Preoblikujte svoje telo in obraz z limfnim modeliranjem: Iz prve roke o metodi Manuela Shala, drenažni masaži za dolgoročne koristi

27. 9. 2023
Preoblikujte svoje telo in obraz z limfnim modeliranjem: Iz prve roke o metodi Manuela Shala, drenažni masaži za dolgoročne koristi (foto: osebni arhiv)
osebni arhiv

V času, ko so vse bolj priljubljene drenažne masaže, ponuja metoda Manuela Shala edinstven pristop, ki temelji na trajnih rezultatih, tako v smislu estetike kot telesnega in duševnega počutja. Metoda Manuela Shala je znanstveno utemeljena in resnično revolucionarna. Z njenimi tretmaji za telo in obraz se dosežejo takojšnje in trajne koristi, ne da bi se zatekli k lepotni kirurgiji. O metodi smo se pogovarjali s Sandro iz Studia Maskarizma.

Ste ena izmed dveh masažnih terapevtk, ki v Sloveniji izvaja metodo masaže Manuela Shala. S čim se še ukvarjate?

Sem kozmetični tehnik, z mednarodno diplomo CIDESCO, ki je v svetu prepoznaven in ugleden standard kakovosti in znanja, dermadiagnostik in masažna terapevtka. Ves čas se izobražujem tako doma, kot v tujini, sledim svetovnim trendom, zato da lahko v svojem studiu lepote in sprostitve za ženske, vedno med prvimi ponudim najboljše in vrhunske storitve, tokrat pa sem se odločila narediti velik preskok od vsega videnega in dostopnega pri nas. Vodi me nenehna strast do učenja in posluh do mojih strank, ki se zato k meni pripeljejo iz vseh koncev Slovenije. 

Zakaj izbrati metodo Manuela Shala in kako se razlikuje od drugih metod?

Je povsem nov pristop k takojšnjemu oblikovanju telesa, kakršnega do sedaj pri nas še nismo videli. Zelo hitro pridobiva na prepoznavnosti in priljubljenosti, zato sem ponosna da sem med prvimi, ki ga izvajam v tem delu sveta. Na zahtevnem izobraževanju v Milanu smo se zbrali terapevti iz celega sveta. Gre za edinstveno limfno modeliranje, z elementi klasične ročne limfne masaže po dr. Vodderju, brazilske masaže preoblikovanja telesa (Brazilke so splošno znane po raziskovanju novih in novih metod za lepo telo) in anticelulitne masaže.

Zakaj je ta metoda boljša od ostalih tehnik?   

Ta izjemna tehnika tonira in topi centimetre brez invazivnih kirurških posegov. Poudarek je na personaliziranemu pristopu k vsakemu posamezniku brez sledenja na pamet naučenih standardnih gibov in je individualno prilagojena reševanju specifičnim težavam in problematičnim predelom. Razvili so jo v sodelovanju z najboljšimi strokovnjaki v estetski industriji, ključ je v 4 kardinalnih točkah, ki jih stimuliramo z določenimi gibi, prijemi, zaporedji, prilagojenimi pritiski, telo pa se odzove takoj. Predvsem pa zahteva od izvajalca perfektno tehniko in hkrati veliko teoretičnega znanja anatomije, fiziologije in patologije, saj se ponekod že uporablja tudi v medicinske, preventivne in ne samo kozmetične namene. Ta tehnika je mnogo več. Pojavljajo se že slabe kopije, ampak verjamem v to, da rezultati vedno govorijo zase. 

Kako deluje masaža z modeliranjem in komu je namenjena?

Kot globinski detoks, z vrsto pozitivnih učinkov. Ta izjemna tehnika deluje na intenzivno izločanje toksinov, odvečne limfne tekočine in preoblikovanje ter odstranjevanje nakopičenih maščobnih celic v telesu, olajšaanje njihovega pretoka skozi limfni sistem ter hkrati pospešiti cirkulacijo v telesu. Celulit nam kaže, da limfa dela slabo, saj so celulit dejansko vnete tvorbe sluzi v limfi, kar zaustavlja pravilno čiščenje telesa in povzroča vnetje v telesu. Telo se težje in slabše čisti in regenerira. 

Pomaga v boju proti celulitu, ohlapni koži in nudi olajšanje v primeru težav z arterijskim in venskim obtokom. Tretma deluje na otekline tako, da tekočino premika, odplakne proti limfnim vozličem in jih naravno osvobodi.

