Ko se brezhibna polt spremeni v nočno moro

Kot lepotni urednici Elle so mi še pred kratkim zavidali brezhibno polt ...

Lepota, 21. 7. 2012
Ko se brezhibna polt spremeni v nočno moro - Foto: Shutterstock.com

... dokler niso kmalu po mojem dopolnjenem 35. letu svojo veliko vrnitev napovedali mozolji, od katerih sem se, misleč, da za vedno, poslovila v puberteti (no, takrat jih sploh nisem imela).

»O, šiiit!« zamomljam, ko zjutraj zagledam svoj obraz v ogledalu, posut z rdečimi, simetrično posejanimi pikami. Prekrila jih ne bo niti tona korektorja in že na dotik so tako boleče, da kaj hitro opustim misel na domači operativni poseg v obliki histeričnega stiskanja in mrcvarjenja podkožnih stvorov. In kaj je pri vsem tem najhuje? Odpravljam se na predstavitev nove linije kozmetičnih izdelkov, skupaj z drugimi lepotnimi urednicami – posebno 'pasmo' žensk, ki pregovorno slovi po brezhibni polti. In kako tudi ne bi, saj se razvajamo z najbolj eksluzivnimi tretmaji v najbolj prestižnih lepotnih salonih ter z nasveti najuglednejših strokovnjakov in najboljšimi izdelki, ki jih ponuja kozmetična industrija. Za dnevni make-up nam zadostuje nekaj potegov z maskaro, tako imenovani standardni uredniški lepotni postopek, katerega namen je naši brezhibni polti omogočiti, da zasije v polni luči. Do zdaj sem svoje članstvo v tem 'prestižnem klubu' jemala za samoumevno, zdaj pa je očitno napočil čas, ko me hoče mati narava naučiti še ene lekcije.

Nekoliko me potolaži dejstvo, da nisem edina. Med prebiranjem člankov v iskanju čudežnega zdravila namreč zasledim, da se kar 50 odstotkov odraslih žensk v določenem življenjskem obdobju spopada z aknami, za kar naj bi bila v največji meri kriva genetika in okolje.

Zakaj običajna sredstva proti mozoljem ne delujejo?

Običajna sredstva proti aknam so namenjena najstnikom in njihov glavni namen je odstraniti mozolje z izsušitvijo. Čeprav se s starostjo količina sebuma zmanjšuje, se maščoba spreminja v 'lepilo', ki maši pore. Akne, ki se pojavljajo pri odraslih, so problematične zaradi sestave maščobe. S hormonskimi spremembami se namreč spreminja tudi maščoba, ki postaja bolj viskozna, in ko teče skozi žlezo in nato skozi pore, se 'zagozdi'. Včasih izdelki, namenjeni zmanjševanju tvorjenja maščobe, sprožijo vnetja in s tem še spodbudijo nastanek aken. Poleg tega se koža, kadar je izsušena, lušči, kar dodatno maši pore in povzroča še več aken.

Krivi so lahko hormoni

Številni dermatologi za nastanek aken krivijo hormone. V starostnem obdobju od 12 do 18 let doseže rastni dejavnik 1 (IGF-1), hormon, ki ima na tkiva podoben učinek kot inzulin, svoj vrhunec. Po 20. letu se začne raven tega hormona zmanjševati, tako da nas večina nima več težav z aknami. Po drugi strani pa obstaja vrsta drugih hormonskih nepravilnosti, ki povzročajo akne na odrasli koži. Na primer: raven progesterona se vsak mesec ob ovulaciji poveča, progesteron pa je bolj kot estrogen podoben testosteronu in je, kar zadeva spodbujanje in povzročanje tvorbe sebuma, veliko večji sovražnik kože.

Hormonske spremembe, ki nastanejo, kadar smo pod stresom, so še en dejavnik za nastanek aken. Vaše adrenalne žleze, ki ležijo tik nad ledvicami, izločajo kortizol in sprožijo reakcijo boja ali bega kot odziv na stresni dražljaj. Stres povzroči, da vaše adrenalne žleze izločajo več kortizola, kar se lahko odraža v nabiranju maščobe okoli pasu in precejšnjem številu hormonalnih aken. Stres torej povzroča akne, ki povzročajo še dodaten stres, in tako se znajdemo v začaranem krogu.

Vpliv mlečnih izdelkov

Medtem ko dermatologi za nastanek aken že desetletja krivijo tudi mlečne izdelke, so klinične študije šele pred kratkim dokazale povezavo med uživanjem mleka in aknami. Mleko namreč vsebuje prekurzorje testosterona, ki povzročajo povečano tvorbo sebuma. Zanimiva ugotovitev študije je, da ima med vsemi vrstami mleka posneto mleko največjo povezavo z aknami; vendar tudi organsko ne bo omililo vaših težav z njimi, saj vsako mleko naravno vsebuje androgene in IGF-1. Mleka brez hormonov torej ni; poleg tega pa vsebuje tudi sladkor oziroma laktozo, ki spodbuja tvorbo inzulina.

