Kako upočasniti proces staranja? (nasveti specialista dermatologa)

28. 11. 2016
Kako upočasniti proces staranja? (nasveti specialista dermatologa) (foto: Osebni arhiv)
Osebni arhiv

Vsi ljudje se zavedamo procesa staranja in prav tako bi ga večina želela upočasniti. Zakaj potem vzdrževanje mladostnega videza še vedno velikokrat prištevamo med tabu teme? Na to in še več vprašanj, povezanih s staranjem in pomlajevanjem, nam je odgovoril Samo Gorenšek, dr. med., specialist dermatolog iz SKIN dermatologije.

Kakšne so novosti v estetiki?

Razvoj tehnologij in medicine v zadnjih letih ni omejen zgolj na bolezni, omogočil nam je tudi vpogled v procese staranja ljudi, ki jih v zadnjem času razumemo bolj kot kdaj prej. Ob opazovanju oseb primerljive starosti bomo sicer zaznali nekatere razlike v procesih staranja, ki so odvisne od dednih dejavnikov in dejavnikov okolja, vendar pri večini ljudi staranje poteka enako.

Torej pričakovano?

Drži. Preden smo jih tako dobro poznali, smo se v estetski medicini usmerjali le h končnim posledicam procesov staranja tkiv, torej posameznim gubicam, zdaj pa se znamo pristopov pomlajevanja lotiti sistematično in objektivno. Poznavanje procesov staranja nam je omogočilo nekaj, kar se nam je še pred leti zdelo nemogoče, zdaj pa se nam poznavanje principov za ohranjanje mladostnega videza zdi fantastično.

Prejšnji pristopi pomlajevanja niso upoštevali dejstva, da ženska sama najbolj pozna spremembe, ki so se z leti pojavile na njenem obrazu ...

Znano je namreč, da se povprečna ženska v ogledalo pogleda približno osemkrat na dan. Razlog je preverjanje ličil ali pričeske, vendar gre največkrat za občutek potrditve, da je videti dobro. Po 30. letu pa nastopi manjši razkorak med tem, kakšna bi ženska želela biti v ogledalu, in realnostjo, ki jo opaža. Ta razkorak se sčasoma povečuje, vendar za to ni potrebe. Če uporabljamo majhne količine hialuronske kisline in botulinskega toksina, aplicirana v ustrezna mesta, lahko vzdržujemo videz 30-letnice še leta naprej. Na srečo znanost napreduje hitreje kot procesi staranja, kar nam omogoča, da jih zadržimo.

Kateri procesi se dogajajo med staranjem obraza?

S staranjem prihaja do napredujočih poškodb kolagena in elastičnih vlaken, zato se koža tanjša in postaja manj elastična. Z vsakodnevnim dolgotrajnim krčenjem mišic se na koži oblikujejo številne gubice, značilne za vsako mišico posebej. Z leti pride tudi do preoblikovanja kostnine in izgube podkožnega maščevja na obrazu, kar povzroči izgubljanje volumna, ter do premika obraznih struktur navzdol, čemur botruje učinek težnosti, ki prav tako poudari gube. Gube, prej opazne le med gibanjem, so tedaj vidne tudi v mirovanju.

Očesna kostna odprtina se povečuje, kar daje obrazu utrujen videz ...

Spodnja čeljustnica postaja vse bolj kvadratne oblike, kar privede do bolj moškega videza ženskega obraza. Ličnice izgubljajo volumen in obliko, s čimer izginja tudi mladostni videz. Z večjo aktivnostjo poskušajo to popraviti mišice obraza, vendar s tem povzročijo pojav drobnih gub. Polnost obraza in mladostni videz se izgubita.

Poznamo lepotne ideale?

Poenostavljeno lahko lepotne ideale razdelimo v nekaj kategorij. V estetiki za lepotni ideal veljajo določeni proporci obraza, zaradi katerih podzavestno dojemamo obraz kot lep. Enaki proporci veljajo za lepe že stoletja. Ti pa niso edino, kar daje vtis lepega obraza, takšen obraz ima tudi kožo brez razširjenih por in drugih nepravilnosti, polt je sijoča in sveža, volumen lic in ustnic pa je primerljiv tistemu pri 25. letu starosti. Na koži ni sledi pretiranega izpostavljanja soncu, kot so rjave lise ali razširjene žilice. Seveda pa je najlepše, če vse zaokroži iskren nasmeh.

Mlada ženska

Kdaj lahko pomagajo estetski posegi?

Pri ženskah okoli 30. leta pridejo na vrsto posegi za ohranjanje mladostnega videza. V tem starostnem obdobju se namreč začnejo pojavljati prve gubice na čelu in ob očeh, priča smo prvemu izgubljanju volumna ter pojavu občutka utrujenega, žalostnega ali jeznega videza obraza. To je optimalni čas za začetek s posegi ohranjanja mladostnega videza, saj gubice in volumske spremembe obraza še niso pretirano izražene in se dajo v večini primerov omiliti z minimalnimi posegi. Z rednimi posegi si želimo, da obraz ohranja zadovoljen in sijoč videz še naprej.

Kaj svetujete za ohranjanje mladostnega videza?

Drobna nadomeščanja volumna na točno določenih mestih, kjer se ta naravno izgublja. Govorimo o dermalnih polnilih na osnovi hialuronske kisline. Telo namreč zaradi staranja, oksidantov, onesnaženosti in ultravijoličnega sevanja izgublja možnost, da bi samo tvorilo hialuronsko kislino. Poleg tega se z botulinskim toksinom doseže selektivna sprostitev tistih mišic, ki največ prispevajo k nastanku gub na čelu in ob očeh. Tako dosežemo, da se drobne gubice zgladijo.

Če se ženske za estetske posege odločijo po 60. letu, so ti po vsej verjetnosti kompleksejši?

Tako je. Posegi so v teh primerih bolj kompleksni, saj so gubice že globlje in porazdeljene po celotnem obrazu. Takrat je treba nadomestiti večje izgube volumna obraza, ob tem pa pogosto začeti terapijo pigmentnih madežev ali drugih nepravilnosti.

Pretirane ustnice, zamrznjeni obrazi ali le lep videz?

Cilj sodobne estetike je omogočiti ljudem, da so videti dobro in zadovoljno. Pretirani posegi pri nekaterih zvezdnicah nikakor niso norma dobrega estetskega posega. Po dobrem estetskem posegu bodo prijatelji opazili le, da ste videti dobro, ne pa tega, kaj se je pri vas spremenilo ali poudarilo.

Ali so posegi na obrazu še vedno tabu?

Želja po dobrem videzu ni skrivnost. Vemo pa tudi, da staranje poteka pričakovano pri vseh ljudeh in da ga dobri geni ne morejo zaustaviti. Kot ne obstaja posameznik, ki mu zaradi genov ne bi rasli nohti na rokah in ne bi potreboval manikire, tako nihče ni odporen proti neizbežnemu procesu staranja obraza. V naši družbi so redne manikire ali odstranjevanja neželenih dlak splošno sprejeta norma, saj si želimo urejenega videza. Zakaj bi bili posegi na obrazu potem tabu?

Kaj lahko naredimo za dober videz?

Za mladostni videz lahko veliko storite sami: z ustrezno zaščito pred soncem, prenehanjem kajenja, zadostno mero gibanja, zdravo prehrano in čim manj stresnim življenjem. Pa tudi obisk dermatologa naj ne ostane skrivnost.

Preberite še: Na kaj morate biti pozorni pri dolgotrajnem laserskem odstranjevanju dlak?