Vitamini za lepo kožo

Vitalne snovi so multitalenti. Gladijo in vlažijo kožo ter ji dajo energijo. To so trije dobri razlogi, da jih ne samo jemo, ampak se z njimi tudi negujemo.

Vitamini za lepo kožo

Vitamin B

Vitamin B je zelo pomemben za različna delovanja. B1 skrbi za moč v mišicah, B2 je pomemben za presnavljanje maščobe, B6 je odgovoren za beljakovine in B12 krepi živce in jih obnavlja.

Vitamin B najdete v ribah, polnozrnatih izdelkih, svinjskem mesu, mleku in sadju. Če se boste negovali s kremami, ki vsebujejo vitamin B, potem bo vaša koža dobro prekrvavljena, sijoča in navlažena, saj vitamin B vsebuje vlažilne snovi.

Folna kislina

Vitamini pa niso dovolj, ampak moramo poskrbeti tudi za druge mineralne snovi in kisline. Ena izmed takšnih je tudi folna kislina. Kadilke in ženske, ki uporabljajo kontracepcijske tablete, imajo primanjkljaj folne kisline, ki omogoča, da se obnavljajo in gradijo krvne in telesne celice. Folno kislino lahko najdemo v olju pšeničnih kalčkov, polnozrnati moki, zeleni solati, pivovskem kvasu, paradižniku in bananah. Skrbi tudi za kožo, saj ščiti DNK in skrbi, da se nove celice razvijajo. Folna kislina je popolna za nego proti staranju.

Vitamin A

Je pomemben za nego telesa. Predvsem je dober za rast in obnovo kože, kosti in izboljšanje vida v temi. Vitamin A lahko dobimo, če uživamo meso in tudi z betakarotinom, ki je v barvnem sadju in zelenjavi. V negi pa vitamin A pri občutljivi in poškodovani koži poskrbi, da se obnovijo kožne celice, gladijo gube in odstranjujejo starostni pigmentni madeži.

Jabolko je pravi lepotni čudež, saj vsebuje vitamine A, B1, B6, B2, E, C in folno kislino. Sončna zrela jabolka vsebujejo še posebej veliko vitamina C.

Vitamin C

Vitamin C je najpomembnejši antioksidant v ekstracelularni tekočini. Organizem varuje pred reaktivnimi prostimi radikali. Priporočen dnevni odmerek za odrasle je okoli 100 mg na dan, nosečnice naj bi zaužile 110 mg, doječe matere 150 mg in kadilci vsaj 150 mg na dan. Strokovnjaki priporočajo, naj bi se zaradi dokazanih pozitivnih učinkov za zdravje priporočen dnevni odmerek povečal na 200 mg na dan.

Aktivni

Najbolj brano