Vichy v spletnem dogodku MenoTalk z Zvezdano Mlakar in strokovnjakinjami odprto, iskreno in brez tabujev o menopavzi

Vichy se ponaša s 30-letnim strokovnim znanjem o negi zrele kože. Francoska dermokozmetična znamka razume ženske vseh starosti in tipov kože, tokrat pa s predstavitvijo izobraževalne platforme MenoTalks še enkrat odločno sporoča: #brezpavze v menopavzi!

Vichy v spletnem dogodku MenoTalk z Zvezdano Mlakar in strokovnjakinjami odprto, iskreno in brez tabujev o menopavzi - Foto: promocijsko gradivo

Vichy že leta ženske spodbuja in jih želi opolnomočiti, da brez zadržkov spregovorijo o potrebah in težavah v menopavzi. Znamka se zaveda, kako pomembno je, da se vsaka ženska počuti udobno v svoji koži, še posebej v občutljivem obdobju menopavze. To ni vedno lahko doseči, še posebej pa, ko se ženske v zreli dobi soočijo s prvimi znaki hormonske nevihte, ki jo pogosto spremljajo neprespane noči in nihanje razpoloženja.

Od simptomov staranja in vstopa v menopavzo je celo za polovico žensk veliko težje s partnerjem in družino odkrito spregovoriti o tem pomembnem obdobju življenja. Francoska dermokozmetična znamka Vichy je kot vodilna  na tem področju, s 30-letnim strokovnim znanjem na področju nege zrele kože, pred kratkim predstavila inovativno linijo izdelkov Neovadiol, s spletnim dogodkom MenoTalk in kampanjo #VNJENIKOŽI pa želi ozavestiti o pomenu izobraževanja in podpore družinskih članov. Vichy ženskam sporoča, naj ponosno nosijo svoja leta, odkrito spregovorijo o težavah in upoštevajo nasvete strokovnjakov, ki jim bodo v novem življenjskem obdobju pomagali ohraniti zdravje, lepoto in samozavest.

Na spletnem dogodku je priznana igralka in TV-voditeljica Zvezdana Mlakar odkrito in brez tabujev spregovorila o lastni izkušnji z menopavzo ter zastavila ključna vprašanja strokovnjakinjam: dr. Aleksandri Dugonik, specialistki dermatovenerologije, dr. Renati Završnik Mihič, specialistki ginekologije, Kaji Teraž, magistrici dietetike in kineziologije in Petri Mlakar Zorko, vodji komunikacij znamke Vichy.

Ginekološke spremembe v menopavzi

V obdobju menopavze ženske največkrat obiskujejo ginekologa, zaradi težav, ki se začnejo pojavljati po 40. letu starosti in preidejo v čas t.o. menopavznega prehoda, nam je zaupala Renata Završnik Mihič, dr. med. spec. gin. "Najprej jih preseneti nereden menstruacijski ciklus, občasno vmesni  krvavkasti izcedki, ki jih vznemirjajo. Nato opazijo nočno potenje, tako da se morajo ponoči preoblačiti  in zavoljo tega je moten njihov  spanec. Posledično so zaradi nespečnosti utrujene. Preseneča jih tudi, da so kronično brez energije in da občasno pozabljajo stvari ter da ne zmorejo več opravljati naenkrat več stvari hkrati,, torej da čutijo mejo pri vsakdanjih opravilih", je dejala ginekologinja. Dr. Završnik Mihič se že več kot 30 let srečuje z ženskami v menopavzi in opaža, da se število žensk, ki v tem obdobju poiščejo pomoč ginekologa, veča. "Želijo si kakovostnega življenja, želijo si živeti kot so živele prej. Ženskam prisluhnemo in jim na različne načine pomagamo, da lahko zaživijo brez pavze." Pogovor z dr. Renato Završnik Mihič si oglejte na povezavi.

Telesne spremembe v menopavzi

Menopavza vpliva tudi na postavo, saj se zaradi sprememb v metabolizmu pričnejo kopičiti kilogrami, telesna pa teža raste, kljub dieti in gibanju. "Vstop v menopavzo se odraža predvsem v hormonskih spremembah, torej nižjih koncentracijah spolnega hormona estrogena ter višjih koncentracijah stresnega hormona kortizola. To je poglavitni vzrok za znane neprijetnosti med menopavzo. Zato ženske v menopavzi hitreje izgubljajo pusto telesno maso, pridobivajo maščobno maso (predvsem visceralno, torej v predelu trebuha) ter imajo nižjo porabo energije v mirovanju. Presnova se upočasni", je dodala Kaja Teraž, mag. dietet. in mag. kin.  Dietetičarka svetuje, naj ženske zmanjšajo vnos hrane, ki vsebuje veliko sladkorja ali maščob, naj vnašajo veliko beljakovin, sadja in zelenjave ter naj ne pozabijo na gibanje. "Pomembno je, da izberete način gibanja, v katerem uživate, tako boste ohranjale rednost", dodaja mag. Teraž. "Nikakor pa iz prehrane ne izločajte posamezne skupine živil, na primer ogljikove hidrate, če za to ne obstaja utemeljen zdravstveni razlog", svetuje strokovnjakinja. Pogovor s Kajo Teraž si oglejte na povezavi.

Spremembe na koži v menopavzi

S kakšnimi spremembami pa se sooča koža v obdobju menopavze in perimenopavze? "V menopavzi se odvijajo znatne spremembe v vseh plasteh kože. Ohlapnost, povešenost, neelasatičnost kože in pojav gub povzročajo spremembe v spodnji plasti kože (dermisu), kjer prihaja do zmanjšanega delovanja fibroblastov, ki proizvajajo kolagen in elastična vlakna, znatno se zmanjša količina glikozaminoglikanov v medceličnem prostoru, ki imajo sposobnost vezave vode", pravi Aleksandra Dugonik, dr. med. spec. derm. Kljub številnim opisanim spremembam, so vidne spremembe kože t.i. biološkega staranja večinoma počasne in diskretne, če nismo kože tekom življenja okvarili s sončenjem. Fotostaranje kože ima znatno večji vpliv na zunanji videz kože, spremembe pa se lahko izrazijo že okoli 40. leta starosti, dodaja dermatologinja. "Staranju se ne moremo izogniti, lahko pa naredimo veliko, da je naša koža tudi v zrelih letih videti zdrava in sijoča". Strokovnjakinja priporoča izdelke, ki vsebujejo aktivne sestavine, kot so proksilan, hialuronska kislina ali naravna sestavina – izvleček sene. Pogovor z dr. Aleksandro Dugonik si oglejte na povezavi.

REŠITEV ZA NEGO KOŽE V ZRELIH LETIH: VICHY NEOVADIOL  

Vichy je svoje strokovno znanje o vidnih učinkih hormonskih sprememb na koži usmeril v razvoj linije Neovadiol – revolucionarne rešitve, ki blaži znake menopavze na koži. Formulacija dnevnega in nočnega nadomestnega kompleksa, ki je doslej pridobila zaupanje velikega števila žensk, je obogatena z izvlečkom senenih semen (Cassia), ki blaži škodljive učinke kortizola. Povečano izločanje stresnih hormonov v menopavzi ob zmanjšanju ravni estrogena namreč pospeši obstoječe znake staranja: zmanjša se nastajanje kolagena in hialuronske kisline, gube so globlje, koža izgubi sijaj in elastičnost, izguba lipidov pa povzroči akutno suhost.  Študije so pokazale, da izvleček senenih semen poveča sintezo kolagena za 13 % in regeneracijo hialuronske kisline za 99 %. Rezultat so zmanjšane gube, napeta koža in bolj sijoča ​​polt.

Protokol NEOVADIOL za povečanje gostote kože v perimenopavzi vključuje dnevno nego za gostoto in polnost kože v perimenopavzi ter nočno nego za gostoto in obnovo kože v perimenopavzi, ki deluje hladilno. Klinične raziskave so dokazale, da koža postane bolj gosta in gladka, občutek suhosti se zmanjša za 50 odstotkov, tonus pa se izboljša za 39 odstotkov.

Obnovitveni protokol za postmenopavzo vključuje hranljivo dnevno nego Neovadiol za kožo v postmenopavzi in hranljivo nočno nego Neovadiol za čvrstost kože v postmenopavzi.

Poleg izvlečka sene, rastline, katere listi se uporabljajo za odvajalni čaj, celotna izboljšana linija vsebuje proxylan, ključno učinkovino, ki dokazano vpliva na čvrstost kože, debelino povrhnjice, enakomernost kože in zmanjšuje lise, pa tudi niacinamid, vitamin z močnim antioksidativnim učinkom. Protokol za perimenopavzo vsebuje hialuronsko kislino, ki zapolni in popravlja gube, postmenopavzalni protokol pa vsebuje omega kisline, ki obnavljajo izgubo lipidov.

PRISLUHNITE NASVETOM STROKOVNJAKOV

Podpora okolja je izjemno pomembna za ženske v menopavzi in zato vas Vichy vabi k boljšem razumevanju partnerk, mam, babic, sester, sodelavk, sosed in vseh ostalih dam, ki so v tem življenjskem obdobju. Za več priporočil obiščite spletno stran Vichy kjer so na voljo nasveti strokovnjakov. Z ustrezno nego in nasveti strokovnjakov je lahko menopavza #brezpavze!

KAJ SE DOGAJA S KOŽO MED MENOPAVZO?

Obstajajo tri vrste kliničnih sprememb, povezanih s staranjem kože pri ženskah v menopavzi: atrofija, povešanje in suhost.

Menopavza je obdobje kliničnih sprememb, ki lahko imajo naslednje učinke na kožo:
· Atrofija
· Povešanje kožnega tkiva
· Izsuševanje

Obstajata dve vrsti sprememb.

BIOLOŠKE SPREMEMBE
· znatno zmanjšanje delovanja žlez lojnic,
· sprememba dermalne strukture, ki je vidna zaradi zmanjšanja viskoelastičnosti kože (twistometer) in povečanja tvorjenja gub na koži ob pritisku (deniscore),
· zmanjšanje debeline povrhnjice.

SPREMEMBE NA KOŽI
· razgradnja beljakovin in luščenje se upočasnita ter povzročita kopičenje starih keratinocitov.

Med menopavzo je nega kože ključnega pomena

Zaradi hormonskega neravnovesja med menopavzo se lahko vlaženje kože poslabša, pa tudi izločanje sebuma se z leti zmanjšuje. Če ste opazili, da je vaša polt brez sijaja, koža pa bolj groba in občutljiva, morate spremeniti rutino nege kože.

Tu je nekaj nasvetov za vsakodnevno vlaženje:

1. Dvakrat na dan uporabite nežna čistilna sredstva, ki bodo zaščitila vašo kožno pregrado, in se poskušajte izogniti uporabi vroče vode.
2. Vsaj dvakrat na dan navlažite kožo obraza in telesa.
3. Izberite izdelke s sestavinami, ki privlačijo vodo, kot sta hialuronska kislina in glicerin.
4. Luskava, hrapava koža potrebuje redni piling, saj sicer morda ne bo sposobna absorbirati vlažilnih snovi, ki jih nanesete nanjo. Pomembno je odstraniti odmrle celice z zgornje plasti. To lahko storite doma ali pa poskusite s strokovno nego v salonih, ki izvajajo kemične pilinge ali mikrodermoabrazijo. Po pilingu vedno uporabite kremo za sončenje širokega spektra. S svojim dermatologom se posvetujte o zdravljenju, ki je najboljše za vas.
5. Razmislite o bolj zdravem življenju! Kajenje, alkohol in prekomerno sončenje brez zaščite poslabšajo stanje vaše kože in povzročajo suhost.
6. Čez dan začnite uporabljati vlažilno vodico ali termalno vodo v pršilu in se izogibajte prostorov s suhim zrakom. Te vodice lahko koži zelo pomagajo, saj ohranjajo raven njene vlažnosti.
7. In prosimo, nikar ne pozabite na zdravo prehrano. Pijte dovolj vode, da bo vaše telo ustrezno hidrirano. Poskusite v svojo prehrano vključiti izdelke, bogate z vodo in omega-3 maščobnimi kislinami.

Menopavza in izguba kolagena: zakaj se koža povesi?

Povešena koža v menopavzi je posledica hitre izgube kolagena v tem obdobju – kar 30 % ga izgubimo v prvih 5 letih in 2 % v naslednjih 20 letih.

Ko se kolagen razgradi, koža izgubi čvrstost in pojavijo se podbradek ter gube. Opazite lahko, da gube zaradi smejanja in mrščenja postanejo trajne, vrh nosu se povesi, območje okoli oči se poglobi in pore se razširijo.

Zato je vaš obraz lahko videti drugačen, morda nekoliko utrujen, kar lahko vpliva na samozavest. To pa lahko preprečimo ali vsaj upočasnimo na najboljši možni način z:
· opustitvijo kajenja in zmanjšanjem uživanja alkohola
· izbiro ustrezne dnevne nege, primerne za kožo v predmenopavzi in postmenopavzi ter redno uporabo zaščite pred soncem z visokim faktorjem SPF in odpornostjo na vodo
· uživanjem zdrave in uravnotežene prehrane
· redno telesno vadbo

Fotografije: Promocijsko gradivo

Preberite še: Hlače z nizkim pasom so uradno spet v modi. Poglejte, kako jih nositi

Priporočamo tudi: 5 osupljivih plaščev, ki jih je v zadnjih dneh nosila Jennifer Lopez

Najbolj brano