Slaba mikrocirkulacija limfe šibi tudi žile, pogosto je pridružena tudi inkontinenca, na obrazu nastane veliko gub. Želim prikazati, kako ima lahko ena težava veliko simptomov, o tem bi lahko govorila več ur. A ni navdihujoče, ko izvemo, da lahko pristopimo k reševanju več težav hkrati? 

Kakšne so prednosti te masaže?

Izpostavila bi predvsem:

 • takojšnje olajšanje, občutek lahkotnosti in bolj definirano telo,
 • pospešitev krvnega in limfnega obtoka, 
 • odpravljanje edemov, 
 • preprečevanje nastanka krčnih žil, 
 • pospeševanje izločanja odvečnih in zastalih tekočin iz telesa, 
 • oblikovanje postave (ohranitev tonusa kože), 
 • odprava celulita, 
 • ugoden vpliv na hormonska neravnovesja in PMS, 
 • izboljšanje presnove,
 • splošno regeneracijo in dvig odpornosti organizma, 
 • lajšanje simptomov revme in išiasa …

Komu jo priporočate?

Predvsem bi rada izpostavila, da ogromno ljudi, predvsem žensk, trpi v osnovi za limfedem (je zastajanje  beljakovinsko bogate medcelične tekočine v tkivu, ki se kaže kot otekanje, nastane kot posledica motnje v delovanju limfnega sistema) ali lipedem (nenormalno odlaganje maščobnega tkiva). Vsaj 30% ljudi, ki se spopadajo z debelostjo, imajo v resnici tovrstne težave, dokler ne pride do neozdravljive faze, kjer pomagajo le še oblike ročnih limfnih drenaž, zato vidim v tem rešitev zanje. Prekomerna teža in celulit sta potem posledica, ko ostanejo brez upanja, postanejoapatični, ker dejansko pri tem nobena dieta ne pomaga.

Priporoča se tudi v boju z občutkom težkih in utrujenih nog, za regeneracijo črevesne aktivnosti in vitalnih organov ter izboljšanje kakovosti življenja.
Spodbuja presnovo in pospeši proces hujšanja. Takojšen viden rezultat je vitkejša in bolj definirana silhueta telesa. S to metodo oblikujemo in preoblikujemo adipocite (maščobne celice) ter ohlapno, povešeno kožo ponovno naredimo napeto in čvrsto. Prav tako vpliva na zmanjšanje videza strij in izboljša stanje ter videz diastaze.

Zelo uporabna je tudi pri lajšanju sklepnih, zunajsklepnih in revmatskih bolečin. Pomaga tudi pri celjenju ran in pooperativnih posegih, saj nasiči tkiva s kisikom in izboljša mikrocirkulacijo.

Koliko tretmajev je potrebnih za prve vidne rezultate?

Priporoča se najmanj 3 zaporedne obiske, rezultat pa je viden že po 1 obisku. Namen je obnoviti limfo in preoblikovati maščobne celice in telo potrebuje 5 do 8 dni, da opravi svoj naravni proces, tretma ponovimo na 8 do 10 dni. Že po 3 obiskih, lahko z ustreznim, prilagojenim življenjskim slogom, gibanjem, zadostno hidracijo izgubite eno konfekcijsko številko. V zahtevnejših primerih, kjer je več pridruženih problematik, je lahko potrebnih tudi 5 do 10 obiskov, vse pa je odvisno od začetnega stanja in vaših pričakovanj in želja, predvsem pa sodelovanja.

Kako dolgo traja en tretma masaže in kako se izvaja?

Izvaja se na coni 1 (trebuh in boki) ali coni 2 (noge in zadnjica). Tretma traja 50 minut, izvaja se le z rokami in oljem, upoštevati pa moramo tudi vse obiske stranišča med tretmajem (v povprečju 5x, rekord celo 14x). Za terapevta je dobro izpopolnjena tehnika izredno zahtevna, zato je dobra fizična pripravljenost nujna.

Kako dolgo so rezultati vidni?

Zelo pogosto vprašanje. Ob predpostavki, da s to metodo odstranimo toksine, odpadke presnove, so s spodbudo nove limfe rezultati ne le da so takojšnji, ampak tudi dolgotrajni, v kombinaciji z zdravim življenjskim slogom, ustrezno prehrano in rednim gibanjem. Tako, da je po samem tretmaju veliko odvisno od posamezne stranke, na kar tudi vsako opozorim.

Kot rečeno, tretmaje ponovimo na 8 do 10 dni, da telo stimuliramo dovolj intenzivno. Za vzdrževanje forme in dodatne izboljšave, se priporoča, da se tretma izvaja vsak enkrat na mesec.

Se po masaži lahko pojavijo neželeni stranski učinki?

Zaradi intenzivnega procesa razstrupljanja se lahko pojavijo glavoboli, vonj urina in blata je lahko močnejši. Stranski učinki so lahko še zaspanost in povečano delovanje mehurja. Sicer pa vedno svetujem vsaj tisti dan počitek in pitje zadostne količine vode, ter izogibanje težki hrani, alkoholu, kavi in nikotinu. S tem pomagate organizmu pri uspešnem presnavljanju odpadnih snovi. 

Je metoda limfnega modeliranja telesa primerna za vse? 

Primerna je za vse, ki nimajo katerega od stanj, ki se štejejo kot kontraindikacije, sicer pa tretma toplo priporočam vsakemu, predvsem, ker je koristno za zdravje našega telesa in organizma, lepo oblikovano telo je samo dobrodošla posledica. Zelo učinkovito jo dopolnjujem tudi s klasično in vakumsko maderoterapijo, s katero sem že prej dosegala izjemne rezultate.

Komu bi metodo odsvetovali in zakaj?

Odsvetuje se pri:

 • akutnih vnetjih, 
 • kožnih infekcijah, 
 • težavah s kardiovaskularnim sistemom, 
 • slabem delovanju jeter in ledvic, 
 • rakavih obolenjih, 
 • trombozi, 
 • hipertiroidizmu, 
 • tuberkulozi, 
 • astmi. 

Spregovorimo še o tretmaju Divine Face: čemu je namenjen in kako vidni so rezultati po njem?

Gre za zaščiteno metodo, ki sledi limfnemu modeliranju, le da tukaj dreniramo obraz. Svetujem jo osebam z vidnim zadrževanjem oz. zastajanjem vode na obrazu, maščobnimi oblogami in podbradkom. Tudi pri modelirnih tehnikah, ki jih prilagodimo obrazu dosežemo preoblikovanje obraza, bolj definiranih oblik, oksigenacijo tkiv, glajenje gub in gubic. Že po enem tretmaju je obraz videti mlajši in bolj svež. Odvečne tekočine se znebimo s posebnimi ročnimi manevri in spodbudimo prekrvavitev, nastanek kolagena in elastina ter nastajanje nove limfe.

Tretma traja 1 uro. Za vzdrževanje dosežene forme, strankam svetujem prve obiske na 3 do 4 tedne dolgoročno pa učinkuje na sproščanje telesa, obraza in razbremenitev mišic.

Ali je res, da vsi tretmaji po metodi Manuela Shala nimajo le estetskih koristi, temveč tudi krepijo imunski sistem in preprečujejo sezonske bolezni?

Namen tovrstne metode stimuliranja limfnega žilnega sistema s pomočjo ročnih tehnik je pomagati ponovno vzpostaviti ravnovesje v telesu, zato je pri postopku regeneracije, hujšanja in detoksifikacije zelo pomemben element.
Pomembno pa na tem mestu poudariti, da se limfni sistem razlikuje od sistema za cirkulacijo krvi. Za pretok krvi po žilah skrbi srce, limfni sistem pa za delovanje nima svoje črpalke. Njegovo delovanje stimulira veliko različnih elementov; interna stimulacija, arterijski pulz, peristaltika in gibanje oz. telovadba.

Limfni sistem je odgovoren za odpravljanje odvečne vode, proteinov in odpadnih snovi iz naših tkiv do krvnega obtoka. Tudi stranske produkte vnetij, mrtve celice in toksine. Sodobni način življenja in prehranjevanja zelo obremenjuje limfni sistem z zastalo tekočino, toksini in premajhno količino zaužite vode. Tako upočasnjeno delovanje limfnega sistema povzroča upočasnjeni metabolizem, s še večjo količino odpadnih snovi in manj energije. In tako je samouničevalni krog v našem telesu sklenjen. V tej točki je ta limfna masaža nepogrešljivi del splošnega programa detoksifikacije. Pomaga zvišati nivo energije, pospeši procese celične oksidacije in regeneracije ter pomaga pri imunski odpornosti.

Prednosti te neprimerljive metode so že pomagale mnogim po svetu, poleg izboljšanja estetskega videza in vseh ostalih pozitivnih učinkov na  organizem, krepitve imunskega sistema, pa povrne tudi samozavest in tako ugodno vpliva na psihološko stanje posameznika. 

Odzivi so odlični, povpraševanja je res veliko in vsak nov rezultat ne osreči le strank, ampak je moja dnevna motivacija, da lahko ponudim le najboljše.

Studio Maskarizma
Tel. št.: 040 874 016
Instagram: studio_maskarizma

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan