Kako spet do mladostnega vratu

Med negovalnimi obredi pogosto radi pozabimo na vrat. Pa vendar očitno izdaja naša leta. Ponujamo vam nekaj rešitev, da boste lahko z olajšanjem pustili vratno rutico doma.

Kako spet do mladostnega  vratu - Foto: Fotografija Shutterstock

Ko se naguba, odebeli ali povesi, vrat hitro postane tarča našega nezadovoljstva. In to, da se nekako trudimo sprejeti svoje obrazne gube, še ne pomeni, da si vseeno ne želimo narediti nekaj s svojim vratom. Kaj imamo v mislih? Obrazno-vratni poseg zategovanja kože ali lifting seveda ostaja najbolj korenit kirurški poseg, vse bolj pa se uveljavljajo številne nežnejše metode. Poglejmo torej, kaj lahko sodobna medicina naredi za vas.

Moj vrat se poveša

Dva scenarija, dve rešitvi

Če je koža že močno povešena, je kirurški nož pravzaprav edina rešitev. Obrazni lifting spet napne mišice, zgladi kožo na vratu, odstrani povešena lica in z odstranitvijo odvečne kože na novo začrta obrazni oval. Kirurg skrije brazgotino za ušesom dovolj visoko pod lasmi, da je neopazna. Za poseg pripravite od 4000 do 6000 evrov. Zategovanje kože samo na vratu, pri katerem skrijemo brazgotino pod bradno linijo, pa je zelo redko.

Če je koža le malo povešena in še dokaj čvrsta, je najprimernejša rešitev injekcija botoksa. Toda pozor, njegova uporaba na spodnjem delu obraza je veliko boj zahtevna kot na zgornjem, rezultati pa so težje predvidljivi, zato zaupajmo le izkušenim strokovnjakom. Če imamo na vratu izraziti linji, ki sta znamenje delovanja kožnih mišic, vbrizgamo vzdolž vsake linije, ki lahko sega vse do dekolteja, od ene do dve enoti botoksa na vsake dva do tri centimetre. Če postopek ponavljamo vsakih šest mesecev, bomo proces opazno zavrli.

Moj vrat je zguban

Koža na vratu, ki je tanjša in manj odporna od kože na obrazu, je podvržena veliki mišični aktivnosti. Če se gubice šele izrisujejo, bi bilo dobro poskrbeti za večjo vlažnost kože. Najboljša metoda je revitalizacija, ki zajema kopico kožnih mikrovbrizgov hialuronske kisline, s katero kožo spet navlažimo in zgostimo. Tehniko plitvejših vbrizgov imenujemo mezolift. Postopek je neprijeten, a ne prav boleč. Pripravite se na tri tretmaje v razmiku po mesec dni, ki jim sledi še vzdrževalni poseg enkrat na leto.

Slaba stran so modrice, ki se lahko pojavijo v prvih dneh po posegu in ki jih boste lahko skrili le z vratno rutico. Kaj pa frakcionirana laserska metoda, o kateri se govori zadnje čase? Ablativni modeli prisegajo na obnovo kolagena, ki pride v poštev, ko želimo doseči bolj poln videz. Metoda predvideva enega do tri tretmaje, ki jim sledi nekaj dni rdečice. Nestrokovni poseg lahko povzroči opekline, ki se na koži vratu le počasi zdravijo. Nekateri kirurgi se raje odločajo za neablativno metodo, ki je sicer manj učinkovita, a tudi manj tvegana.

Dobila sem podbradek

Nekateri obrazi se hitro postarajo in za nameček prejmejo še dodatno merico maščevja pod vratom, ki bi se ga vsekakor radi znebili. Če je koža še čvrsta in lahko predvidevamo, da se bo po posegu spet skrčila, kirurgi svetujejo liposukcijo pod lokalno anestezijo. Pričakujete lahko edem (kak teden) in modrice (teden do dva). Če je koža že preveč izčrpana, pa lahko odvečno kožo odstrani le kirurški nož.

Imam povešena lica

Povešanje spodnjega dela obraza popači obliko vratu. Zarezico, ki se pojavi med vratom in licem, lahko zapolnimo s hialuronsko kislino, vendar le v začetni stopnji staranja, saj bi sicer preveč obtežili obliko obraznega ovala. Glede radiofrekvenčnih posegov pa so mnenja deljena. Končni uspeh je namreč nezanesljiv – v nekaterih primerih dosežemo manjšo zategnitev, v drugih pa ni vidnih sprememb.

Imam rdeče madeže

Rdeča obarvanost vratu je zelo neprijetna. Erythrosis coli, kot jo poimenujejo strokovnjaki, se pojavi na zunanjih straneh vratu. Vzrok je fotostaranje kože. Pojavi se lahko tudi, če pred sončenjem nanesemo na vrat parfum. Težavo lahko reši tretma s pulzirajočo intenzivno svetlobo. Potrebne so tri do štiri ponovitve v razmiku enega meseca. Če pa vas morijo rjavkasti madeži (ki so na vratu vendarle manj pogosti kot na dekolteju), si privoščite tretma z laserjem.

Najbolj brano