Raziskali smo: Je to lepotni izdelek, s katerim najbolj škodimo okolju?

Lepotno industrijo pogosto predstavljajo kot bleščeč, glamurozen svet losjonov, serumov in svetlo obarvanih stekleničk v kopalniških omaricah ... vendar ima tudi manj lepo plat.

Raziskali smo: Je to lepotni izdelek, s katerim najbolj škodimo okolju? - Foto: Profimedia

Odpiranje novega lepotnega izdelka ni nikoli enostavno. Najprej se morate lotiti plasti kartona, celofana, papirja in škatel, dokler ne dosežete končnega cilja: plastične posodice, v kateri je izdelek, ki ste ga čakali. Nedvomno embalaža igra ogromno vlogo v privlačnosti novega lepotnega nakupa.

Toda pri vsej tej embalaži je naš Insta dobiček izguba za okolje. So papirnate lepotne maske nove plastične slamice?

Da, kartonaste škatlice lahko recikliramo (čeprav še vedno poteka razprava o tem, kako uspešno je to prizadevanje), pa plastiko? Seveda se ne more razgraditi. Če embalaže ne recikliramo pravilno, kje konča?

Razumemo. Vse preveč enostavno je zanemariti preveč zapakiran lonček kreme za telo, ko pa je naša koža tako suha. Toda čas je, da se ta pristop "življenje v plastiki je fantastično" konča. Enostavno ne moremo več prezreti vpliva, ki ga ima na naše okolje. Zato imamo dovolj velik razlog, da dvomimo v nekaj lepotnih izdelkov.

Vse glasnejše je mnenje, da so papirnate maske smeti. So nepotrebne in odvečne, zavite v plastiko. Da so papirnate maske dobesedno vnaprej zapakirani kupi poveličevanih smeti.

Mogoče se sliši ostro, toda ko novice krožijo skozi zgodbe o podnebnih spremembah in emisijah ogljika ter o tem, kaj je treba storiti glede onesnaževanja na našem planetu, si ne moremo pomagati, da se z napisanim ne bi strinjali. Celotna mesta, ne le posamezne trgovine, so prepovedala plastične slamice in plastične vrečke. Medtem ko Greta Thunberg prosi za politično sodelovanje pri okoljevarstveni akciji, modne hiše obljubljajo nevtralnost ogljika. In lepotna industrija? Čista lepota je resda vse večja kategorija in številne blagovne znamke izvajajo trajnostne prakse, so izdelki za enkratno uporabo precej zaskrbljujoči.

Lepotni izdelki, ki jih uporabimo le enkrat, potem pa jih zavržemo, na primer robčki za odstranjevanje ličil in papirnate maske, ustvarijo veliko nepotrebnih odpadkov. V primeru papirnatih mask gre za embalažo, masko in celo plastični ovitek, v katerega je včasih zavita maska.

Običajno nobene sestavine ni mogoče reciklirati in po uporabi vse končajo v košu za smeti, zaradi česar je to ena izmed najbolj potratnih stvari, ki jih lahko naredimo v 20 minutah ali manj.

Vrečke, v katerih so papirnate maske, so pogosto kombinacija aluminija in plastike, ki ju ni mogoče reciklirati. Tudi trdih, notranjih plastičnih listov verjetno ni mogoče predelati v obratih za recikliranje (tako je pri presenetljivi količini plastike). V najboljšem primeru ti materiali končajo na odlagališču; v najslabšem primeru pa končajo v oceanu.

Vemo, da se lahko plastika razgrajuje tudi stotine let in se sčasoma razgradi na škodljivo mikroplastiko, majcene koščke plastike, ki so izdelani z uporabo različnih strupenih in rakotvornih kemikalij. Raziskave so dokazale, da je mikroplastika našla pot v vodo, zrak in hrano, ki jo jemo. Poleg možnih nevarnosti ob uživanju mikroplastike, delci med razgrajevanjem sproščajo tudi metan.

Emisije metana prispevajo h globalnemu segrevanju, globalno segrevanje pa vpliva na naše podnebje in ustvarja težke in nepredvidljive vremenske vzorce, ki vplivajo na celotne ekosisteme.

Potem je tu še sama maska. Nekatere so res bombažne, toda zaradi številnih dodatkov nerazgradljive. Večina pa je narejena z mešanico sintetičnih materialov (najlon, plastična mikrovlakna, poliester), kar v bistvu pomeni polaganje nasičene staljene plastike na vaš obraz. Privlačno, kot se sliši, obstaja tudi slaba stran: maske se ne morejo razgraditi, zato morajo v koš za smeti.

