Koliko so varni vaši kozmetični izdelki?

O sestavinah kozmetičnih krem smo že pisali. Tokrat se sprašujemo, katere škodljive snovi (za kateri niti ne vemo, da so lahko škodljive) vsebujejo kozmetični izdelki, ki jih uporabljamo vsak dan.

Odkrili smo spletno stran Skin Deep – Cosmetic Safety Database, kjer lahko preverite, kako (ne)varna so ličila, kozmetika, laki, parfumi, izdelki za nego otrok, ust in las.

Koliko so varni vaši kozmetični izdelki? - Foto: Fotografija Shutterstock

Če ste občutljivi na določeno sestavino ali pa vseeno želite paziti na to, kaj daste nase, lahko na omenjeni spletni strani za veliko število izdelkov preverite, kaj točno vsebujejo in če je katera od sestavin potencialno nevarna. Če pa v seznamu produktov ne najdete svojega, lahko vtipkate njegove sestavine in program vam bo povedal, kako (ne)varne so. Izdelki so ponavadi označeni kot zelo nevarni, če vsebuje sestavino, ki naj bi povzročala raka ali ovira delovanje žleze z notranjim izločanjem.

Raziskovalec Sean Gray, ki dela pri Environmental Working Group, organizaciji za varovanje zdravja in okolja, pravi: »Upam, da bodo ljudje končno spoznali, koliko kemikalij je v izdelkih za osebno nego, ki jih uporabljajo. Skoraj 90 odstotkov sestavin v kozmetičnih izdelkih ni bilo raziskanih, tako da nihče ne ve, če so škodljivi ali ne« pojasnjuje Gray.

Na strani si med drugim zanimivimi informacijami lahko preberete tudi, da veliko izdelkov za okoli oči vsebuje živo srebro, ki se hitro vpije v kožo in nabira v telesu, kar lahko povzroči alergične reakcije. Še posebej je škodljiv v času nosečnosti, saj ovira razvoj možganov zarodka in kasneje otroka.

Zanimivo je, da je uporaba živega srebra prepovedana v večini kozmetičnih izdelkov, razen tistih za okoli oči. Pa še v teh primerih je dovoljena le določena količina. A vseeno ga lahko najdemo v marsikateremu lepotnem izdelku.

Najbolj brano