Kako ohraniti mladostno kožo? Takoj ko dopolnite 30 let, začnite uživati ​​3 živila, ki brišejo gube

13. 6. 2024
Eden od načinov za zaščito vaše kože je skrb za vnos hranil, saj telo potrebuje dragocena hranila za ohranjanje zdrave in čvrste kože. (foto: Profimedia)
Profimedia

Lahko dobite fantastično drago kremo proti gubam, a če ne delate na notranjem boju proti prostim radikalom, ne bo naredila ničesar. Dietetiki in plastični kirurgi pravijo, da se pomlajevanje kože začne na krožniku.

Trend med mnogimi mlajšimi je uporaba izdelkov proti staranju in resnica je, da se koža začne starati šele v srednjih ali poznih dvajsetih letih. Čeprav je pomembno, da se držite splošne rutine nege kože, uporabite anti-aging rutina« ni potrebna do 29. Ko pa dopolnite 30 let, bi morali videti, kaj storiti. Takrat se proizvodnja kolagena začne upočasnjevati, funkcija kožne bariere oslabi in kožne celice začnejo izgubljati energijo. Vse to vodi do tega, kar povezujemo s staranjem kože: drobne gubice, temne lise, povešenost, hrapavost itd.

Ne spreglejte:

Eden od načinov za zaščito vaše kože je skrb za vnos hranil, saj telo potrebuje dragocena hranila za ohranjanje zdrave in čvrste kože. "Telesu morate dati surovine za regeneracijo," je za podkast mindbodygreen.com povedala Jennifer Hanway, certificirana nutricionistka. Na tem portalu ugotavljajo, da se izogibajo uporabi izraza "proti staranju", saj se jim staranje zdi privilegij - "če se ne staraš, ne živiš", vendar delajo izjemo, saj ta stavek uporablja celotna kozmetična industrija.

Amino kisline

Kolagen in elastin sta strukturna proteina, ki pomagata oblikovati kožni oder. V bistvu ohranjajo kožo čvrsto, gladko, voljno in mladostno. Na žalost se na neki točki v poznih dvajsetih letih količina kolagena, ki ga telo proizvede, upočasni, medtem ko se hitrost njegove porabe pospeši. Posledica tega je stopnja izgube od 1 do 2 % na leto. Spremembe so neizogibne in del procesa staranja, vendar lahko storite veliko stvari, da izboljšate proizvodnjo kolagena. Zelo pomembno je, da se osredotočimo na vnos aminokislin. So gradniki beljakovin, dobimo pa jih z vnosom beljakovin. Priporočeni prehranski vnos (RDA) beljakovin je 0,8 grama na kilogram telesne teže na dan. To je najmanjša količina beljakovin, ki jo oseba, ki sedi, potrebuje med delom za vzdrževanje bazalnega metabolizma. Za dodatne koristi moramo zaužiti 1 do 2 grama beljakovin na kilogram telesne teže. Večina strokovnjakov predlaga, da si prizadevate za približno 100 gramov beljakovin na dan. "Za večino žensk je 100 do 120 gramov res dobro izhodišče."

Zdrave maščobe (omega 3)

Sčasoma kožna pregrada oslabi zaradi notranjih in zunanjih dejavnikov. Od zunaj je koža bombardirana z različnimi stresorji, kot sta onesnaženje in izpostavljenost UV žarkom. Notranje lahko k poškodbam prispevajo tudi vnetja, stres in pomanjkanje hranil. "Uživanje hrane, bogate s hranili, je velika stvar, ki jo lahko storite, da upočasnite proces staranja," je dejal plastični kirurg Anthony Jan in opozoril, da so omega-3 maščobne kisline, ki jih poudarja za zdravje kože.

Zakaj Omega-3?

Dobre, zdrave maščobe delujejo protivnetno. Študije ga podpirajo in odkrivajo, da imajo omega-3 maščobne kisline močne antioksidativne in protivnetne lastnosti ter pomagajo telesu v boju proti poškodbam prostih radikalov in oksidativnemu stresu. obsežen pregled 38 študij je pokazal, da dodatki omega-3 pomagajo uravnotežiti vnetni odziv kože. Zlasti za kožno pregrado lahko omega-3 pomagajo ohranjati naravno lipidno plast kože. Ena študija je pokazala, da udeleženci, ki so kombinirali dodatke omega-3 z lokalnimi zdravili izboljšalo splošno zdravje in videz kože v primerjavi s tistimi, ki so uporabljali samo lokalna zdravila.

Koencim Q10

Telo potrebuje antioksidante za boj proti prostim radikalom, škodljivim molekulam, ki uničujejo kožo in telo. Za boj proti rednemu napadu okoljskih agresorjev telo dejansko proizvaja lastne antioksidante, vključno s koencimom Q10 (CoQ10). CoQ10 je v maščobi topna spojina, ki jo najdemo v vseh vaših celicah in pomaga celicam proizvajati energijo. Deluje v mitohondrijih (elektrarna celic) in prenaša elektrone, ki pomagajo proizvajati energijo. Ta energija se uporablja za izvajanje različnih funkcij po telesu, vključno s proizvodnjo komponent kože, kot sta kolagen in elastin. Ko dopolnite 30 let, ste na odličnem mestu, da se resno začnete ukvarjati z nego kože, vendar se ne bi smeli osredotočiti samo na zunanjo nego kože, temveč dati prednost močni, zdravi in ​​uravnoteženi prehrani, da bo koža ostala čvrsta in mladostna.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: To sta 2 znamenji zodiaka, ki ju ima vesolje še posebej rado

Priporočamo tudi: Kako poskrbeti, da bo vaš nasmeh zasijal? 3 najboljše barve šmink za ustvarjanje vtisa bolj belih zob

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač