Po mnenju svetovno znanega zdravnika je to največji vzrok za prezgodnje staranje.
Kaj je po vašem mnenju največji vzrok za prezgodnje staranje? Verjetno se vam ob tem vprašanju ni porodil odgovor "odpornost na inzulin". Vendar je po besedah doktorja Marka Hymana, zdravnika funkcionalnega zdravja, inzulinska rezistenca "vzrok srčnih bolezni, diabetesa, raka in demence", poleg tega pa tudi "spodbuja izgubo mišic s staranjem, kar vodi v sarkopenijo - neprostovoljna izguba mišične mase in moči".
Ne spreglejte:
- Aleksandra Balmazović osupnila v dolgi poletni obleki, ki je kot nalašč za obisk poroke!
- 66-letna Andie MacDowell z ležernim slogom najbolj kul mama v Cannesu: Obleke iz njene garderobe bi si izposodile ženske vseh starosti
- Jennifer Lopez in Sienna Miller za prihajajoče poletje potrdili trend boho oblek: Eleganten trend za ženske nad 50 let, ki skrije vse, kar želite skriti
To je precej obremenjujoče, kajne? Inzulinska rezistenca se pojavi, "ko se prenajedamo s škrobom in sladkorji v kakršni koli obliki. Vaša trebušna slinavka nato črpa veliko inzulina, vaše celice pa postanejo odporne proti njegovim učinkom, kar pomeni, da je potrebno vedno več inzulina, da bi ohranili normalno raven sladkorja v krvi. Dokler tega ne zmore, in takrat se pojavi sladkorna bolezen tipa 2 in številne druge težave, kot so povečana količina trebušne maščobe, izguba mišic, vnetja, hormonsko neravnovesje in poškodbe možganov. Raziskave kažejo, da za njo trpi več kot devet odstotkov odraslih po vsem svetu, "90 odstotkov ljudi, ki jo imajo, pa ni diagnosticiranih in ne vedo, da jo imajo," dodajajo strokovnjaki.
Dobra novica je, da je to stanje "skoraj 100-odstotno popravljivo". Ne glede na to, ali veste, da ste odporni na inzulin ali ne, lahko vsi nadzorujemo, kaj uživamo iz dneva v dan, da zagotovimo, da bo naše presnovno zdravje pod nadzorom. Če ste nekdo, ki redno uživa predelano hrano z visoko vsebnostjo škroba ali sladkorja - pa naj gre za krofe in torte, čips in hamburgerje, hrano za s seboj ali celo pretirano količino kruha, potem obstaja velika verjetnost, da ste na poti do inzulinske rezistence.
Če vas skrbi, da ste odporni na inzulin, obiščite svojega zdravnika in ga prosite, naj vam testira inzulin na tešče ter raven glukoze po obremenitvi s sladkorjem. Vendar pa je za "občutljivost na inzulin" treba zmanjšati vnos škroba in sladkorja "in ju po možnosti za nekaj časa popolnoma opustiti", priporočajo strokovnjaki. Za pomoč se posvetujte s strokovnjakom za prehrano.
Sčasoma lahko v prehrano ponovno uvedete "škrobnato zelenjavo, sadje, fižol in polnozrnata žita", ko bosta vaš metabolizem in odziv na inzulin to zmogla. Prav tako je treba opozoriti, da na odziv na inzulin vplivajo tudi kakovost spanja, raven stresa in rutina vadbe, zato poskusite izvajati uravnotežen življenjski slog, ki bo podpiral vašo prehrano. Res je, da je treba upoštevati veliko stvari, vendar je zagotovo vredno, da si s tem podaljšate življenje ter izboljšate zdravje in počutje tukaj in zdaj.
Fotografije: Profimedia
Preberite še: 5 formul za službeni stajling, s katerimi se po službi lahko odpravite na sprehod po mestu ali na koktajl pod zvezdami
Priporočamo tudi: Sarah Jessica Parker kot Carrie Bradshaw v senzacionalni "goli" obleki s posebnim detajlom: O oblekah iz tretje sezone bomo govorili še leta
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču