Lepotna misija: Celostno pomlajevanje

Katera štiridesetletnica jih ne bi rada kazala trideset? Zagovarjam radostno staranje, nisem za botoks, a vseeno bi bila rada videti mlada.

Lepota, 17. 12. 2014
Lepotna misija: Celostno pomlajevanje - Foto: profimedia

Nisem za posege, ki vključujejo injekcije in kirurške nože, niti kavitacija ni moja prijateljica, poleg tega menim, da le ko se znotraj počutimo mlade, torej imamo dovolj energije za službene obveznosti, družinsko življenje pa tudi dejavnosti, ki jih namenjamo le sebi, mladostnost izžarevamo navzven.

In prav tu mi je 'zaškripalo' – v zadnjih mesecih sem se počutila, kot da ugaša ogenj v mojem telesu: imela sem vedno manj energije in komajda sem se še znašla med vsemi obveznostmi; ko sem opazovala svoje starše pri 60+, pa si nisem želela, da bi bila pri njihovih letih v njihovi koži. Ali celo še slabši.

Odločila sem se za korenito spremembo: jutra sem začenjala z žvrkljanjem kokosovega olja, da bi 'izžvrkljala' strupe iz telesa, nadaljevala sem s spirulino in pozdravi soncu, ki sem jih poplaknila z zelenim zmečkančkom, v katerem se je prav vsak dan bohotil sveže nabran regrat s travnika ob hiši. Poleti sem se poskušala čim bolj obvarovati stresa – službene obveznosti sem zmanjšala na minimum in veliko časa namenila družinskemu in prijateljskemu življenju, zdravi prehrani in sprehodom v naravi.

A še vedno mi je primanjkovalo energije. Ko me je v začetku jeseni prijateljica povabila, da greva skupaj preizkusiti programe pomlajevanja v Center celostnega pomlajevanja in rehabilitacije LifeClass, ki so namenjeni vsem, ki si želijo upočasniti staranje, se dolgo počutiti vitalni, polni energije in ohranjati lep videz, sem lahko rekla le: ja. Želela sem se pogovoriti z zdravnikom, videti svojo krvno in metabolno sliko ter obenem biti celostno obravnavana.

Na testu

Pot s prijateljico na morje mi vedno da energijo, pa čeprav sem prejšnji dan pisala članke do treh zjutraj. Kapučino na morskem dopoldanskem soncu je bil pika na i, naslednjo piko pa sem dobila v prst že naslednji trenutek. Začelo se je v laboratoriju, kjer so mi vzeli kapljico kapilarne krvi, da so lahko odčitali napade prostih radikalov in mojo antioksidativno obrambo.

Prosti radikali nastajajo v telesu kot stranski produkt presnove in posledica izpostavljenosti sevanjem ter onesnaženosti okolja. So močno reaktivni, zato lahko poškodujejo celično sestavo in s tem vplivajo na nastanek različnih bolezni. Pri normalnem, učinkovitem procesu v telesu se nevtralizirajo s pomočjo antioksidantov v obliki lastnih encimov.

Pri zdravih osebah je razmerje med prostimi radikali in antioksidanti uravnoteženo, drugi si ga lahko povrnejo tako, da redno uživajo vsaj tri, najbolje do šest obrokov, ki vsebujejo z antioksidanti bogata živila, in se čim bolj izogibajo stresu. Test je razkril, da moje telo ni pod oksidativnim stresom, in zaploskala sem si, da sem stres, ki sem ga vsa leta tako vestno nosila s seboj, čez poletje iztresla iz svojega telesa. Očitno sem na dobri poti, da mi uspe zaživeti zdravo in mladostno brezskrbno življenje, le privoščiti si moram več odklopa. Odkljukano.

Sledila je neinvazivna metoda preiskave celičnega metabolizma: pregled mojega presnovnega procesa, neravnovesij v presnovi in morebitnih pomanjkanj vitalnih hranil. Rezultati o moji imunski odpornosti, metabolični regulaciji, zaščiti pred metabolno acidozo, fizični kondiciji telesa, zaščiti pred oksidativnim stresom, mentalni zmogljivosti, stanjem vezivnega tkiva, uravnavanju vnetnih procesov v mojem telesu in ugotavljanju zaščite pred nalezljivimi boleznimi so bili presenetljivo dobri.

Izvedela sem tudi, da me je izčrpanost v zadnjem času najverjetneje mučila predvsem zato, ker me je napadel neki virus. Torej moje telo še ni za v staro šaro! Tokrat sem se odločila, da izpustim popoldansko kavo, saj je v mojem telesu očitno energije dovolj. Ustni kotički so se vedno bolj obračali navzgor.

Z zdravnico sva se torej morali pomeniti še o prehrani, ki je najprimernejša za moj tip metabolizma, da bom imela še več energije in bo moje počutje vsak dan točno takšno, kot si želim (torej takšno kot pri dvajsetih). Test je pokazal, da moj prebavni sistem ne zahteva posebne diete, da je pomembno le to, da je moja prehrana uravnotežena, pestra in čim bolj hranilna. Kakšen blagor!

Na glavo

Ker sem bila po testih ravno prav navihana, sem komaj čakala, da me postavijo na glavo. Ja, dobesedno. Neskončno sem si želela preizkusiti terapijo Gamma Swing, saj obožujem raztezanje telesa, po njem se počutim mladostno, prekrvavljeno, celo večjo. Moja hrbtenica ni več tako prožna kot pri dvajsetih – tu ni nobene znanosti – preveč se prepuščam delu za računalnikom in premalo se gibam. Gamma Swing ne nadomesti redne telovadbe, je le njen podaljšek, a priznam –

včasih je pač lepše viseti navzdol in gledati svet z druge perspektive, kot se potiti v telovadnici. Poleg tega mi takšna naprava prijetno raztegne telo, še bolj kot joga, in prav nič me ne peče vest, če si privoščim terapijo, ki lajša bolečine, sprosti moje mišice, na hitro izboljša mojo gibljivost in omili ali celo izbriše težave, povezane s prekomernim sedenjem za računalnikom. Terapevtka mi je torej na noge namestila pasove, ki so moje telo držali v obratnem položaju.

Sprva mi je Gama Swing dvignil le ledveni del in ga nežno zibal, s čimer so se počasi raztegnile moje mišice in vezi, blago so se ločile sklepne površine pri malih vretenčnih sklepih, obenem pa se je zmanjšal pritisk na območju medvretenčne ploščice. Nato me je potegnila navzgor v nekakšen položaj sveče, po nekajminutnem nihanju v tem položaju pa sem 'zapustila zemljo' in le še obvisela. Bilo je osvobajajoče, prijetno, dokler ... nisem začutila močnega pritiska v nosni votlini, ki me je spomnil na nedavno bolečino sinusov in besede zdravnice, da me razjeda neki virus.

Prišla je še druga bolečina – v križu. Ta je tako zakrčen, da bi potrebovala kar nekaj terapij, da bi bolečina izginila, še več – tudi celulit bi pomahal skupaj z njo, mi je zagotovila vodja centra, ki mi je pojasnila, da ženske v križu ne nosimo le težav, temveč zapiramo pretočnost, in ko jo odpremo, izgine vrsta težav – od otekanja nog do celulita in seveda bolečin v križu.

Solna soba in blatna buba

Moje težave s sinusi so me po svežem mediteranskem kosilu z novimi okusi 'starih' jedi v velnes hotelu Apollo popeljale v solno sobo, ki je v celoti obdana s plastjo soli. Negativni ioni v posebni sobi, poseben osvežilen vonj ter sproščujoča meditativna glasba so me odnesli v trden spanec. Zbudila me je terapevtka, ki me je popeljala v drugo sobo, da me je namazala z vročim solinskim blatom – fangom.

Moje telo je predlo od zadovoljstva, ko ga je vroča, s slanico obogatena istrska ilovica grela ter iz mene izvabljala strupe in mehčala kožo. Terapevtka mi je povedala, da so fango včasih uporabljali zgolj v zdravstvene namene, sčasoma pa so z raziskavami dognali, da ima tudi veliko blagodejnih in lepotnih učinkov na kožo: je odlično sredstvo za obnovo in učvrstitev kože, hkrati pa je zaradi visoke vsebnosti mineralov in delovanja na prekrvitev zelo učinkovit pri odstranjevanju celulita. Še en plus za pravilno izkoriščen dan.

Medtem ko sem ležala zavita kot mumija v po morju dišeči fango, me je spet skoraj zmanjkalo, a ko sem se oprhala in oblekla, sem bila kot prerojena. Razložili so mi, da zato, ker terapije v teh belih sobah, ki so popolnoma ločene od hrupa vsakdanjika, pozitivno vplivajo na naše živčno, duševno in čustveno stanje. Solne sobe namreč posnemajo atmosferske klinike, ki so v naravnih solnih jamah in rudnikih.

So medicinsko dokazane in klinično preizkušene ter imajo odlične rezultate pri izboljšanju zdravja, saj drobni delci suhega aerosola soli pri vdihavanju sežejo globoko v spodnji del pljuč, od koder izvirajo težave z dihanjem. Rezultat vdihavanja aerosola soli je odprava sluzi, ki blokira dihalne poti, obenem pa se sluznica po rednih terapijah odebeli in okrepi ter ščiti telo pred virusi, bakterijami, alergeni in drugimi škodljivimi dejavniki iz okolja.

Točno to, kar sem potrebovala!

Morda bom lahko prav s sproščanji v solni sobi odpravila svoje težave s prepolnimi sinusi ter se obenem še globoko sprostila in napolnila s čisto svežo energijo, čistim zdravjem in čisto mladostnostjo.

Po enem dnevu, ki sva ga s prijateljico zaključili kot dami (prednost štiridesetih) – na najlepši plaži na Jadranu, Meduzi, kjer sva se nastavili poznopopoldanskim sončnim žarkom in užili zadnje dneve sproščujočega kopanja v morju –, nisva bili videti deset let mlajši. A namesto s kozarcem šampanjca na ležalnikih sva na najin dan nazdravili s sadno-zelenjavnim svežim sokom, saj nisva hoteli takoj 'zastrupiti' osvobajajočega občutka prerojenosti.

Poti do cilja – upočasnitve procesa staranja – sva zdaj še podrobneje spoznali in obljubili sva si, da bova upoštevali nasvete, da si bova tudi čez 40 let lahko privoščili takšne ženske pobege, ki naju bodo delali lahkotnejši, bolj povezani s svojima telesoma in srečnejši, da sva še vedno zdravi.

Petra Arula

Najbolj brano