S pravilno prehrano do lepe kože

Na osnovi rezultatov pred kratkim izvedene raziskave naj bi dieta z nizkim glikemičnim indeksom, kar pomeni izogibanje rafiniranemu sladkorju, ogljikovim hidratom in živilom, ki vsebujejo sladkor, zmanjšala pojav aken. Večji glikemični indeks vpliva na tvorbo inzulina in hormone. Vaši ženski hormoni so namreč v ravnovesju s tiroidnimi hormoni, tiroidni hormoni pa so v ravnovesju z inzulinom. Če je katerega od teh hormonov preveč, to vpliva na vse preostale hormone. Ker pri različnih ljudeh akne povzročajo različna živila, strokovnjaki svetujejo, da vodite dnevnik prehrane, v katerega zapisujete, kaj ste uživali v dneh pred izbruhom aken, in tako ugotovite, katera živila jih sprožajo. Učinki prehrane naj bi se na vašem obrazu pokazali že v 48 urah.

Kontracepcijske tablete kot zaščita pred aknami?

Že vseskozi se kot glavni hormonalni mediator uporabljajo kontracepcijske tablete, ki hormone, ki jih proizvajajo jajčniki, nadomestijo s sintetičnimi, ti pa zavirajo nastajanje sebuma v žlezah. Pa vendar naj to ne bo vaše prvo orožje v boju proti aknam. Čeprav se lahko s pomočjo tablet znebite mozoljev, lahko po drugi strani izzovejo kakšno drugo nevšečnost, kot je melasma oziroma hiperpigmentacija.

Kontracepcijske tablete so lahko zelo učinkovite, vendar se pri osmih ali devetih od desetih primerov po prenehanju njihovega jemanja stanje ponovno poslabša.

Potrpežljivost prinaša rezultate

Raziskave so pokazale, da začnejo sredstva proti mozoljem učinkovati šele po 42 dneh. Življenjska doba mozolja je namreč približno šest tednov in toliko časa morate tudi uporabljati ustrezne izdelke, če želite doseči želeni učinek. Največja napaka (poleg stiskanja mozoljev) je, da večina ljudi prehitro obupa nad izdelki in jih razglasi za neučinkovite.

Kar zadeva stiskanje mozoljev, kar priznajmo, da se je resnično težko upreti skušnjavi, še zlasti ko se opazujemo v povečevalnem ogledalu, tem zlobnem kozmetičnem pripomočku, ki vsako poro spremeni v krater. A čeprav se vam morda zdi, da lahko na obrazu naštejete na tisoče zamašenih por, so te številne drobne pikice, zlasti na nosu, povsem običajni lasni mešički. Uprite se torej želji po stiskanju, to delo prepustite strokovnjakom.

Nikoli končana misija

Kruta realnost kože, nagnjene k aknam, je, da zahteva stalno prilagajanje. Nega kože je namreč podobna telesni vadbi – ko dosežemo želeni cilj, moramo spremeniti program vadbe, če želimo doseči še večji napredek. Glede prilagajanja nege kože sezonskim in hormonskim spremembam je priporočljivo, da se posvetujte z dermatologom, lahko pa si z naslednjimi triki pomagate tudi sami:

  • Kadar je koža preveč mastna, enkrat ali dvakrat na teden na obraz nanesite masko iz gline, ki bo vsrkala odvečno maščobo.
  • Rdečica in luščenje kože sta znak preobčutljivosti kože za izdelek, ki ga uporabljate, zato ga prenehajte uporabljati ali ga uporabljajte manj pogosto, odvisno od tega, kako huda je reakcija.
  • Dehidriranost kože je težje prepoznati, še zlasti ker se pogosto pojavlja tudi pri mastni koži kot posledica uporabe izdelkov, ki kožo izsušujejo. Eden od načinov, da ugotovite, ali vaši koži primanjkuje vlage, je, da se pogledate v ogledalo in usta raztegnete v širok nasmeh, nato pa obraz sprostite ... Če se koža ne povrne takoj v prejšnje stanje, pomeni, da ji primanjkuje vlage. Vlago ji lahko dodajate z uporabo hialuronske kisline, poleg tega pa je priporočljivo, da pijete več vode in manj kofeina.

In čeprav mi ves lepotni svet in stroka tako rekoč ležita pred nogami, se počutim nemočno, ko pripravljam načrt za njihovo izkoreninjenje. Za res strokovni pristop zato pokličem priznanega dermatologa, ki mi nato na pregledu pojasni, da so glavna težava zamašene pore, ki jih je treba očistiti z uporabo izdelkov, bogatih s salicilno in benzojsko kislino, ki očistita vnete predele, ter retinolom (čist in aktiven vitamin A) oziroma tretinionom (sintetična oblika vitamina A, bolje poznana kot retin-a), ki spodbujata kožo, da se hitreje obnavlja. Obenem me opozori, da ta proces zahteva potrpljenje.

Razloži mi še, da je pojav mozoljev pogosto tudi posledica odziva na določen kozmetični izdelek. Tako je na primer krema Retin A (kupiti jo je mogoče v tujini, pri nas so v nekaterih dermatoloških ambulantah na voljo podobni izdelki, večinoma tisti z retinolom, drugih proizvajalcev), ki jo uporabljam, zelo učinkovito sredstvo v boju proti gubam, vendar pa ob začetku uporabe povzroča izbruhe mozoljev ter suho in razdraženo kožo, reakcija pa traja najmanj dva tedna.

Mozolje poskušam sprva odpraviti z uporabo številnih sredstev proti mozoljem, kar stanje le še poslabša, saj je moja koža izsušena in razdražena. Po nasvetu dermatologa nato nekaj časa uporabljam zelo blaga čistilna sredstva. In glej – zadeva deluje. Po štiri tednih se je moja koža privadila na Retin A in mozolji so skoraj popolnoma izginili. Do naslednjič.

Petra Windschnurer,
fotografija Shutterstock.com

Najbolj brano