Moringa: Kaj je to in zares dobri razlogi, zakaj jo uporabljati

Spoznajte zdravilno rastlino Moringa, ki jo najdemo na področjih Indije, Pakistana, Bangladeša in Afganistana.

Lepota, 9. 3. 2017
Moringa: Kaj je to in zares dobri razlogi, zakaj jo uporabljati - Foto: Profimedia

Za uživanje zdravilne rastiline se uporabljajo njeni listi, cvetovi, plodovi, semena in korenine. Listi moringe hranijo v sebi veliko vitaminov in mineralov. V tradicionalni kuhinji se ga uživa podobno kot špinača ali se jo posuši na zraku in uporablja v prahu kot začimbo.

Uporabljamo jo ...

V boju z astmo. Ena izmed študij kaže, da so se pri asmatikih, ki so uživali 3 grame moringe 2-krat na dan 3 tedene, simptomi astme zmanjšali.

Za povečanje proizvodnje materinega mleka. Zgodnji dokazi kažejo, da je jemanje 250 mg praha moringe dvakrat dnevno po porodu odlično za povečanje proizvodnje materinega mleka.

Za lajšanje črevesnih in trebušnih težav, kot so krči, razjede, zaprtje, driska in trebušne bolečine.

Proti bolečinam v sklepih, artritisu in revmatizmu.

Proti zastajanju tekočine v telesu.

Proti vnetjem, ki lahko privedejo do kroničnih boleznih.

Kot pomoč pri težavah s srcem in pri visokem krvnem pritisku.

Kako deluje?

Moringa vsebuje veliko količino vitaminov, mineralov, antioksidantov in beljakovin.

Slovi tudi kot najbolj hranilna rastlina na svetu, saj vsebuje kar 20 aminokislin, 46 antioksidantov, 36 protivnetnih sestavin in več kot 90 drugih hranil.

Ena od njenih najpomembnejših sestavin je zeatin – edinstven rastlinski hormon, ki so ga odkrili šele pred kratkim in našemu telesu omogoča, da lahko pravilno absorbira druge dragocene snovi.

Kako jo uživamo?

Moringo lahko uživamo v obliki posušenega praha ali v obliki stisnjenega prahu v kapsulah.

V obliki posušenega prahu moringa vsebuje: 25-krat več železa kot špinača, 17-krat več kalcija kot kravje mleko, 36-krat več magnezija kot jajca, 10-krat več vitamina A ali beta karotena kot korenje, 50-krat več vitamina B1 kot sardele, 50-krat več vitamina B2 kot oreščki, 7-krat več vitamina C kot pomaranče, 15-krat več kalija kot banane in 37-krat več antioksidantov kot rdeče grozdje.

Vir: Bioforma.si

Preberite še: NAGRAJUJEMO: Preizkusite dnevno hranljivo kremo Bocassy in osvojite lušten kozmetični paketek

Priporočamo tudi: Partnerstvo: 15 načinov, kako se izogniti konfliktom

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri