Ko gube na obrazu niso povezane s starostjo: Strokovnjaki razkrivajo, na kaj morate biti pozorni, ko se jih želite znebiti

15. 2. 2022
Ko gube na obrazu niso povezane s starostjo: Strokovnjaki razkrivajo, na kaj morate biti pozorni, ko se jih želite znebiti (foto: Instagram)
Instagram

Ste vedeli, da gube na čelu pogosto niso povezane s starostjo? Če te drobne linije motijo tudi vas, poglejte, kako enostavno jim lahko omejite v kratkem času.

Na čelu lahko pogosto zaznamo drobne vodoravne črte ali pa gubice, ki se nahajajo med očmi, in ravno te v večini primerov sploh niso povezane s starostjo. Te drobne obrazne linije imenujemo "izrazne gubice" in te so pogosto odraz naše izrazne, obrazne mimike, ki pa se čez čas lahko poglobijo. Za njihov nastanek obstaja več dejavnikov, strokovnjaki celo ugotavljajo, da imajo ljudje z globokimi gubami na čelu povečano tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja in tisti, ki teh gubic nimajo ali so te minimalne, se  ponašajo z najmanjšim tveganjem za bolezni krvnega sistema.

Zakaj te gubice torej nastanejo in kako jih preprečiti?

Ne spreglejte: 

Strokovnjaki poudarjajo, da so globoke gube pogosto odraz življenjskega sloga, kot so stres, nezdrava hrana in drugi dejavniki, ki prispevajo k razvoju srčno-žilnih bolezni. Toda, odvisno od tega, v katerem obdobju svojega življenja se nahajate, so lahko globoke gube odraz različnih težav.

Določen vpliv na nastanek čelnih gub ima zagotovo tudi vaša genetika in pa pomembno vprašanje, kako radi vaš obraz nastavljate soncu? Danes že vemo, kako škodljivi so lahko sončni žarki in da ravno ti povzročijo prezgodnje staranje naše kože, pigmentne madeže in gubice. Na tem mestu je torej odlična priložnost, da vas nežno opomnimo na pomembnost zaščite SPF, tudi če delate iz domače pisarne, kjer skozi vaše okno kukajo sončni žarki.

Kako si torej pomagati? 

Če ste v dvajsetih in tridesetih letih...

Zgoraj smo se dotaknili kreme z zaščitnim faktorjem in morda je prav, da tukaj tudi nadaljujemo. Resnično je čas, da redno, vsakodnevno pričnete uporabljati SPF. Za nekaj časa odložite retinol in ostale kisline, in se resnično posvetite svoji koži. Vprašajte se, ali ima vaša koža dovolj vlage? Kako pogosto si naredite piling obraza, da odstranite vse odmrle celice? Bodite prijazni do svojega telesa, do svoje kože, ne pozabite na hidracijo in otresite se stresa, saj ta dokazano lahko povzroči nastanek gube. 

Posledica stresa pa so lahko akne. Težavo boste rešili, če se boste poskušali umiriti in v vsakdanje življenje uvesti antistresne programe, kot je meditacija. Poleg tega posvetite več pozornosti vsakodnevni negi in vlaženju kože.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @johannelandbo

Če ste v svojih tridesetih in štiridesetih letih...

Pri zgodnjih tridesetih bi morala vaša koža žareti, seveda s pravo nego in skrbnostjo. Zato pa v tridesetih še ni čas, da bi v svojih produktih za nego kože uporabljali močne kemikalije, če seveda to ni nujno. Namesto da vlagate denar v drage in močne izdelke, si privoščite nekaj izdelkov za lahke kemične pilinge. Začnete pa lahko tudi z dodajanjem kolagena, ki ga vaše telo po dvajsetem letu proizvaja v bistveno manjših količinah.

Odmrle kožne celice se lahko kopičijo in potemnijo kožo okoli gub ter jih tako dodatno poudarijo. Posežite po uporabi vitamina C, ki je resnično koristen za zdravje in sijoč videz kože. Vitamin C bo vašo kožo nahranil in spodbudil obnovitev tkiva. Hkrati pa je tudi močan antioksidant, ki v vaši koži nevtralizira proste radikale in preprečuje prezgodnje staranje kože. Vitamin C, ki ga nanesemo na kožo, lahko spodbudi rast novega kolagena. Prav tako pomaga ohranjati kolagen, ki ga imate, in ščiti dragocene beljakovine pred poškodbami.

Koža v štiridesetih pogosto potrebuje več nege, več hidracije in več ljubezni, saj je takrat lahko bolj odzivna na spremembe v okolju. Pogosto je to tudi čas, ko za žensko že počasi nastajajo hormonske spremembe in je tako koža podvržena dodatnemu stresu. Morda je čas, da investirate v dobro hranilno in vlažilno kremo in pazite, da v svoje telo vnesete dovolj vode. Investirate lahko tudi v izdelke z retinolom, ki bo poskrbel za vaše gubice in dodatni vnos kolagena. Če ste se z retinolom že srečali in je ta za vas premočan ali pregrob, lahko vedno posežete po izdelkih, ki so blažji in manj intenzivni, vseeno pa vsebujejo peptide, ki bodo poskrbeli za učvrščevanje vaše kože. Oba koraka bosta pomagala koži povrniti elastičnost in zmanjšati gube. Ne pozabite na primerno telesno aktivnost in dovolj spanca. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kourtney ❤️ (@kourtneykardash)

Če ste starejši od 50 let...

V tem življenjskem obdobju vam morda kozmetični preparati ne bodo več pomagali in če vas moti videz vaše kože, je čas, da obiščete dermatologa in se pogovorite o dodatnih tretmajih, ki jih lahko namenite vaši koži. Poleg tega lahko razmislite o spremembi življenjskih navad. Kakšne so vremenske razmere tam, kjer živite? Kakšno prezračevanje imate v pisarni? Ali pogosto potujete z javnim prevozom?

Koža v štiridesetih in petdesetih letih proizvaja manj sebuma in je premalo hidrirana, kar pomeni, da bo bolj dovzetna za stres. Tukaj pa so še hormonske spremembe, s katerimi se srečajo ženske v času menopavze, ki prav tako vplivajo na fizični in duševni vidik. Zato bodite strpni in nežni do sebe, do sprememb, ki ste jih deležni zaradi spremembe življenjskega obdobja.

V tem življenjskem obdobju je zaželeno jesti več živil, ki vsebujejo antioksidante, poleg tega pa si privoščite tudi močnejšo vlažilno kremo. Pogovorite se z dermatologom o tem, kako spodbuditi proizvodnjo kolagena.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by YUZEN (@yuzen.beauty)

Če ste starejši od 60 let...

V tem obdobju življenja bi morali pogosteje obiskati kardiologa, da se prepričate, ali je z vašim zdravjem vse v redu. Srčno-žilne bolezni je mogoče preprečiti s spremembo življenjskih navad, zato še ni prepozno za zdravo prehrano, aktiven življenjski slog, uravnavanje krvnega tlaka in druge dejavnike.

Če vas gube res skrbijo in veste, da niso povezane z vašim zdravjem, se posvetujte z dermatologom. Čeprav kreme morda na vas nimajo enakega učinka na kožo kot v tridesetih in štiridesetih letih, obstajajo nove metode, kot so laserji, polnila in druge možnosti za glajenje kože. 

Fotografije: Instagram/@kourtneykardash

Preberite še: To Zarino jopico ta hip obožujejo vsa modna dekleta. Želeli jo boste imeti!

Preberite tudi: Horoskop: Kako lunine mene vplivajo na vaš spolni nagon?

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan