki uporabi mu preprosto dodajte nekaj kapljic limoninega soka.

Ustnice

Ne uporabljajte balzamov za ustnice z zdravilnimi sestavinami. Izogibajte se balzamom za ustnice, ki vsebujejo mentol ali kafro, saj vam te sestavine ne varujejo ustnic. Ravno nasprotno, ponavadi jih izsušijo. Raje izberite balzame s karitejevim maslom ali čebeljim voskom, ki vam ustnice zaščitita in negujeta.

Zaščitite si ustnice pred soncem. Tudi ustnice moramo zavarovati pred nevarnimi sončnimi žarki, zato izberite balzame, lip glosse in šminke z zaščitnim faktorjem.

Preberite še: Moringa: Kaj je to in zares dobri razlogi, zakaj jo uporabljati

Priporočamo tudi: Trend: Kombinirajte belino in futuristično srebro!

Najbolj brano