Podlaga - razlike med dobro in slabo

Kdaj je ličenje glamurozno in kdaj grozno? Razliko naredijo izkušnje in občutek za pravo mero.

Podlaga - razlike med dobro in slabo

Kako pripravimo obraz za ličenje?

Koža je vsak dan drugačna, njen videz in otip sta odvisna od tega, kako smo spali, ali smo zdravi, kakšno je vreme … Vrhunski vizažisti, kot sta Pat McGrath in Bobbi Brown, pravijo, da je dobro pripravljena in negovana koža enako pomembna kot občutek za ličenje.

Zato najprej naredite zelo blag piling (encimski je veliko učinkovitejši od mehanskega) in na obraz nanesite dobro vlažilno kremo (npr. Crème de La Mer). Nepravilnosti prekrijte s korektorjem, ki je za odtenek svetlejši od vaše polti (npr. Touche Éclat, YSL). Nanašanje podlage končajte z res blagim kompaktnim pudrom v prahu (npr. Vitalumière Éclat, Chanel).

Ali lahko s šminko ustvarimo spočit videz?

Lahko, če nam uspe ujeti občutek in tehniko velikih vizažistov. Pat McGrath na lok pod in nad obrvmi, vzdolž ličnic in na notranje kotičke oči najprej nanese osvetljevalec (npr. Ideal Light, Estée Lauder). Bobbi Brown, ki meni, da je veliko žensk videti utrujeno zaradi pretemne podlage, pa namesto pudra za osvetlitev raje uporablja iluminator primernega odtenka. Nežni bež odtenki so primerni za svetlo polt, temni polti pa bolj odgovarjajo rožnati in odtenki breskve.

Kako se lahko izognemo mastnemu sijaju?

Preden vizažistka Bobbi Brown začne ličiti, obraz nekaj časa masira z vlažilno kremo in s tem poudari mehkobo in svežino kože. Korektor vedno pomeša z nekaj kreme, ki je namenjena negi okoli oči. Manekenkam z mastnim T-področjem pred nanosom vlažilne kreme očisti obraz z losjonom za mat učinek (npr. Clarifying Lotion 3, Clinique).

Kaj lahko pričakujemo od novih pudrov?

Vse bolj inovativne formule s pigmenti, ki odbijajo svetlobo (npr. Photo'Perfexion, Givenchy ali Vitalumière Aqua, Chanel). Bobbi Brown prilagodi teksturo in formulo tekočega pudra stanju kože. Za suho so primerni pudri na oljni osnovi, za normalno in mešano kožo priporoča obarvane vlažilne kreme, medtem ko se morajo lastnice mastne kože izogibati pudrom na oljni osnovi.

Ali je za bronzer že prepozno?

Če bi vprašali Bobbi Brown, bi bronzer vedno 'krasil' obraz. S čopičem za nanašanje rdečila z njim narahlo 'opraši' vsak del obraza, na katerega bi po naravni poti padli sončni žarki, torej čelo, vrh nosu, ličnice in vrh brade. Če se ji zdi, da je ličenje na obrazu pretemno, nekaj bronzerja nanese vzdolž ušes in tako zmanjša kontrast. Prav tako pozimi priporoča bronzerje, ki so bolj hladni in ne temeljijo na oranžni osnovi (npr. Terracotta Pudre Bronzante, Guerlain št. 00).


Prevedla Petra Windschnurer, fotografije Elle/Imaxtree

Najbolj brano