Novejše različice iz hidrogela so narejene iz sintetičnih polimerov, torej plastike, ali okolju prijazne bioceluloze, vendar biorazgradljive papirnate maske niso vedno boljše. Nekateri so namočene v serumih z mnogimi silikoni, skupek sestavin, ki na površini kože pusti tanko, plastično oblogo, da ustvari iluzijo »sijaja«. Ta obloga je bioakumulativna in preprečuje popolni razpad »biorazgradljive« bioceluloze ali bambusove osnove. Namesto tega se silikonske papirnate maske pridružijo svojim sintetičnim kolegom, ki že leta svoje toksine spuščajo v zemljo. Enako velja za maske za pod oči, robčke za odstranjevanje ličil ter vsakodnevne blazinice za toniranje in piling.

Medtem ko papirnate maske ne bodo uničile planeta, vseeno ustvarijo veliko odpadkov, ki najverjetneje končajo na naših odlagališčih.

Če upoštevate trud in emisije, ki nastanejo pri izdelavi izdelka (za izdelavo ene organske bombažne maske ​​bi lahko potrebovali na tisoče litrov vode) in material za pošiljanje spletnih naročil, je to ogromna gora odpadkov za trenutek vznemirjenja. Kljub temu sektor izdelkov za enkratno uporabo še naprej uspeva. Uporaba vlažnih robčkov se vsako leto poveča za 15 %, trg mask za obraz pa naj bi do leta 2025 narasel na več kot 50 milijard dolarjev. Proizvodnja izdelkov, ki jih ni mogoče reciklirati, kompostirati in niso biološko razgradljivi, bo imela pomemben vpliv na okolje.

Še več, delci onesnaževanja bodo imeli tudi pomemben vpliv na vašo kožo, kar že pojasnjuje priljubljenost kozmetičnih izdelkov z antioksidanti. Zmanjšanje odpadkov torej ni bolje le za Zemljo, ampak tudi za vaš obraz.

Nekaj pozornosti je treba nameniti tudi v proizvodnim procesom izdelave papirnatih mask, še posebej, če poskušate biti bolj odgovoren in okolju prijazen potrošnik. Ti izdelki vključujejo nekatere vrste plastike. Že samo s tem odvzamemo neobnovljiva fosilna goriva iz zemlje, jih pretvorimo v plastiko in ustvarimo embalažo in izdelek, ki se enkrat uporablja in zavrže. To ni najboljša uporaba neobnovljivih materialov, ki jih imamo v svojem gospodarstvu.

Ali to pomeni, da nega kože nenehno onesnažuje planet? Sploh ne. Nasprotno, sledenje papirnati maski od obraza do koša za smeti bi moralo poudariti, kako enostavno je zmanjšati škodljiv odtis na okolje.

Začnemo lahko že tako, da izberemo razgradljive papirnate maske, ki so 100 % biorazgradljive in kompostne, narejene iz organskih sestavin in pakirane v papirju oziroma kartonu, ki ga je mogoče reciklirati. Ko maska opravi svoje poslanstvo na vašem obrazu, jo lahko mirne vesti odvržete v svoj koš za biološke odpadke.

Embalaža, ki jo je mogoče reciklirati, je super, vendar je vseeno nepotreben izdelek za enkratno uporabo. Konec koncev recikliranje pride v enačbo šele po zmanjšanju in ponovni uporabi izdelka. Pionir življenjskega stila brez odpadkov je dejansko zavrnitev. To, da izdelka sploh nimate. Vprašajte se: Ali se zaradi tega izdelka počutim lepo? Se zaradi tega izdelka počutim srečno? So smeti, ki jih bo ta izdelek ustvaril, vredne trenutkov veselja, ki jih bom občutil zaradi njega? Običajno je odgovor ne.

Toda nikar se ne odpovejte lepotnim izdelkom, če jih obožujete. Namesto da uporabite izdelek za enkratno uporabo, poiščite izdelke, ki iz vaše rutine izločijo bioakumlativne snovi, na primer silikone, triklosan in triklokarban.

Fotografije: Profimedia

Pripravila: Manca Pogačar

Preberite še: 7 torbic, ki jih bomo nosili v letu 2020

Priporočamo tudi: Široke hlače bomo to zimo nosili kot Emma Watson

Najbolj brano