Hiperpigmentacija S.O.S.: kako stopiti v boj proti hiperpigmentaciji na zreli koži (+seznam naučinkovitejših izdelkov)

Saj veste, da je jesen idealen letni čas, da se resno 'pogovorite' s pigmentnimi madeži. NINA G. KRANJC, AIKON ACADEMY, strokovni vodja, in PETRA WINDSCHNURER

Lepota, 20. 11. 2021
Hiperpigmentacija S.O.S.: kako stopiti v boj proti hiperpigmentaciji na zreli koži (+seznam naučinkovitejših izdelkov) - Foto: Instagram

Pigmentni madeži, fleki in lise so pogovorni izrazi, s katerimi označujemo hiperpigmentacije – potemnitev določenih mest na koži. Koža lahko na mestih potemni zaradi različnih notranjih in zunanjih dejavnikov, kot so hormoni, vnetje, zdravila, bolezni in sevanje sonca. Kadar hiperpigmentacije sproži sevanje sonca, govorimo o solarnih hiperpigmentacijah. Prav tako se pod vplivom sonca izrazijo hiperpigmentacije, ki so nastale zaradi drugih vzrokov, kot je hormonsko neravnovesje.

Barva kože

Barva kože je odvisna predvsem od pigmentov melanin in hemoglobin ter od debeline kože. Melanin je ključen pigment kože in dlak. Pravzaprav pri melaninu ne gre za eno samo spojino, ampak za različne vrste spojin, ki jih s skupnim imenom poimenujemo melanini. Tako so na primer evmelanini črne ali rjave barve značilni za črnolase in rjavolase ljudi, feomelanini za svetlolase in trihokromi za rdečelasce. Zato so zaradi svetlejše vrste melanina hiperpigmentacije pri rdečelasih svetlejše, zaradi temnejšega pigmenta pri temnolasih pa temnejše.

Melanin proizvajajo celice kože, imenovane melanociti, v procesu melanogeneza. Razlikujemo dva tipa melanogeneze, to sta osnovni in sproženi. Osnovna melanogeneza je genetsko opredeljena in določa osnovno barvo kože določene populacije ljudi oziroma rase (bela, črna, rumena rasa). Nanjo ne vplivajo sonce in drugi dejavniki.

Sprožena melanogeneza določa trenutno barvo kože ali kožni ten (polt). Pojavi se zaradi vpliva različnih dejavnikov, kot so hormoni, vnetje, sevanje sonca.

V procesu melanogeneze proizveden melanin celica melanocit prenese drugim celicam kože. Melanin se tako prek drugih celic kože razporedi po koži; v primeru hiperpigmentacij se tvori prekomerno in razporedi neenakomerno. Na trenutno barvo kože ali ten torej vplivajo vrsta, količina, prenos in razporeditev melanina v koži. Čezmerna tvorba melanina je tudi primarni vzrok za stanja, kot sta melazma in postvnetna hiperpigmentacija (na primer hiperpigmentacija, ki nastane zaradi aken). Njegova količina, prenos in razporeditev so ključne točke, na katere moramo vplivati, če želimo uspešno odpraviti hiperpigmentacije.

SOLARNE HIPERPIGMENTACIJE​

Koža je sevanju sonca poleti najbolj izpostavljena, zato se solarne hiperpig­mentacije (pigmentni madeži, kot so starostne pege oziroma sončne pege) pogosto pojavijo prav v poletnem in po poletnem času. Nastajajo na obrazu, vratu ter dekolteju in rokah, delih človeškega telesa, najbolj izpostavljenih soncu. Še zlasti so vidne na obrazu, ki je sevanju sonca izpostavljen 365 dni v letu. Kažejo se kot majhni, ploski in potemneli madeži na koži, ki so svetlo rjave do črne barve. Gre torej za pogosto in običajno neškodljivo stanje kože, pri katerem deli kože potemnijo oziroma postanejo temnejše barve od okoliške kože. Najpogostejše so pri starejših od 40 let (od tod ime), lahko pa se pojavijo tudi prej. Medtem ko sevanje sonca spodbuja melanocite k prekomernemu tvorjenju melanina, ti, kot rečeno, prenesejo njegove prekomerne količine preostalim celicam. Presežek melanina se razporedi in nalaga v koži, s tem pa nastajajo hipermigmentacije (in to ne glede na raso in barvo kože).

