Preprosti koraki, ki vas bodo pripeljali do popolnega parfuma

Vonj lahko o človeku pove zelo veliko. Izbira pravilne dišave nas pomiri ali poživi, medtem ko z napačnim vonjem lahko dosežemo prav nasprotni učinek pri sebi ali pri ljudeh v naši bližini. Vplivajo na naše razpoloženje in velikokrat tudi na mnenje, ki si ga ljudje vsak dan ustvarjajo o nas.

Preprosti koraki, ki vas bodo pripeljali do popolnega parfuma - Foto: profimedia

Najti vonj, ki nam ustreza, je lahko zelo zapleteno, še zlasti kadar se vonji spreminjajo zaradi diet, hormonskih nihanj, zdravljenj ali vremena. Tudi sintetični parfumi, katerih namen je sicer ohraniti dišavo na vsaki koži čim bolj podobno, se od človeka do človeka rahlo razlikujejo.

V parfumerijah se rado zgodi, da ne dobimo pravega rezultata, saj je ozračje prenasičeno z dišavami. Ko preizkušamo, smo seveda obkroženi tudi z ljudmi, ki počnejo enako kot mi. In vedno se je treba še upirati skušnjavi nakupa dišave zaradi čudovite stekleničke.

Kako torej najti pravo dišavo?

Nikoli ne preizkušajte več kot tri vonje zaporedoma

Ob preizkušanju nos začasno izgubi sposobnost razlikovanja med vonjavami, in če se stekleničke v vaših rokah kar množijo, je vse slabše. Pojdite za nekaj časa na svež zrak ali pa skočite v bližnjo kavarno in privoščite nosnicam vonj po kavi ali, še boljše, sveže mletem kavnem zrnju.

Dišavo nanašajte vedno le na kožo

Vonj parfuma na koži se lahko zares močno razlikuje od tistega, ki ga zaznate pri vonjanju stekleničke. Parfum pustite na sebi vsaj 10 minut, da se vonj lahko lepo razvije. Stopnje razvijanja vonjave se delijo v spodnjo, srednjo in zgornjo. Zgornje note so lahke in se vonjajo v prvih nekaj minutah, srednje v desetih do 15 minutah in trajajo do ene ure, spodnje, najtežje sestavine, pa lahko trajajo več ur. Za res poln učinek nosite dišavo ves dan.

Iskanje pravega parfuma je zelo odvisno tudi od tega, kaj vam je všeč in k čemu se nagibate, od vašega značaja, modnega sloga in življenskega stila.

Mlade ženske in rjavolaske imajo večinoma rade toplejše tone, kot sta cimet ali vanilja, svetlolaske cvetne vonjave, športnice pa rade posežejo po citrusih in svežih, nežnih in nevsiljivih vonjih.

Pogosto se zgodi, da vonj izberemo tudi na podlagi emocij oziroma asociacij, ki jih v nas določeni vonji prebudijo. Na primer, sivka spodbuja sproščena in mirna občutja, medtem ko so poprova meta in citrusi bolj poživljajoči. Kombinacija vanilje, sandalovine, pačulija in jasmina so lahko vzrok pravih senzacionalnih občutij.

»Nikdar ne bi smeli kupovati parfuma zato, ker vam je bil všeč na nekom drugem,« pravi Rochelle Bloom, predsednica organizacije Fragnance Foundation, newyorške neprofitne organizacije. »Vonj je vaša osebna zadeva in bistvenega pomena je, da se vi z njim dobro počutite.«

Če ne najdete ničesar zase, razmislite, ali ne bi morda z mešanjem vonjev ustvarili kombinacijo, ki bo še bolj unikatna.

Kako parfum pravilno uporabljati?

  • Da vonj čim dlje zdrži, mora biti koža pred nanosom pravilno pripravljena. Najbolje je, da uporabite nežno milo, če le gre, naj ne bo protibakterijsko, saj njegove snovi izničujejo vonj.
  • Uporabite mleko za telo ali losjon, ki se ujema z vonjem vašega parfuma, po možnosti proizvod istega proizvajalca, ki je prav temu tudi namenjen.
  • Dišavo nanašajte na predelih, kjer lahko zatipate srčni utrip, oziroma tam, kjer je koža tanka in nežna. Najpogosteje so to notranja stran zapestja, predel za ušesi in komolci.

Najbolj brano