Nepozabno potovanje Coco noir

Coco Noir je nov Chanelov parfumski dragulj, edinstvena mojstrovina parfumerja Jacquesa Polgea, zgodba, ki se kot brezčasno potovanje začne in konča v Benetkah.

Lepota, 26. 8. 2012
Nepozabno potovanje Coco noir

Benetke, mesto, kjer se kot umetniška slika stikajo zemlja, voda in nebo. Benetke, mesto navdihov, mozaik Vzhoda in Zahoda. Benetke, mesto, v katerem je svoje vnovično rojstvo doživela Coco Chanel. Benetke, ključ do nove Chanelove vonjave, Coco Noir.

Potovanje se začne avgusta 1920: Gabrielle Chanel po smrti svoje velike ljubezni Boya Capela prvič v življenju zapusti Francijo. Odkrivanje Benetk je bilo blagodejno potovanje, ki ji je pomagalo premostiti tesnobo ob tej nenadomestljivi izgubi, vsi njeni nadaljnji izleti v Benetke pa so postali obredni del njenega novega življenja, njenega novega ustvarjalnega obdobja. Pod okriljem prijateljice Misie Sert se je Coco seznanila z vsemi znamenitostmi Benetk, kot so peščene plaže na otoku Lido, čolnarji, trg San Marca, kavarna Florian ..., in seveda nepozabnim nočnim življenjem, ki se je največkrat končalo s še zadnjo pijačo v znamenitem baru Harry's. Njene kreacije so postale bolj zračne, še bolj sodobne in prav zaradi razkošnega značaja mesta tudi bolj bogate in dodelane.

Mademoiselle Chanel je v mestu, ki ga je poimenovala Okno v Orient, odkrila razkošne barve, med drugim zlato, ki jo je z razlago, da je ženska zapeljiva le, če ji uspe ohraniti skrivnostno plat in odprtost, nadvse uspešno vpeljala v strogi svet črne in bele. Navdušenje nad bizantinskimi mozaiki, baročnim stilom konzol, velikanskimi ogledali ter lestenci in svečniki iz muranskega stekla je prenesla v svoje stanovanje na Rue Cambon, ko je stene pozneje prekrila z zlato pobarvano juto.

Coco Chanel, ki je svoje odločitve sprejemala tudi na podlagi numerologije in simbolov, je 'posvojila' tudi zaščitni znak mesta Benetk, leva. Lev, njeno astrološko znamenje, simbol moči in svobode, je takoj postal njen talisman. Potovanje v Benetke je Coco Chanel tako prineslo nepričakovano presenečenje s končnim ciljem, ki je bil veliko lepši, kot si ga je lahko predstav­ljala. Nekaj takega kot rojstvo nove dišave; gre za edinstveno intuicijo, ki je ni mogoče opisati in ji slediti, temveč samo začutiti. In sadež te neotipljive skrivnosti je prav Coco Noir. Ima vso svežino in moč nove kreacije, neukrotljiv okus svobode in kljub temu nekaj, kar ga veže na parfumsko tradicijo hiše Chanel. Njen kreator Jacques Polge meni, da je dišava lahko individualna in ostane večna le zaradi tistih, ki so prišli pred njo. In pred njo so prišli vonja Coco in Coco Mademosielle ter potovanje Gabrielle Chanel v Benetke.

Jacques pravi, da je duša Coco Noir skoncentrirana v njeni leseni bazi in mošusovih notah – tako kot začimbe opredeljujejo Coco in jasmin Coco Mademoiselle. Kot črni žamet znamenitih benečanskih obrtnikov, ki so svoje tkanine barvali v več zaporednih nanosih, da bi iz temačnih odtenkov privabili sijaj, je Coco Noir velikodušno oplemeniten s sloji sandalovine, vetiverjem, pačulijem, vaniljo, kadili, notami semen tonka in mošusa.

Gre za obilje, ki preraste v svetlo dragoceno dišavno obliko. Napetost med senco in svetlobo svoj pravi trenutek doživi v končni kompoziciji. Pikantna svežina rožnatega popra in grenivke v vrhnjih notah dišavi pričarajo svež, lahek in živahen trenutek. Nato je na vrsti dolg in čuten cvetlični val belega jasmina, vrtnice in narcise, ki deluje elegantno in hkrati zelo vznemirljivo. Medtem ko suhe note cedre in listi geranije, vzgojene v Grassu, kontrastnemu zapeljivemu cvetličnemu šopku dodajo osvežilen mentolen značaj. Simfonična kombinacija, ki se poveže z osnovo v sijočo celoto, nas znova opomni, kaj dišava dolguje ženski in kaj ženska dolguje sebi.

Coco Noir nosi izrazit podpis Chanelove parfumske tradicije, nosi podpis poželenja, iskrenosti, skrivnosti in briljantnosti, znotraj katerega se prepletata in dopolnjujeta njen baročni in klasični značaj. Coco Noir je razkošna in skrivnostna dišava. Je potovanje in poklon Gabrielle Chanel, ki sta jo popolnoma prevzela bleščanje in črna barva mesta Benetk, mesta, ki je odločilno vplivalo na njeno kreativno pot in njeno življenje. Spet se vračamo v Benetke.

Jacques Polge, parfumer hiše Chanel

»Poduhaj in boš videl,« razloži. Z Jacquesom Polgeem, ekskluzivnim ustvarjalcem dišav za hišo Chanel od leta 1978, ne boste okusili hitrih, trendnih dišav muh enodnevnic, ki se ne nazadnje nimajo niti časa razviti do svoje parfumske popolnosti. Jacques verjame, da je dišavo treba negovati kot skrivnost in razumeti kot občutljiv jezik čutnosti. Kot nekdanji študent literature in angleščine parfum rad primerja s poezijo. »Dišava je neke vrste poezija. Ne govori, ampak daje tako veliko.«

Christopher Sheldrake, parfumer, direktor raziskovalnega oddelka hiše Chanel

Anglež, rojen v Indiji ... Če je res, kot pravijo, da za vedno ostanemo domačini v deželi, kjer smo preživeli otroštvo, potem Christopher Sheldrake nekaj svojih skrivnosti dolguje Madrasu, kjer je preživel sedem let svojega otroštva. Še vedno se spominja vonjav belega cvetja na velikem drevesu pred templjem, lilij in gardenij. Obilje oblik in vonjav, ki so prav mogoče glavni 'krivci', da je svoje življenje posvetil čudovitemu svetu surovih materialov, ki jih danes tako spretno uporablja v parfumskih kreacijah.

Najbolj brano