Lepotna inventura: Kdaj kozmetiki poteče rok uporabe?

Koliko časa bo moja krema za obraz ostala sveža? Kdaj poteče rok uporabe maskari? Kaj vse moramo vedeti o trajnosti kozmetičnih izdelkov?

Lepota, 3. 4. 2015
Lepotna inventura: Kdaj kozmetiki poteče rok uporabe? - Foto: Profimedia

Niste povsem prepričani, kako dolgo je določen kozmetični izdelek uporaben? Tega, da se pokvari vizualno (spremenjeni tekstura, vonj, barva), ni težko ugotoviti, a kaj storiti, če zunanji pokazatelji ostanejo nespremenjeni? Najprej si na zadnjo stran izdelka k roku uporabe zapišite datum, kdaj ste ga prvič odprli, da boste vedno na tekočem, ali je uradni rok že potekel. Oznaka 6M pomeni, da je izdelek od odprtja uporaben šest mesecev.

Čistilna sredstva

Visoka vsebnost vode v čistilnih tonikih, losjonih, gelih za tuširanje in šamponih omogoča, da se lahko v omenjenih izdelkih hitro naselijo mikrobi. Zaprti lahko ti izdelki ostanejo več let neoporečni, odprti pa imajo manj možnosti 'preživetja'. Spremenjen vonj je prvi znak, da so se v čistilnem toniku naselili mikrobi, in treba ga bo zavreči.

Nasvet: Takoj po uporabi izdelke tesno zaprite, da preprečite dostop kisika. Če ga uporabljate pod tušem, ga zaprite takoj (še pred izpiranjem), tako boste preprečili dodatno nabiranje vode v gelih in drugih sredstvih za prhanje; pa tudi nastanek mikrobnih kolonij.

Kreme in serumi

Izdelki za nego obraza ostanejo sveži do 12 mesecev uporabe, vendar jih po navadi porabimo veliko prej. Če so v kremah in serumih konzervansi (sintetični ali naravni), bodo ti zdržali sveži še dlje. Več 'nege' potrebujejo naravna olja za nego kože, ki jih je treba hraniti v temnem in ne preveč toplem prostoru, saj lahko v nasprotnem primeru hitro postanejo žaltava, tako kot jedilna olja.

Nasvet: Izdelki, shranjeni v higienskih stekleničkah na potisk ali tubah, doživijo daljšo starost v primerjavi z običajno embalažo. Po prvih posezite, če izdelek vsebuje veliko kislin ali vitamina C (ti na zraku zelo hitro oksidirajo in vsebina bo spremenila barvo in sestavo). V lončkih kreme ne zajemajte s prsti, temveč uporabite za to priložene aplikatorje.

Ličila

Pudri in podlage so uporabni približno leto dni. Ličilom boste podaljšali obstojnost, če jih nanašate z gobicami in čopiči, ki pa jih morate tudi redno čistiti. Šminka bo tako na primer uporabna celo dve leti. Če je ličilo po odprtju dalj časa shranjeno, ga pred novo uporabo preizkusite – njegov vonj in tekstura bosta dovolj zgovorna o tem, ali je izdelek še uporaben.

Svinčniki za oči in ustnice nimajo roka uporabe. Če se vam na vrhu konice naredi bel rob, svinčnik ošilite in znova ga boste lahko uporabili. Rdečila za lica in puder v kamnu trajajo vsaj dve leti. Pozor: Če rdečilo za lica nanašate s čopičem, mora biti ta obvezno suh, saj v nasprotnem primeru tvegate, da se bodo na vašo najljubšo rožnato barvo naselile plesni. Maskara je uporabna maksimalno šest mesecev, po tem času izgubi konsistenco in na trepalnicah se rade pojavijo grudice in zasušeni koščki ličila.

Nasvet: Pri izdelkih na pumpico pazite, da je prehodnost embalaže prosta. Ne 'pumpajte' izdelka, ko zaključite nanos.

Parfumi

Zaradi vsebnosti alkohola so dišave skoraj brez roka trajanja. Povsem nespremenjene ostanejo do treh let.

Nasvet: Če boste parfum po sezonski uporabi shranili v temnem in bolj hladnem prostoru, mu boste podaljšali rok uporabe. 

Pripravila: Petra Windschnurer

Preberite še: VIDEO: Kako ustvarite glamurozen januarski 'mejkap'? Takole!

Priporočamo tudi: TAKO iz oblačil odstranite mastne madeže (trik, ki vedno deluje!)

Najbolj brano