V času koronavirusa je nujno očistiti tudi nakit. Tukaj je 5 enostavnih trikov za čiščenje

Priročnik za čiščenje nakita med izbruhom koronavirusa.

V času koronavirusa je nujno očistiti tudi nakit. Tukaj je 5 enostavnih trikov za čiščenje - Foto: Profimedia

Kolikokrat na dan si umivate roke? Koliko sredstev za čiščenje rok lahko uporabite v 24 urah? Nikoli si niste mislili, da si boste postavljali taka vprašanja, vendar so to izredni časi in postajajo vse strožji. Če ste še vedno zunaj, četudi samo na sprehodu, morda nosite svoje prstane. Morda zato, ker jih vedno nosite, ali preprosto zato, ker vas razveseli, če pogledate navzdol in na sebi vidite čudovite spremljevalce v času, ko nas pestita žalost in strah.

1. Izogibajte se mila za roke in alkoholnih čistilnih sredstev

Močna čistila lahko povzročijo, da dragi kamni postanejo umazani in motni. Zato predlagamo, da vodo zmešate z malo čistila za okna in vanjo potopite svoje prstane. Delci umazanije bodo kar sami priplavali na površje.

2. Trik s čistilom za posodo

Najvarnejši način čiščenja nakita doma je s toplo vodo in blagim milom za posodo. Lahko jih namočite tudi za nekaj ur, da umazanija ali ostanki kreme za roke zares odstopijo s prstanov, nato pa jih narahlo skrtačite s ščetko z mehkimi ščetinami. Prepričajte se, da skrtačite tudi za kamni in med vsakimi luknjicami, kjer se najpogosteje nabira umazanija.

Vendar pozor, čistil ne bi smeli uporabljati na nobenih organskih draguljih, kot so korale ali biseri. Alkohol v čistilnem sredstvu lahko izsuši dragulje in povzroči površinske poškodbe ali razpoke. Sredstva za zaščito rok tudi niso varna na poroznih kamnih, kot so opali ali turkiz.

3. Kako očistiti starinski nakit?

Voda lahko vpliva na videz kamnov. Prav tako z vodo ne bi smeli čistiti medaljonov ali kateregakoli drugega nakita s fotografijo.

4. Kako očistiti nepravo zlato?

Nega umetnega zlata je pravzaprav lahko prav tako težka kot skrb za pravo zlato, saj lahko zlahka porjavi, njegova barva pa lažje zbledi, če nanesemo napačna čistilna sredstva. Limona se že dolgo uporablja za odstranjevanje oksidirane plasti znakita, ki se tvori na kovinah po določenem času. Limoni lahko dodate tudi malo sode bikarbone. Limona je naravna kislina in drgnjenje polovice narezane limone na nakit lahko pospeši postopek čiščenja. Srebrni nakit lahko čez noč date v skodelico vode z limono in malo soli, še posebej dobro pa deluje na srebru. Nakit nato zdrgnite s krpo.

Še ena rešitev, ki jo lahko poskusite, je beli kis. S tem vašega nakita ne boste samo očistili, ampak mu dali tudi visok sijaj.

5. Seveda pa je včasih najbolj preprost nasvet najboljši

Ko ste v dvomih, je vedno bolje, da si snamete prstane, preden si umijete roke. In še zadnja stvar, če si med umivanjem prstane snamete in položite ob korito, se prepričajte, da je odtok zaprt, v redu?
 

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Poglejte, kako se obleči za sestanek preko Skypa. Pozorni bodite na to malenkost!

Priporočamo tudi: Razkrivamo, kako v času koronavirusa poslujejo največje svetovne luksuzne znamke
 

Najbolj brano