Pravo ličenje za pravo svetlobo

Sonce ali neonske svetilke? Če želite brezhiben videz, mo­rate ličenje prilagajati različnim virov svetlobe. Chanelov vizažist Martin Schmid in vrhunska vizažistka Claudia Perschmann sta nam izdala nekaj trikov.

Pravo ličenje za pravo svetlobo - Foto: Fotografija Imaxtree

Dnevna svetloba

. . pokaže realno stanje kože, saj ničesar ne prikrije, vendar obstajajo razlike glede na letni čas.

Hladna ZIMSKA SVETLOBA poudari rdečico in podočnjake, zato v hladnejših mesecih uporabljajte dobro prekrivni puder in korektor za prekrivanje drobnih pomanjkljivosti. Ko izbirate barvo pudra, naj bo ta čim bližje vašemu naravnemu tenu. Priporočljiva je uporaba podlage v rahlo rumenkastem odtenku, ki učinkovito nevtralizira rdečico. Pri šminkah in rdečilih za lica izbirajte med toplimi svežimi odtenki, kot sta marelična in barva rožnega lesa, za veke pa izberite peščene barve in barvo slonovine. Pri ličenju za večerne priložnosti uporabite modro in vijoličasto.

Za POLETNO SVETLOBO pa veljajo druga pravila, saj vsebuje večji delež rdeče in rumene barve, je intenzivnejša od zimske in pravilneje osvetli polt, zato na primer slabo zabrisani prehodi takoj zbodejo v oči. Pravilo ličenja torej je: čim bolj naravno. Priporočljive so transparentne teksture: obarvane kreme ali lahki tekoči pudri, nežna senčila in bleščila. Najprimernejši odtenki: od bronaste do barve terakote.

Soj sveč

. . je zelo prizanesljiv, saj optično odpravi gubice in druge pomanjkljivosti, slaba lastnost pa je, da zbledijo barve in izginejo konture. Šibkejša ko je osvetlitev, intenzivnejši naj bo make-up. Da izkoristite mehko svetlobo, si privoščite močne konture: oči poudarite s črnim svinčnikom, ustnice pa obrobite s črtalom (najboljša izbira je barva rožnatega lesa). S čopičem zabrišite obrobo ustnic in šele nato nanesite rdečilo. Posebej učinkoviti so izdelki s svetlečimi se delci, kot je osvetljevalec ali svetlikajoči se puder, ki jih nanesete pod veke in na ličnice.

Neonska svetloba

… je značilna za pisarne in trgovine, ima hladen, zelenkast podton, zaradi katerega je koža pogosto videti bleda in nezdrava. Priporočljivo je uporabiti podlago s pigmenti v marelični barvi, ki optično izničijo zelenkasto svetlobo in tako osvežijo obraz. Odsvetovana je podlaga, ki vsebuje veliko rumene. Če želite zdrav videz, vedno uporabljajte rdečilo za lica, najbolje rožnate barve. Ker neonska svetloba ‘splošči’ obraz, je priporočljivo tudi, da na vekah uporabite kombinacijo svetle in temne barve, da ustvarite globino: svetlejši odtenek nanesite do sredine veke, od sredine proti zunanjemu kotičku oči in na očesno gubo pa nanesite temnejšo barvo. Idealni kombinaciji sta antracitna in srebrna ter čokoladno rjava in bež. Povsem neprimerni so odtenki zelene in modre, saj delujejo umetno. Privlačno: rdeče ustnice.

Postavite se v pravo luč

Podnevi je najprimernejši prostor za nanašanje ličil pred oknom, da svetloba enakomerno osvetli obraz.

Zvečer je najbolj priporočljivo, da se ličite ob soju sveč, ki sije od spredaj (idealno v višini oči), in stranski osvetlitvi z desne in leve.

ELLE januar 2009

Fotografija Imaxtree

Najbolj brano