Lepa natakarica nam je zaupala, zakaj ima tako lepe lase, kožo in nohte

Se tudi vam neprestano lomijo nohti in lasje? Vas morda zaradi tega celo skrbi, kaj se dogaja v vašem telesu? Preverite, česa vam morda primanjkuje. 

Lepota, 11. 3. 2017

Lasje

Nedavno nam je ena izmed bralk zaupala svojo lepotno težavo in nas prosila za nasvet.

"Nohti se mi lomijo praktično neprestano. Če se kam zadanem z nohtom, se noht kar zaviha, celo obrne naokrog. Rada bi imela močnejše, daljše in predvsem zdrave, pa resnično ne vem, kaj počnem narobe. Če imam lak za nohte na nohtih dva dneva, moram nohte spiliti do konca, ker postanejo popolnoma porozni.

Jem zdravo, a kot kaže to ni dovolj. Tudi lasje mi nikoli ne zrastejo dlje kot do ramen. Enostavno se od te dolžine dalje na ramah polomijo. Kljub dragim in tudi naravnim maskam za lase, s katerimi jih hranim. V čem bi lahko bil problem?"

Nemara ji ne bi znale odgovoriti, če nam med pogovorom o tem v bližnji kavarni ne bi prijazna in lepa natakarica zaupala, da že dve leti uživa kolagen, zaradi česar ima res močne lase in nohte ter čudovito, prav nič izsušeno kožo. Zaradi njenega resnično sijočega in zdravega videza smo se odločili, da raziščemo, za kakšno sestavino gre.

Kaj je torej kolagen? Je res čudežna sestavina?

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu, saj predstavlja kar 30 odstotkov vseh beljakovin, ki so prisotne v telesu in je sestavni del vseh vezi, hrustanca, kože, las in nohtov.

Je naravno telesno lepilo, beljakovina, ki veže ter podpira telesna tkiva in notranje organe ter zagotavlja, da ta vzdržujejo in ohranjajo dobro ter zdravo stanje. V telesu je več kot petindvajset vrst kolagena. V sodelovanju z elastinom daje telesnim tkivom obliko, trdnost in moč.

Že po 20. letu se proces nastajanja kolagena v telesu upočasni

Da, na žalost tako hitro. Po 35. letu pa drastično upade. Na zunaj ta proces opazimo v nastanku gub, celulita, kot starejšo, bolj hrapavo, izsušeno kožo, ki izgublja mladostno napetost in sijaj.

Lasje izgubijo lesk, pogosteje izpadajo in postanejo tanjši, nohti pa lomljivi. Zaradi pomanjkanja kolagena in s tem veznega tkiva je skelet oslabljen, kar velja tudi za mišice.

Nastajanje kolagena v telesu lahko spodbudimo zelo preprosto - z vnosom prehranskega dopolnila, ki vsebuje kolagen in tako nadomestimo njegov primanjkljaj, ki nastane z leti. Tako bodo lasje gostejši in bolj sijoči, nohti čvrstejši, koža pa lepša in bolj napeta.

Kaj pravijo raziskave?

Raziskave so med drugim pokazale, da se že po dveh mesecih uživanja 2,8 g hidroliziranega kolagena na dan elastičnost kože izboljša v povprečju za 30 odstotkov.

Prav tako se pri uživanju 14 g/dan v enakem obdobju poveča debelina las za 10 odstotkov pri 70 odstotkih ljudi, uživanje 7 g kolagena dnevno pa po treh mesecih dokazuje izboljšanje stanja nohtov pri 86 odstotkov uporabnic.

Na kaj kolagen še vpliva?

1. Močne kosti

Ene od glavnih gradnikov kosti so prav organske beljakovine, znane kot kolagen. Pomanjkanje kolagena se kaže v manj prožnih kosteh.

2. Pravilno delovanje mišic med gibanjem

Vsako mišično vlakno je prekrito s tremi plastmi kolagena, ki mišicam pomaga pri krčenju in raztezanju.

3. Zdravje kit, sklepov, hrustanca

Kolagen kitam in sklepom omogoča, da prenašajo sile, ki jih med gibanjem prejemajo mišice. Kolagen je glavna sestavina vseh telesnih vezi in hrustanca.

Številne klinične študije potrjujejo pozitivni efekt v primeru osteoartitisa, saj močno zmanjša bolečine, zmanjša potrebo po analgetikih in izboljša gibljivost in pripomore k elastičnosti sklepov.

4. Celjenje ran

Prispeva k obnovi in celjenju poškodovane kože.

Kolagen je torej kozmetično sredstvo, ki hrani kožo od znotraj ter tako ohranja mladostni videz, pomaga upočasniti staranje in nastajanje gub, pomaga pri suhi in hrapavi koži in ji vrača vlago, elastičnost in prožnost, pospešuje rast nohtov, lasem pa izboljša lesk, čvrstost in njihovo strukturo.

Ali lahko z gotovostjo trdimo, da prehranski dodatek deluje?

Dovolj o tem sem prebrala, da sem se odločila, da tudi sama poskusim, saj mi nohti in lasje delajo podobne težave kot naši bralki. Pravzaprav sem se za preizkus odločila takoj, ko sem videla, kako lepe lase in kožo ima lepa natakarica. 

Napisala: Sanja

Preberite še: Moringa: Kaj je to in zares dobri razlogi, zakaj jo uporabljati

Priporočamo tudi: Je meditacija res odgovor na vse?

Najbolj brano