Kateri zaščitni faktor izbrati? Najvišjega?

Ameriški dermatologi in hollywoodski zvezdniki prisegajo na najvišjega. Je to eden izmed razlogov, da začnete uporabljati kreme z zaščitnim faktorjem 50?

Lepota, 29. 7. 2016
Kateri zaščitni faktor izbrati? Najvišjega? - Foto: Shutterstock

Pogosta tema naših pogovorov

Če vprašate najbolj priljubljene ameriške zvezdnice po njihovem najljubšem lepot­nem nasvetu, bodo lepotice, kot so Evan Rachel Wood, Emma Stone, Dita Von Teese in Behati Prinsloo, odgovorile, da svojega doma ne zapustijo brez debelega sloja kreme z zaščitnim faktorjem 50.

To zagotovo ni presenetljivo, saj znani ameriški dermatologi, med njimi Lisa Airan in David Colbert, že vrsto let strastno zagovarjajo uporabo visokega zaščitnega faktorja.

V Evropi glede tega še nismo tako vestni, visok zaščitni faktor ni del vsakdanje lepotne rutine, sončenje je še vedno ena izmed priljubljenih poletnih aktivnosti. Ženske in moški pogosto sploh ne pomislijo na škodljiv vpliv sonca na njihovo zdravje ter nastanek gub. V zadnjih nekaj letih so ljudje sicer postali bolj pozorni na zaščito pred soncem, vendar bi visok zaščitni faktor morali uporabljati vsak dan v letu, ne le med počitnicami na soncu.

Da se v enem poletju ne boste postarali za deset let

Višji ko je faktor, boljša je zaščita pred staranjem. Nekaj resnice je gotovo v tem, vendar ni tako preprosto. Indeks 50, zapisan na embalaži, pomeni visoko zaščito pred UVB-žarki, ki so krivi za nastanek opeklin na koži. Če na kožo ne bi nanesli kreme z zaščitnim faktorjem, bi vas sonce opeklo že v eni minuti. Ko nanesete zaščitni faktor 30, vas ta varuje 30 minut. Podobno ste z zaščitnim faktorjem 50 pred soncem varni približno 50 minut.

Sončne opekline poškodujejo plast celic na povrhnjici kože, kar pospeši staranje kože, zato izberite zaščitno kremo s faktorjem 50, da boste varni tudi pred škodljivimi UVA-žarki. Ti povzročajo poškodbe globljih plasti kože, vendar brez vidnih opeklin. Ker prodirajo skozi oblake in oblačila, so poškodbe UVA-žarkov stalne in jih sploh ne opazimo, povzročajo pa pospešeno staranje in lahko tudi kožnega raka.

Po priporočilu Evropske komisije naj bi krema za zaščito pred soncem ščitila tudi pred UVA-žarki vsaj v razmerju1 : 3. Krema z zaščitnim faktorjem 30 mora imeti UVA-filter 10, tista s faktorjem 50 pa 16.

Prekomerno izpostavljanje soncu poslabša sposobnost samoobnavljanja kože. S kozmetičnimi sredstvi, ki vsebujejo antioksidante, kot so polifenoli in vitamin E, lahko pomagamo koži pri obrambi pred škodljivimi zunanjimi vplivi in obnovi. Koža bo tako zaščitena in manj dovzetna za poškodbe, ki jih povzroča sonce.

Kaj pa vitamin D?

Nekateri ljudje menijo, da lahko zaradi uporabe kreme z zaščitnim faktorjem pride do pomanjkanja vitamina D v telesu, vendar tega vitamina dobite dovolj, že če ste deset minut na dan izpostavljeni soncu (roke, obraz in dlani). Če vam primanjkuje vitamina D, pomislite raje na prehrano – morda ne zaužijete dovolj mesa, rib ali mlečnih izdelkov. Pomanjkanje vitamina D včasih ni povezano z manjšo izpostavljenostjo soncu, krivec je lahko tudi bolezen jeter ali nekatera zdravila.

Za lepšo in daljšo zagorelost

Popolna zaščita kože pred soncem ne obstaja, kljub visokemu zaščitnemu faktorju vas sonce lahko opeče. In če želite obstojnejšo zagorelo polt, lahko to dosežete z višjim zaščitnim faktorjem, vendar bo trajalo malo dlje. Postopna pot do zagorele polti je najboljša izbira za vaše zdravje, koža pa bo zaradi kreme z zaščitnim faktorjem tudi bolj sijoča. UVA-žarki dolgoročno vplivajo na videz kože – če pretiravate z izpostavljanjem soncu, bo koža postala pusta in groba ter odebeljena.

Ni vam treba spremeniti navad

Kljub zaščitnemu faktorju 50 ne pomeni, da lahko na soncu ostanete dlje časa. Paziti morate, da kremo nanesete v dovolj veliki količini (to je dvakrat več, kot bi je nanesli sicer) in postopek ponovite čez dve uri. V eni izmed raziskav so ugotovili, da potrošniki uporabijo manj kreme, če je njen zaščitni faktor višji. To je napačno prepričanje, saj morata količina in pogostost nanašanja kreme ostati isti ne glede na zaščitni faktor. Morje, pesek, trenje z obleko ali brisačo dodatno vplivajo na to, da krema ne ostane v celoti na koži.

Olje, mleko, pršilo ali krema?

Farmacevti so v zadnjih nekaj letih prispevali kar nekaj novosti na področju zaščite pred soncem. Zaradi uporabe različnih surovin in želje po izdelavi popolne in lahke formule je danes na trgu množica sredstev različnih tekstur. Ne glede na to, kaj boste izbrali, zaščitni faktor 50 je pri vseh enak, vendar le, če boste uporabili primerno količino sredstva.

Preberite še: Etiketa sončne kreme pod drobnogledom

Prevedla in priredila: Nastja Nastić

Najbolj brano