Preprečevanje solarnih hiperpigmentacij

Najučinkovitejša in najcenejša prva obrambna linija pred nastankom solarnih hiperpigmentacij je redna uporaba kozmetičnih izdelkov za zaščito pred sevanjem sonca 365 dni v letu. Pri izbiri zaščitnega sredstva smo pozorni na to, da izdelek poleg UV-filtrov, ki ščitijo pred ultravijoličnim sevanjem sonca, vsebuje tudi filtre, ki ščitijo pred vidno svetlobo, saj solarne hiperpigmentacije nastajajo predvsem ob UVA- in vidnem delu sevanja sonca. Samo UV-­filtri niso dovolj. Poleg tega prilagodimo višino zaščitnega faktorja glede na naše dejavnosti na prostem ter glede na naš fototip in stanje kože.

Odprava solarnih hiperpigmentacij

Če želimo učinkovito odpraviti solarne hiperpigmentacije, moramo vplivati na zmanjšanje količine, prenosa in razporeditve melanina v koži. Vplivati moramo na vse točke istočasno, kajti če kakšno izpustimo, odprava ne bo učinkovita. Sočasnega vpliva na vse tri točke hkrati pa nima ena sama učinkovina ali postopek, ampak kombinacija različnih učinkovin in postopkov. Običajno se učinkovine med seboj glede na delovanje tudi izključujejo, zato niso združene v enem izdelku, ampak gre za različne izdelke. Uspešnost je odvisna tudi od tega, kako globoko je prišlo do hiperpigmentacije, saj je ta lahko epidermalna (v vrhnjici), dermalna (v usnjici ali dermisu) ali kombinirana epidermalno-dermalna. Vse to vpliva na to, za kakšno strategijo odprave hiperpigmentacij se bomo odločili.

Če želimo kozmetično odpraviti solarne pigmentacije, danes poznamo kar nekaj učinkovin, ki delujejo. Hidrokinon, thiamidol, alfa arbutin, azelaična kislina, kojična kislina, vitamin C, sladki koren in N-acetilglukozami zavirajo sintezo melanina tako, da zavirajo encim tirazonazo in aminokislino tirozin. Vendar je ob tem treba vzeti v zakup dejstvo, da kisline in hidrokinon lahko uporabljamo samo omejena časovna obdobja pod vodstvom dermatologov, saj te sestavine dražijo kožo ter ob neprimerni uporabi in koncentraciji pustijo trajne poškodbe na koži (trajno beljena koža). Ko uspešno zajezimo prekomerno nastajanje in prenašanje melanina, nam preostane odprava že razporejenega melanina v koži. Tega je treba izluščiti iz nje, pri čemer nam velikokrat pomagajo postopki, kot so pilingi z glikolno kislino (s primerno vrednostjo pH) ali laser. Ne glede na to, za katero strategijo se boste odločili, pa ne pozabite na vsakodnevno uporabo izdelka za zaščito proti sevanju sonca, ki kožo ščiti in preprečuje nastanek dodatnih pigmentnih madežev. Dnevna krema z aktivnimi sestavinami naj vsebuje vsaj faktor 25. Brez redne zaščite proti temu ni uspešne odprave hiperpigmentacij.

MELAZMA

Melazma je vrsta hiperpigmentacije, ki je pogosta pri ženskah, zlasti med nosečnostjo in po njej, običajno se pojavi v obliki velikih potemnelih madežev. Ti se največkrat pojavijo na licih, nosnem korenu, čelu in zgornji ustnici ter včasih na drugih izpostav­ljenih delih telesa, kot so podlakti. Zelo pogosto se pojavi v času nosečnosti, saj endogeni hormoni stimulirajo tvorbo melanina, zato je znana tudi kot nosečniška maska (ali kloazma). Čeprav se pojavi pri vseh rasah, so k njej bolj nagnjeni ljudje s

temnejšim tenom. V nasprotju s starostnimi pegami lahko melazma sama od sebe izgine po porodu ali če zmanjšamo vnos estrogena. Tudi 10 do 25 odstotkov žensk, ki jemljejo kontracepcijske tablete, ima melazmo, saj doživljajo hormonske spremembe, podobne tistim v nosečnosti. Obstajajo tri vrste melazme: epidermalna, dermalna in mešana. Epidermalna prizadene zgornjo plast kože, hiperpigmentacija pa je rjava z ostrim robom. Dermalna melazma prizadene globlje plasti usnjice, zanjo pa so značilni modro sivi madeži. Mešana melazma (kombinacija epidermalne in dermalne) se izraža kot rjavo siv pigment. Zaradi globine pig­menta melanina pri dermalni in mešani melazmi je zdravljenje teh vrst težje.

Odprava ali zmanjšanje melazme

Tako kot solarno hiperpigmentacijo tudi melazmo lahko odpravimo ali zmanjšamo bodisi z dermatološki postopki, kot so kemični pilingi in laserska terapija, ali z dermokozmetičnimi izdelki za nego kože, ki poleg zaščitnega faktorja proti UV-žarkom vsebujejo že prej omenjene sestavine, ki inhibitorno delujejo na proi­z­vodnjo melanina, na primer thiamidol, alfa arbutin, hidrokinon … Epidermalno melazmo je najlažje zmanjšati, pri dermalni in mešani melazmi pa je zaradi globine pigmenta melanina zdravljenje težje. 

Thiamidol

Eno od novejših in zelo uspešnih odkritij proti pigmentnim madežem je sestavina thiamidol, ki je v kliničnih in dermatoloških preizkusih pokazala pomembne in navdušujoče rezultate. Gre za učinkovito in patentirano sestavino (v izdelkih blagovne znamke Eucerin ), ki deluje na primarni vzrok hiperpigmentacije tako, da zmanjša tvorbo melanina (kot inhibitor thirozinaze deluje kot zaviralec sinteze melanina). Klinično potrjeno zmanjša hiperpigmentacijo in z redno uporabo preprečuje njen ponovni nastanek. Učinkovit je na vseh tipih in barvah kože.

1.

Anti-Pigment, ZF 30, Eucerin, 30,29 € (lekarnar.si) Vlažilna dnevna krema z UVA- in UVB-zaščito za enakomerno in sijočo kožo vsebuje thiamidol, učinkovito in patentirano sestavino, ki deluje na vzrok hiperpigmentacije.

2.

Homeostasis Complex, ZF 25, UVA, Aikon, 63,90 € (natasha.si) Izdelek sledi zadnjim znanstvenim smernicam idealnega fotozaščitnega izdelka. Napredna formulacija vključuje trojno zaščito: širokospektralne in nealergene UV-, VL-, HEV- in IR-filtre, širokospektralne antioksidante, ki so sposobni nevtralizirati različne proste radikale, ter encime, ki odpravljajo že nastale fotopoškodbe.

3.

Pigment-White, Filorga, 64,92 € (nama.si) Minerali v kremi takoj ublažijo temne madeže, heksilresorcinol, izjemno močan osvetljevalec, jih globinsko briše, medtem ko antioksidativni polifenol preprečuje njihovo ponovno pojavljanje.

4.

Vinoperfect, Radiance Serum Complexion Correcting, Caudalie, 47,60 € (vivaderm.si) Serum vsebuje viniferin, izvleček vinske trte, ki zagotavlja izjemno delovanje proti temnim madežem in je dokazano 62-krat učinkovitejši od vitamina C.

5.

Clearly Corrective™ Dark Spot Solution, Kiehl's, 55 € (kiehls.si) Učinkovit serum za obraz proti temnim lisam, formuliran z aktivnim vitaminom C in izvlečki bele breze ter potonike, pomaga vidno osvetliti kožo.

6.

Cellular, Luminous 630, Nivea, 19,70 € (ceneje.si) Dnevni fluid, obogaten s hialuronsko kislino, vitaminom E ter UVA- in UVB-filtri za dodatno zaščito, vsebuje patentirano sestavino proti madežem Luminous 630®, ki deluje na celični ravni, tako da madeže posvetli ter zmanjša njihovo izrazitost in velikost.

7.

Nectar Blanc, Melvita, 45,90 € (melvita.si) Koncentrirani ekološki serum je obogaten z izvlečkom obmorskega pankracija za poenotenje tena, zaščitnim oljem alojzijeve lilije in 100-odstotno naravnim antioksidantom – vitaminom C.

Fotografija: Instagram/@paulinaporizkov, Promocijsko gradivo

Preberite še: Pozabite na svilene srajce, Jennifer Aniston je nosila ta stil, ki smo ga oboževali pred 10 leti

Priporočamo tudi: Sharon Stone ima novo pričesko in videti je izjemno

Najbolj brano