Za še lepši in bolj bel nasmeh: 5 živil, ki lahko naravno pobelijo zobe brez uporabe kemičnih izdelkov

1. 2. 2024
Če želite pobeliti zobe brez uporabe kemičnih izdelkov, obstajajo naravna živila, ki vam bodo pri tem pomagala. (foto: Profimedia)
Profimedia

Veliko ljudi se pritožuje nad razbarvanjem svojih zob. Številni dejavniki lahko povzročijo, da zobje prevzamejo barvo, ki ni bela, to pa lahko vpliva na vašo stopnjo samozavesti.

 

Če želite pobeliti zobe brez uporabe kemičnih izdelkov, obstajajo naravna živila, ki vam bodo pri tem pomagala. Vsebuje bistvena hranila, ki bodo postopoma pobelila vaše zobe brez škode za vaše zdravje.

Ne spreglejte:

Dejavniki, ki povzročajo razbarvanje zob

Slaba higiena

Zobna higiena je pomemben del življenja. Za tiste, ki zobno higieno jemljejo zlahka, je razbarvanje zob pogosto neizogibno. Če pozabite uporabljati zobno nitko in si redno umivati ​​zobe, se bodo na zobeh nabirale zobne obloge. Pozneje se boste madežev težko znebili.

Bolezni

Včasih razbarvanje zob ni posledica slabe zobne higiene, temveč nekaterih bolezni. Te bolezni ovirajo normalen razvoj zobne sklenine, kar sčasoma povzroči razbarvanje zob. Tudi nekatera medicinska zdravljenja, kot sta kemoterapija in obsevanje vratu, lahko povzročijo razbarvanje.

Zdravila

Čeprav se morda zdi nenavadno, lahko tudi zdravila spremenijo barvo zob. Zdravila, kot so antibiotiki, dokazano razbarvajo zobe. Pogosto vplivajo na nastanek sklenine, zlasti pri otrocih, mlajših od 8 let. Podobno lahko izpiranje, ki vključuje klorheksidin, in ustne vode prav tako povzročijo razbarvanje zob. Zato je pomembno, da skrbimo za otroške zobe v času njihovega razvoja.

Okolje

Okolje je tudi pomemben dejavnik človekovega življenja. V fazi razvoja zob lahko prisotnost velike količine fluorida obarva zobe. Zato bi bilo pametno preveriti stanje fluora v pitni vodi v gospodinjstvu in kupiti ustrezno zobno pasto.

5 živil, ki vam lahko naravno pobelijo zobe

Jagode

Redno uživanje jagod vam lahko pomaga povrniti belo barvo vaših zob. Jagode vsebujejo jabolčno kislino, ki ima primerne lastnosti za beljenje in odstranjevanje madežev na zobeh. Jagode lahko pretlačite in jih nanesete na zobe. Pustite jih stati približno pet minut, preden jih sperete z vodo. Nato si umijte zobe in jih uporabite z nitko.

Jabolčna kislina tudi poveča proizvodnjo in kroženje sline v ustih. Slina spere madeže. Vlaga v ustih otežuje spremembo barve zob.

Ananas

Površina zobne sklenine je prekrita z organsko prevleko, imenovano plast. Čeprav sklenina ščiti zobe, zlahka absorbira pigmente iz hrane, kar sčasoma povzroči obarvanost zob. Madeže na zobeh hranijo bakterije in takrat je sprememba barve neizogibna, če ne posredujete dovolj zgodaj. Ananas vsebuje bromelain, ki ima sposobnost razgradnje beljakovin in posledično raztapljanja vseh nakopičenj na zobeh.

Mleko

Pitje mleka je lahko tudi rešitev za obarvane zobe. Mleko vsebuje mlečno kislino, ki ima moč beliti sklenino. Poleg tega sproži tudi povečano nastajanje sline, ki spira madeže.

Poleg tega mleko vsebuje beljakovino kazein, ki čisti madeže. Kazein proizvaja tudi kalcijeve fosfate, uporabne za popravilo poškodb in preprečevanje nastajanja zobnih oblog.

Strokovnjaki ugotavljajo, da kazein preprečuje nabiranje taninov na zobeh. Poleg tega drugi mlečni izdelki, kot sta jogurt in sir, vsebujejo ustrezne količine mlečne kisline, ki izpere madeže.

Jabolko, korenje in zelena

Ta trio spodbuja povečano proizvodnjo sline, zaradi česar je težje obarvati zobe. Jabolka, korenje in zelena raztopijo vse vrste bakterij, ki lahko obarvajo zobe ali povzročijo slab zadah. Njihova hrustljavost zaradi trenja izboljša učinkovitost čiščenja zob.

Lubenica

Lubenica tako kot jagode vsebuje tudi jabolčno kislino. Lubenica ima večje količine kisline, zaradi česar je močnejše sredstvo za čiščenje zob. Vlaknasta tekstura lubenice ima lahko čistilni učinek, ki pomaga odstraniti madeže.

Redno krtačite in uporabljajte nitko

Težko je določiti, koliko časa traja, da hrana naravno pobeli zobe. Ker niso komercialni izdelki, potrebujejo več časa za doseganje rezultatov. Poleg sadja in zelenjave je nujna redna ustna higiena.

Ščetkanje in nitkanje sta ena najučinkovitejših načinov za ohranjanje beline vaših zob. Strokovnjaki svetujejo ščetkanje dvakrat na dan, najbolje zjutraj in zvečer. Med ščetkanjem poskušajte biti vedno temeljiti, da odstranite vse madeže. Na ta način boste zagotovo dosegli želene rezultate.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Pri svojih 60 letih ima telo supermodela: Cindy Crawford se že 30 let prehranjuje enako, a nikoli ne strada

Priporočamo tudi: Pozabite gole gležnje, v modo se vrača trend prosojnih dokolenk, ki deli mnenja

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan