Hialuronska govorica ali rezerva vlage v koži

Napis hialuronska kislina na kremah mi je včasih vzbujal nezaupanje. Predvsem beseda kislina, v izraz hialuronska se nisem poglabljala.

Hialuronska govorica ali rezerva vlage v koži

To je pač nekaj, kar se druži z liftingom in drugimi rečmi proti staranju in kar bom uporabljala čez kakšnih 20 let, sem si mislila. In se še naprej zanašala na govorice, da se z določenimi kremami ne sme začeti prezgodaj, sicer se bo koža nanje navadila in se prej postarala. Tako sem dolga leta prisegala le na vlažilne kreme.

V novem valu organskih sredstev za nego kože, kjer je manj več, se je pač politično korektno izogibati izdelkom z vsebnostjo težko izgovorljivih sestavin. Toda ženske se vseeno ne moremo izog­niti pogovorom o kremah in negovalnih postopkih ter med temi ne manjka modrovanja o učinkovitosti določenih organ­skih in anorganskih kemijskih spojin. Ne da bi se nam zapletel jezik, smo se naučile pravilno izgovoriti hialuronska, kot bi šlo za nekaj povsem vsakdanjega. Stavim pa, brez podcenjevanja, da nas večina o tej kislini pravzaprav ničesar ne ve. Med njimi sem bila tudi jaz, dokler mi dermatolog na vprašanje, ali je za nego kože na obrazu dovolj dobra vlažilna krema, odgovoril, da naj vsebuje hialuronsko kislino. In takrat me je začela zanimati. Izbrskala sem, kako deluje, povezavo med njo in kolagenom, ter ugotovila, da je resnično nekaj na tem in da ne gre le za marketinške prijeme kozmetičnih hiš.

Kaj je kolagen in kaj hialuronska kislina?

Prožnost in čvrstost koži zagotavljata predvsem kolagen in elastin v usnjici. Kolagen je glavna beljakovina v našem vezivnem tkivu, kolagenska vlakna pa imajo vlogo podporne strukture. Hialuronska kislina pa je naravna sestavina kože, ki deluje kot močan naravni vlažilec. Njene molekule tvorijo glavno sestavino vezivnega tkiva med kožnimi celicami. Podobno kot goba vsrka in zadrži v sebi celo do tisočkrat več vode od svoje teže, in tako svojo prostornino občutno poveča. Tako prispeva k večji gostoti kože in s tem večji prožnosti ter je eden izmed najpomembnejših uravnalcev presnove vode v naši koži. Z leti količina hialuronske kisline, ki je torej odgovorna za napet, gladek, mladosten videz kože, in koncentracija kolagena upadata, kar vodi do zmanjšanja prostornine kože, posledica pa so gube.

Zadržimo vodo v koži

Hialuronsko kislino vsebujejo številni kozmetični izdelki in tudi večina izdelkov za zapolnjevanje gub. Pojavlja se pod imenom sodium hyaluronate. Deluje kot sredstvo, ki zadržuje vlago, saj jo privlači iz zraka in veže na kožo. (Prvi občutek ob nanosu izdelka, ki vsebuje hialuronsko kislino, je zato lahko zategovanje kože, kar si marsikdo napačno razlaga – kot izsuševanje kože.) Zaradi tega učinka je njena sposobnost vlaženja zelo močna, vendar moramo za učinkovito delovanje telesu zagotavljati zadosten vnos vode, in sicer s pitjem tekočine.

V lepotni medicini

Hialuronska kislina je torej ena od človeku lastnih snovi, ki se uporabljajo tudi kot naravni polnilci oziroma filerji. Njihova značilnost je, da so fiziološki in torej niso kancerogeni, temveč varni, a ker jih telo sčasoma samo razgradi, niso trajni. Učinek je večinoma zmeren, tako da strokovnjaki opozarjajo na realna pričakovanja, saj so rezultati vidni največ šest mesecev. Namen dermalnih polnilcev z metodo injiciranja je povečati volumen globljih plasti kože ter zgladiti in zapolniti linije med obrvmi in med nosom, smejalne gube na licih in kotičkih ustnic, pod kotički ustnic, gube v zgornji ter spodnji ustnici. S polnilci lahko učinkovito napolnimo tudi upadla lica, preoblikujemo brado in nosno konico ali zapolnimo brazgotine, ki so posledica mozoljavosti.

Živa M. Brecelj
fotografija Shutterstock

Najbolj brano