Kako zmagati nad trdovratnimi dlakami?

Temne in gosto posejane nadležnice so me obremenjevale že … v vrtcu. Takrat za depilacijo še nisem vedela, koristi britvice pa sem spoznala prva v razredu.

Lepota, 29. 2. 2012
Laserska depilacija

In verjetno prva daleč naokoli imela epilator. Z njim pa noge, polne mozoljčkov, ki so spet terjale jutranjo britvico, zvečer pa je že vse bodlo. Privolila sem v voskanje in mozoljček se je pojavil le tu in tam. A ves čas sem čakala le, da bodo dovolj dolge. Takoj po depilaciji, tudi z najnež­nejšim voskom, pa je bila moja koža pordela, včasih otekla, tri dni sem bila videti kot oskubljen piščanec, po enem tednu pa so se že pojavile prve dlake, ki so me večkrat spravile v zadrego ...
In končno sem se odločila, da se jih bom znebila za vedno!

Naj bo najboljši

Odločila sem se za obisk pri mag. Metki Adamič, dr. med., spec. dermatovenerologije in avtorici strokovnih smernic za uporabo laserjev za odstranjevanje dlak. Nad temnimi in debelimi dlakami so bili navdušeni, prav tako nad belo kožo (prava kombinacija, ki obljublja odlične rezultate). Zdravnica mi je po pregledu razložila, kaj pomeni lasersko odstranjevanje dlak (gre za uničenje lasnih mešičkov), povedala, da bo potrebnih od pet do sedem posegov (ogled poraščenih delov, britje, laserski tretma), in določila najustreznejši laser zame.

Vse za gladke noge

Komaj sem čakala dan, ki me bo odrešil dlakavih tegob. Vedela sem, da bomo s prvim posegom odstranili le manjši del nadležnic, a vseeno sem se zelo veselila. Obe zdravnici sta govorili o bolečini, a te sem bila vajena že z voskanj … Toda prav bolečina je bila zame šok. Prvič me je tako bolelo in peklo, da nisem vedela, ali bom zdržala do konca. Po dobrem tednu je začelo poganjati na vse strani in ustrašila sem se, da bolečine niso bile kos rezultatu, da smo uničili le zanemarljivi del mešičkov dlačic … Nakar sem se spomnila, da me je zdravnica opozorila, da se bodo deli dlačic, ki so po britju ostali v koži, začeli izločati iz kože in da naj si takrat delam piling, da bodo čim hitreje izpadle. In ko sem se jih znebila, so res ostale le še gladke noge. Po mesecu in pol so sicer počasi spet začele rasti, saj smo uničili le tiste, ki so bile v času depilacije v aktivni fazi, a bile so nežnejše in posejane veliko redkeje. Za drugi obisk so mi določili laser, ki večino ljudi boli bolj od prvega, a pri moji občutljivi koži (preobčutljivi za prvi laser) je bilo vredno poskusiti, ali bo šlo morda lažje. Ja! Z drugim laserjem sva lahko delali celo s precej višjo jakostjo, kot jo običajno uporabljajo za drugi poseg.

Poletne počitnice

Nato je prišlo poletje, in ker v tem času v Dermatološkem centru Parmova lasersko depilacijo zaradi izpostavljanja soncu odsvetujejo, sem se odločila za premor. Med njim pa sem opazovala, koliko počasneje rastejo dlake in koliko šibkejše so postale ...

Za mano je zdaj tretja depilacija, in če bom imela srečo, se jih bom do naslednjega poletja znebila za vedno. Vem, ne bodo odšle vse, najtrdovratnejše ostanejo in pojavijo se tudi nove, ki jih je dobro odstranjevati enkrat na leto, ko je koža najbolj bela in dlake najtemnejše … A nikoli več ne bom medvedka.

Se odločate za lasersko depilacijo?

Vsaj dva meseca pred posegom dlak ne pulite (laser namreč deluje le na dlačice, ki so v koži prisotne v času odstranjevanja, zato poseg ni uspešen, če jih pred posegom populite) in ne belite (laser namreč zaznava pigment, zato vaših posvetljenih dlak ne bo zaznal) ter izogibajte se sončnim žarkom, da ne pride do opeklin.

Dobro se pozanimajte, s kakšnim aparatom vam bodo dlake odstranjevali in kako strokovno podkovan je terapevt, da ne bo med tretmajem prišlo do opeklin. Drugi zapleti so lahko še temne ali svetle lise na koži ter sprožitev herpetičnega izpuščaja.

Najbolj učinkoviti za odstranjevanje dlačic so aleksandritni laser, diodni laser, rubinski laser ter Nd:YAG laser. Energijo žarka, ki se uporabi, pa mora terapevt določiti glede na odzive vaše kože.

Pripravila Laura Milej,
fotografija Shutterstock.com

Najbolj brano